0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megszületett az első robotméh

Kicsit nagyobb, kicsit nehezebb az igazinál, de a vezérlésnek köszönhetően sok mindenre használható lesz.

A Washingtoni Állami Egyetem kutatói robotméheket építettek. A súlya 95 mg, szárnyfesztávolsága pedig 33 milliméter.

A robotméh prototípusa, a Bee++  négy szárnyat kapott szénszálból és mylarból, ami egy speciális fényvisszaverő fóliatípus, valamint négy könnyűszerkezetes működtető elemet, amelyekkel az egyes szárnyakat vezérlik.

Ez az első olyan robot a maga nemében, amely minden irányban stabilan tud repülni, ami  magában foglalja a bonyolult forgó mozgást is.

Ahhoz, hogy a robot szabályozottan tudjon forogni, a kutatók – a rovaroktól inspirálódva – úgy mozgatták a szárnyakat, hogy azok ferdén lobogjanak. Emellett a szárnycsapások számát másodpercenként 100-ról 160-szorosra növelték.

A Bee++ 95 milligramm súlyával és 33 milliméteres szárnyfesztávolságával még mindig nagyobb, mint a valódi méhek, amelyek súlya körülbelül 10 milligramm.  Emellett további megoldásra váró feladat is áll a tudósok előtt, mert a valódi rovarokkal ellentétben a Bee++ csak körülbelül öt percig képes repülni. Ennyi időre van egyszerre elég energiája.

youtube://v/6AJ_Nm3rWBQ

 

Ahhoz azonban, hogy az apró robotot felszállásra és leszállásra ösztönözzék, olyan vezérlőket kellett kifejleszteni, amelyek úgy működnek, mint egy rovar agya. Ezt a robottervezés és a vezérlés ötvözésével érték el. A vezérlők erősen matematikai alapon nyugszanak, és úgy tervezték őket, mint valami mesterséges agyat.

-Tudósok már több mint 30 éve próbálkoznak mesterséges repülő rovarok kifejlesztésével.

Egy nap sokféle célra használhatják őket, például mesterséges beporzásra, zárt térben történő keresésre és mentésre, biológiai kutatásra vagy környezeti megfigyelésre

– mondta Nestor O. Perez-Arancibia, a Washington Állami Egyetem gépészmérnöki és anyagmérnöki karának professzora.

 

Forrás: magyarmezogazdasag/farmer.pl