0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Itt az ideje, hogy rózsát szaporítsunk – akár egy ajándékba kapott rózsaszálból is!

A nemes rózsák többsége oltással szaporított, azaz egy strapabíró, igénytelen alanyra szemzéssel helyezik rá a nemest. Házilag azonban a legegyszerűbben dugványozással szaporíthatunk rózsákat, melyre a mostani a legideálisabb időszak.

A legegyszerűbb szaporítási mód

„Virágot lopni nem bűn” tartja a mondás, és ha ezt vesszük alapul az jó hír, mert ha egy rózsáról leszedünk egy olyan hatást, amin virág van, azt jó eséllyel meg tudjuk ilyenkor gyökereztetni. Leglényegesebb a hajtás kiválasztása. Olyan, körülbelül 20-30 centiméter hosszú, egészséges hajtást válasszunk ki szaporításra, amelyen ebben az évben már volt virág, vagy most van rajta. Ez azért fontos mert az ilyen hajtásrész kevésbé hervadós, mint a fiatalabb, amin nem volt virág.
A virág maradványát távolítsuk el, a hajtást pedig lehetőleg úgy vágjuk le a tőről, hogy az idősebb vesszőből (amelyből eredt) is metszünk ki egy kis darabot. Ezt hívjuk kalapácsos dugványnak. Ha csak egyszerű dugványunk lesz, akkor is van esély a meggyökereztetésre.

A dugványozás egy vegetatív szaporítási mód, tehát a dugványból nevelt növény genetikailag azonos az anyanövénnyel, amiről a hajtást szedtük, ezért pont olyan habitusú, virágformájú és színű lesz, mint az.

Mindig legyen nedves a talaja, amíg meggyökeresedik

A gyorsabb gyökeresedés érdekében érdemes a dugvány alját gyökereztető-hormonos porba mártanunk (indolvasav tartalmú), de ennek hiányában sem valószínű, hogy probléma lenne a növénnyel. A dugványt ültessük egy homokkal feltöltött cserépbe, az alsó leveleit távolítsuk el, a felsőbbeket pedig keresztben vágjuk félbe. Így lecsökkentjük a párolgási felületet, és a megmaradó levéldarabok nem fognak fonnyadni.

A homokot felhasználás előtt vagy fertőtlenítsük sütőben, vagy áztassuk át gomba és baktériumölő szeres oldattal, hogy a rózsán ejtett sebzés ne fertőződhessen el. A cserepet pereméig süllyesszük be a talajba a kertnek egy félárnyékos részén. Borítsunk rá egy befőttesüveget, aminek a külsejét mésszel fröcsköljük be, vagy terítsünk rá raschel hálót árnyékolás gyanánt.

Néhány hétnek el kell telni a begyökeresedésig, addig a homoknak nem szabad kiszáradnia. A befőttesüveget időnként levehetjük pár órára a növényről, vagy egy kaviccsal az alját megtámasztva gondoskodhatunk a szellőzésről, nehogy befülledjen a növény.

Ha új levelet hajt, akkor nyertünk !!!

A gyökeresedést az jelzi, amikor a rózsa új levelet, hajtást hoz. Ekkor már tápdús talajba ültethetjük , hiszen a homokban – mivel az tápanyagokat nem tartalmaz- csak rövid ideig „állomásozhat”. Ha napos helyet találunk a kertben a gyökeres rózsadugványnak, akkor egy ideig árnyékoljuk, hogy fokozatosan szokjon hozzá a kinti körülményekhez.

Ezzel a módszerrel nem csak díszrózsákat, hanem étkezési célú nagy termésű, húsos csipkebogyójú egyedeket is szaporíthatunk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu