A méretgazdaságosság, a strukturális változások fő hajtóereje az állattartás valamenynyi ágában érvényesül, de eltérő mértékben. A tejtermelésben a méretgazdaságosság elsősorban a nagyobb kapacitású fejőházak, a takarmánykiosztó- és trágyakezelő berendezések jobb hatékonyságából adódik. A nagyüzemeknek jelentős költségelőnye van: az ezernél több tehenet tartó gazdaságok 2005-ben átlagosan 30 dollárcentért (mai árfolyamon 66 forintért) állítottak elő egy kilogramm tejet; a 100–200 tehenes kis-középgazdaságok sokkal drágábban, 46 centért (101 Ft); az 50 tehénnél kevesebbet tartó kisüzemek pedig 66 centért (146 Ft). Ennek megfelelően a termelés lényegesen jövedelmezőbb a nagyüzemekben: a legnagyobb, ezer tehén feletti kategóriában a gazdaságok 70 százaléka tudja fedezni bevételeiből a tőke és a munka alternatív költségeit is tartalmazó összköltséget. A 200-500 tehenes középüzemek körében ez az arány 40 százalékos, az 50 tehénnél kevesebbet tartóknál viszont a 10 százalékot sem éri el. (…)
Adatvédelmi áttekintés
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.