Farsangi sertéshús- és mangalicafogyasztást népszerűsítő kampányt szervez február 17-ig az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete. Sajnos a hagyományos kóstoltatások elmaradnak, de egyebek mellett számos jó receptet tesznek közzé az AMC videócsatornáján.
Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE)
Az ínyencek veszik a mangalicát
Az igényes fogyasztók és az őket kiszolgáló éttermek keresik a mangalicát, amelynek jelentős része exportra megy. Idehaza egyelőre egy szűkebb réteg az, amelyik elvárja a mangalicától megszokott minőséget és ízvilágot, ez a piac azonban egyre növekszik.
Mangalica: a fajta második újraélesztése
„Az elmúlt évben a mangalica egyesület hajója viharos vizekre került, de mind ez ideig sikerült a felszínen tartani azt!” Ez a nem túl vigasztaló kijelentés a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének debreceni közgyűlésén hangzott el. A tenyészetek száma tavaly csökkent, amiben közrejátszhatott az is, hogy április 23-án hazánkban is megjelent az afrikai sertéspestis.
A prémium termék selejtjei: egy mangalica-telep az ASP árnyékában
Békés megyében, Elek határában működik egy mangalicasertés- telep. Zárt rendszerű a tartástechnológia, tehát nem szabadon kószálnak az állatok. Az afrikai sertéspestis okán ez a vállalkozás is veszteséget halmoz veszteségre az utóbbi pár hónapban.
Megalakult a Japán Mangalicatenyésztők Egyesülete
Mérföldkőhöz érkezett a mangalicaágazat Japánban, hiszen a jövőben szervezett keretek között ellenőrizhetik ennek a kivételes magyar fajtának a tenyésztését – jelentette ki Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára Tokióban, a Japán Mangalicatenyésztők Egyesületének ünnepélyes alakuló ülésén.