0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

„A hegyközség maga a termelő”

Erős vezetést ígért Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, akit a május 30-i tisztújításon választottak a szakmai szervezet első emberévé.

Hatékonyabb testületi vezetés, demokratikus döntéshozatal, következetes végrehajtás, valamint átláthatóság legyen jellemző a szervezet munkájára. Mint a szakember elmondta, meg kell erősíteni a tagságban, hogy a hegyközség nem más, mint ők maguk. Helyben kell aktivizálni az embereket, elsősorban ott kell megoldani a problémákat.

„Az elnökség bármit tehet, ha a döntést a tagság nem érzi sajátjának. Szakmai kérdésekben a megoldási javaslatoknak lentről kell érkezniük, s csak ezt követően tud lépni az elnökség”

– hangsúlyozta Frittmann János, jobban kell támaszkodni a helyi szervezetekre. Már eddig is sok probléma végére tettek pontot – az új elnök példaként az importborok kontroll nélküli beáramlásának megakadályozását említette –, a HNT ahogyan eddig, továbbra is bele fog állni a szakmai kérdések megoldásába. Ehhez viszont még több információra van szükségük, s az elnökség is több információt tervez a szőlészekhez-borászokhoz eljuttatni.

A Kunsági borvidéken tevékenykedő borásznak, Frittmann János 2007-ben nyerte el az „Év bortermelője”, 2015-ban pedig az „Év Pincészete” címet.

A szakember véleménye szerint ez a díj nemcsak neki, hanem az egész Kunsági Borvidéknek szól, amely korábban – a borhamisítási ügyek miatt – nem tartozott a favoritok közé.

Az utóbbi időszakban azonban az ő munkájának is köszönhetően magára talált a borvidék. Mára a régió borászainak sikerült teljesítményükkel bebizonyítaniuk, hogy az alföldi borok is vannak olyan jók, mint a hegyvidékiek.

A tisztújítás keretében két új elnökségi tagot is választottak, így került be Borbély Tamás (Borbély Családi Pincészet, 2020 Év bortermelője), valamint Molnár Ákos, a Teleki-Kober Szőlőoltvány Kft. társtulajdonos-vezetője, a Magyar Szőlőszaporítóanyag Termesztők Szövetsége elnöke)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu