0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Mesterséges intelligencia: áldás vagy átok?

Az amerikai OpenAI cég által 2022 novemberében bemutatott ChatGPT-vel együtt a mesterséges intelligencia témája szédületes sebességgel vált a tudományos magaslatokból életünk részévé. Egyelőre sokan csak hírekből hallottak a világot felforgató innovációról, pedig érdemes a fejlesztés jövőjét figyelemmel követni és résen lenni.

Féljünk tőle? Fogadjuk bizalmatlanul? Esetleg körültekintő hozzáállással máris inkább a javunkra fordítható, és munkánk könnyebbé tételére vagy piaci előnyök szerzésére használjuk?

Egyelőre csak nagyon homályosan sejthető, hogy a generatív nyelvi modellek és általában a mesterséges intelligencia jelenlegi képességei, fejlesztései – amelyek a ChatGPT-n keresztül különösen észrevehetők a nagy nyilvánosság számára – milyen lehetőségeket hordoznak ténylegesen az emberiség számára.

A ChatGPT az OpenAI nevű cég mesterségesintelligencia-rendszere, amely képes párbeszéd jelleggel megválaszolni összetett kérdéseket.

A szolgáltatást ingyenesen indították el 2022 novemberében a nagyközönség számára, fizetőssé tételét csak később tervezik. A UBS befektetési bank kutatása szerint a ChatGPT-nek már az első hónapban 57 millió aktív felhasználója volt, ami 2023 januárjára átlépte a bűvös 100 milliót. Összehasonlításképpen: az Instagramnak nagyjából két és fél év kellett ahhoz, hogy 100 millió havi aktív felhasználóra tegyen szert. A felfutás sebessége rendkívüli volt, a ChatGPT minden idők leggyorsabb fogyasztói alkalmazásnövekedését érte el.

A fejlesztés egyfajta lavinát indított el, mindössze néhány hónap kellett ahhoz, hogy más internetes óriáscégek nyilvánosan kövessék példájukat saját chatbotjaik bejelentésével. A Google Bard február 6-án, a kínai Baidu szolgáltató az ErnieBot chatbotot február 7-én mutatta be, Mark Zuckerberg pedig február 24-én lépett a piacra az LLaMA chatbotjával. Azóta számos mesterséges intelligenciával foglalkozó cég és szolgáltató tette nyilvánossá termékét, sőt az első chatbotok már bekerültek az olyan keresőmotorokba, mint a Bing.

A marketing és a média mellett az oktatást, az IT-iparban pedig különösen a webdesign és szoftverfejlesztés, valamint a grafikai tervezés és illusztráció területeit érintik ezek az új alkalmazások.

Hogyan is működik?

A chatbotot úgynevezett megerősítő tanulási módszerrel tanították be, a szövegek beviteléhez és kimenetéhez mesterséges intelligencia (MI) algoritmust használtak, a fejlesztése során pedig olyan biztosítékokkal látták el a ChatGPT-t, amelyek megakadályozzák a helytelen vagy sértő válaszokat. A modell betanításának alapját nagy mennyiségű, emberek által létrehozott szöveg képezte, a szövegrészek online fórumokból, közösségi médiából, hírekből, könyvekből, beszélt nyelvekből származnak. Az értelmező modell az ezekkel az adatokkal történt betanítása során megtanulta, hogyan működik az emberi beszéd, és hogyan kell megfelelően reagálni bizonyos kérdésekre vagy kérésekre. A modellt algoritmusok segítségével tanították be, a teljesítményének javítása érdekében humán oktatókat is használtak.

A betanítást a Microsofttal együttműködve végezték az Azure szuperszámítógép infrastruktúráját felhasználva.

Bár a chatbot alapvető rendeltetése az emberi párbeszéd imitálása, sokan felfedezték sokoldalúságát: tud zenét szerezni, videojátékokat alkotni, meséket és esszéket írni, ráadásul emlékszik az ugyanabban a beszélgetésben neki adott korábbi kérésekre.

A ChatGPT ugyanakkor hiányosságoktól sem mentes. Az OpenAI elismerte, hogy a ChatGPT néha hihetőnek hangzó, de helytelen vagy értelmetlen válaszokat, vagy témán kívüli információkat adhat, ezért fontos a tényellenőrzés minden, az MI által kínált tanács esetében.

Kertészeti alkalmazása

Kézenfekvőnek tűnik a kérdés, hogy a mesterséges intelligencia küszöbön álló forradalmi újításait hogyan tudja akár már most a saját javára fordítani egy kétkezi munkából élő kertész, vagy például egy virágbolt tulajdonosa. Ehhez semmi mást nem kell csinálni, csak kérdésekkel bombázni, és „tesztelni” a rendszert, majd a kapott válaszok információtartalma és gyorsasága láttán előbb megdöbbenni, majd feldolgozni az élményt, végül átgondolni, milyen lehetőségeket is rejthet mindez.

A hozzáférés az OpenAI weboldalán egy egyszerű regisztrációs folyamatot követően válik lehetővé.

Használata semmilyen programozási ismeretet nem igényel, a felület felhasználóbarát és könnyen kezelhető az angol nyelvű menürendszer ellenére. A chatbot alján található egy beviteli sor, ott rögzíthető a kérdés, amelyre választ kérünk. A rendszer több nyelven beszél, ezért közvetlenül magyar nyelven is feltehető a kérdés, amelyre hihetetlenül választékosan, helyes szórendben és mondatszerkezetben érkezik meg a válasz. A mesterséges intelligencia és az ember közötti „társalgás” gördülékeny, valósághű, intelligens és nagyon gyors: a kérdések zömére nagyrészt néhány másodperc alatt megkapjuk a részletes információkat.

Természetesen minél pontosabban és részletesebben fogalmazzuk meg a kérdésünket, annál jobb eredményt kapunk. A kertészeti termesztés számos kihívással jár, és a növények megfelelő gondozása, a betegségek kezelése, a táp­anyagegyensúly fenntartása és a termelési hatékonyság növelése egyaránt feladatokat ad. Ebben a digitális korban, ahol az információhoz való hozzáférés gyors és egyszerű, a ChatGPT jelentős segítséget nyújthat a kertészeknek és növénytermesztőknek, még akkor is, ha a kapott információk nem 100%-ban jók, de jó alapot ad az ismeretek további feldolgozásához.

A ChatGPT-nek legfőbb előnye lehet, hogy könnyű hozzáférést kínál a releváns információkhoz, folyamatosan elérhető, és gyorsan ad választ a felmerülő kérdésekre, így a kertészek időt és energiát takaríthatnak meg azzal, hogy nem kell hosszasan kutatni a lehetséges megoldások után.

A rendszer széles körű ismeretekkel rendelkezik a növényfajokról, gondozási módszerekről és betegségekről stb., ez lehetővé teszi, hogy számos különböző kérdésre találjanak választ egyetlen platformon keresztül. További feladatokat is végrehajt a szoftver: marketingszövegeket generál, fordít, hosszabb szövegrészeket összefoglal, lényeget kiemel stb.

Teszteltük

A ChatGPT nincs élő összeköttetésben az internettel, utolsó adatai 2021-ből származnak, ennél frissebbekkel nem rendelkezik. Ezt egyébként maga a szoftver is jelzi, ha statisztikai jellegű adatokat kérnénk. Teszteltük is, megkérdeztük, mekkora területen termesztenek jelenleg vágott virágot Magyarországon, válaszként ezt kaptuk:

„A pontos adatok frissítéséig (2021. szeptember) nem rendelkezem a legfrissebb statisztikákkal, de Magyarországon vágott virágokat több térségben termesztenek. A vágott virágtermesztés területe általában változó lehet évente. Az adatok évről évre változhatnak, attól függően, hogy melyik régióban és gazdaságban folyik a termesztés, valamint az adott időszakban végzett gazdasági tevékenységek.”

A rendszer képes egyszerű matematikai, vagy alapvető kérdéseket is félreértelmezni, ezért a válaszokat mindig ellen­őrizni kell.

A chatbotot kifejezetten arra programozták, hogy ne adjon bántó vagy sértő válaszokat – így az ilyen témákat kerüli, vagy nem ad rá választ –, ám mégis előfordulhatnak ilyen válaszok, mivel a szövegrészeket internetes tartalmakból is „tanították” a modellnek.

Válaszok másodpercek alatt

Hogy érzékeltessük az információtartalmat, néhány egyszerű kérdésre adott választ összefoglalunk. Arra a kérdésre, hogy „Melyik a legnépszerűbb virág Magyarországon”, ezt a választ adta a ChatGTP: „Magyarországon a legnépszerűbb virág a tulipán. A tulipánok széles választékban megtalálhatók a kertekben, parkokban és virágüzletekben. Tavasszal virágzanak, és számos színben és fajtában elérhetők, így sokak kedvencei. A tulipánokat gyakran ültetik virágágyásokba, virágcsokrokba vagy akár cserépben is nevelt dísznövényként. Emellett a rózsa, a nárcisz, a krizantém és a liliom is népszerű virágok Magyarországon.” Marketinggel kapcsolatos kérdésre is gyors választ kaptunk, szerettük volna, ha ír néhány kreatív reklámmondatot, amelyet például egy virágcsokrokat értékesítő web­shopban lehet használni. Ezeket a mondatokat írta a mesterséges intelligencia, mindössze 4-5 másodperc alatt: 1. Varázsolj mosolyt egy virágcsokorral! Fedezd fel gyönyörű választékunkat, hogy ajándékoddal örömet szerezhess! 2. Virágok szerelmeseinek teremtve! Fedezd fel egyedülálló kínálatunkat, és találd meg a tökéletes virágokat minden alkalomra! 3. Virágok a szeretet nyelvén! Kifejező csokrainkkal elmondhatod, amit a szavak nem tudnak! 4. Frissesség és szépség a virtuális kosaradban! Rendelj most, és varázsold otthonodat egy virágos oázissá!
5. Lepd meg különleges virágkompozícióinkkal! Egyedi tervezéssel és gondoskodással készített virágcsodák várnak rád!

A ChatGPT megjelenésével egy időben máris sokan aggodalmuknak adtak hangot, mert szerintük a mesterséges intelligencia idővel sok területen kiválthatja majd a szellemi munkaerőt. Ezt persze nagyon nehéz előre jósolni, hiszen olyan újdonságról van szó, aminek fejlesztése és globális szabályozása folyamatban van. Egy biztos, nem lehet elmenni a tény mellett, hogy az MI-hullám az élet egyre szélesebb köreibe begyűrűzik, érdemes hát mielőbb – természetesen kellő körültekintéssel – tájékozódni és információt gyűjteni, és a nem is oly távoli jövőre (vagy már a jelenre?) időben felkészülni.

Forrás: Kertészet és Szőlészet