0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A megfizethetetlen ár a fenntartható étrend legfőbb gátja

Egyre többen vannak, akik anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy fenntartható módon étkezzenek, derült ki a WWF tizenkét országra kiterjedő felméréséből. Az idén a megkérdezettek 56%-a, 2021-hez képest 9%-kal többen válaszolták, hogy nem tudják megfizetni a fenntartható étrendet. Muszáj csökkenteni az egészséges élelmiszerek áfáját, érvel a WWF németországi szervezete.

A fruchthandel.de portálon idézett Agra Europe-közlemény egy átfogó felmérésről számol be, amelyet a World Wide Fund For Nature (WWF) végzett el tizenegy európai uniós országban, illetve az Egyesült Királyságban.

A megkérdezett németországi állampolgárok 70%-a volt azon a véleményen, hogy a fenntartható étrendnek nem szabadna többe kerülnie a „normálhoz” képest,

sőt inkább megfizethetőbb kellene, hogy legyen. Közülük 59% szerint a fenntartható élelmiszerek árának támogatása a megoldás, 18%-uk inkább a kevésbé fenntarthatóakra vetne ki büntetőadó jellegű felárat. A felmérésből egyértelműen kiderül mindenesetre, hogy a fogyasztók az élelmiszerárak mellett mind jobban odafigyelnek bizonyos fenntarthatósági szempontokra is, például arra, hogy milyen hatással van az éghajlatváltozásra az élelmiszertermelés folyamata.

A WWF németországi szervezete

a felmérés eredményeit megerősítésként értelmezi amellett a régóta hangoztatott érvelés mellett, hogy az egészséges élelmiszer adóját indokolt csökkenteni.

Arra szólítják tehát fel a német szövetségi kormányt, hogy azonnal mérsékelje, lehetőleg nulla százalékra a zöldség-gyümölcs, illetve a hüvelyesek áfa-tartalmát, idézi az Agra Europa közleménye Elisa Kollendát, a WWF fenntartható élelmezési referensét. Középtávon pedig egy fenntarthatósági adó bevezetését is indokoltnak tartja a szervezet, amely a fenntarthatósági szempontrendszereknek figyelembevételére ösztönözné az élelmiszer-előállítókat.

A felmérést a brit közvélemény-kutató cég, a Savanta végezte el a WWF megbízásából az Eat4Change projekt keretében. Közel 18 ezer 18–65 év közötti felnőttet kérdeztek meg online Ausztriában, Belgiumban, Észt-, Finn-, Francia-, Görög-, Lengyel- és Németországban, Portugáliában, Svéd- és Spanyolországban, valamit az Egyesült Királyságban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu