Back to top

33. Bábolnai Gazdanapok

Nehéz jóslatokba bocsátkozni a jelenlegi helyzetben, de fontosnak tartjuk leszögezni, hogy a 2020. szeptember 10-12. között megrendezésre kerülő 33. Bábolnai Gazdanapok szervezése töretlenül folyik. Reményeink szerint a vírus okozta jelentős problémák enyhülni kezdenek és szeptemberben már újra köszönthetjük partnereinket, kiállítóinkat, látogatóinkat és barátainkat Bábolnán. Természetesen a Bábolnai Gazdanapok rendezőjének és szervezőjének is az emberek biztonsága és egészsége a legfontosabb, de a jelenlegi információink alapján van okunk az optimista hozzáállásra.

Zajlanak az előkészületek: Kialakításra kerültek a Bábolnai Gazdanapok kukorica fajtabemutatójának parcellái!
Az idei évben is bővülni fog a szeptemberi Bábolnai Gazdanapok szakmai programjainak sora, hiszen a kiállítás három napja keretében, új színfoltként kukorica fajtabemutató is megtekinthető lesz!
Nyolc nemesítő cég jelezte részvételi szándékát a bábolnai kiállításon, mely cégek mindegyike 4-4 fajtával fog megjelenni és biztosítani a hibridbemutató magas színvonalát.
Megtörtént az első lépés, sikeresen elvetésre kerültek a kukorica bemutató parcellái!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a 2020. szeptember 10-12 között megrendezésre kerülő kiállításon!
Bábolnai Gazdanapok – Arasson sikert!

A három évtizedes múltra visszatekintő kiállítás az agrárium kiemelkedő eseménye, ünnepe nemcsak hagyományt teremtett, de azóta értéket is képvisel, amire méltán büszke a projekt gazdája és rendezője, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok. Az elismertség ékes bizonyítéka, hogy mind a kiállítók, mind a látogatók döntő többsége évről-évre számon tartja az eseményt és ismét részt vesz a bábolnai kiállításon.

Ebben az évben visszatér eredeti dátumához a rendezvény, azaz szeptember 10-12 között ismét találkozunk a 33. Bábolnai Gazdanapokon.

A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, valamint Bábolna város és a régió is igyekszik még vonzóbbá tenni ezt a három napot a szakma számára. A kiállítás élvezi a meghatározó szakmai szervezetek, a GOSZ, a MAGOSZ, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatását.

A Bábolnai Gazdanapok évről-évre követi hagyományait, és igyekszik a kiállítók segítségével a legszínvonalasabb gyakorlati gépbemutató lehetőségét megteremteni. Az eltelt évek alatt ugyanis ez adta a kiállítás sajátosságát. Minden évben a figyelemre méltó gépforgalmazók, gépgyártók és szakmai szervezetek meghatároznak egy tematikát, amelynek bemutatását igyekeznek előtérbe helyezni.

A mezőgazdaság mára elérkezett ahhoz a ponthoz, hogy a gazdálkodóknak, erőforrásaikat összpontosítva, azonos földterületen kell nagyobb mennyiségű terményt megtermelni. Ez a tény robbanásszerű változást hozott a mezőgazdaságban,

megindult a digitalizáció és a fejlesztések középpontjába a precíziós, okos megoldások kerültek.

A helyspecifikus gazdálkodás gépesítési háttere az utóbbi idők egyik legfontosabb kérdése lett a termelők körében, ugyanis ez a hatékony és költségtakarékos gazdálkodás alappillére. A Bábolnai Gazdanapok legnagyobb előnye az, hogy a precíziós növénytermesztéshez szükséges gépeket, eszközöket munka közben is be tudja mutatni. Így az érdeklődő gazdálkodók láthatják, mire lenne szükségük az ideális gépesítéshez, a minimális műveleti átfedéshez, vagy az input anyagok optimalizálásához.

A gyakorlati gépbemutatókon a szakemberek igyekeznek rávilágítani a gépek működésére, tulajdonságaira, érzékenységére és használatuk szükségességére. Ezeken az eseményeken a gazdasági megtérülési arányokról is tájékozódhatnak az érdeklődők.

A precíziós gazdálkodás gépeinek bemutatása során a kevesebb erőforrás felhasználására is hasznos tanácsokat tudnak adni a szakemberek. A kiállításon létesített szaktanácsadási pontokon pedig véleményeket cserélhetnek a gazdák a komplett farm-menedzsment megközelítésről is.

A klímaváltozás hazánkban is a szántóföldi növényfajták újragondolását eredményezi. Az idei gazdanapokon egy fajtakísérleti sor bemutatásával segítünk a gazdáknak a tájékozódásban.

Reményeink szerint több kutatóintézet és vetőmagforgalmazó cég állít be kísérleti parcellákat kukoricafajtákból.

A kiállítás súlypontját tehát a mezőgazdasági gépek és berendezések képezik, de bemutatnak minden egyéb mezőgazdasághoz köthető terméket és szolgáltatást, valamint jelen lesznek az oktatáshoz és kutatáshoz köthető intézmények is.

Az elmúlt évben nagy sikert aratott a talajszelvény ahol a talajművelő eszközök munkáját „szemmagasságból” láthatták az érdeklődők. Terveink szerint, az előző évhez hasonlóan az idén is lesz talajszelvény, a tavalyinál is több talajművelő eszköz összehasonlításával.

Hívjuk és várjuk a szakképző intézmények tanulóit, akiknek szervezett programokat és tesztvezetést kínálunk. A határon túli gazdák látogatására pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara segítségével számítunk.

A generációváltás jegyében a fiatal gazdáknak is tervezünk programokat, és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségével (Agrya) közösen igyekszünk megszólítani őket.

Folytatjuk a SMARTFARM konferenciasorozatot, amelyen a tápanyag-gazdálkodás, a növényvédelem és az öntözés a három kiemelt témaköre szerepel az idén. A fő célkitűzés, hogy a gazdálkodók az elméletet és a gyakorlatot egy helyszínen hallhassák és láthassák. Vagyis összehozzuk az elméletet a gyakorlattal.

A szervezők színes családi programokkal is várják a nagyközönséget.

Lesz lovasbemutató, sétakocsikázás és egy mini gyermekparadicsom is.

A Bábolnai Gazdanapok sikeres és eredményes megrendezésén túl a

Ménesbirtok legfonto­sabb feladatai között szerepel a történelmi lóte­nyésztés, a génmegőrzés folyamatossága, a műem­lék-együttes fenntartása, valamint a hagyományok ápolása.

A látogatók szervezett csoportokban, idegenvezetéssel, az idén is megtekinthetik a Ménesbirtok történelmi értékű épületegyüttesét és híres lóállományát is.

Ez a jeles esemény szállóigévé vált jelmondata az idén ismét tartalommal telik meg:

Arasson sikert!

 

Click here for english version: