Életének 93. évében elhunyt Kósik István nyugalmazott főkertész, szőlész-borász szakember, Gyöngyös díszpolgára.
szőlő
Szőlőtermesztés: itthon is hasznos dél-amerikai tapasztalatok
A klímaváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt hatása az egyik legdivatosabb téma manapság, sokan szeretnek róla nyilatkozni. Mi, akik a trópuson dolgoztunk Dél-Amerikában, és még ma is kapcsolatban vagyunk az ottani munkatársakkal, kissé másként látjuk a kérdést, mint azt Magyarországon kezelik.
Merre tart a magyar szőlő szaporítóanyag-előállítás?
A digitális térben, 2021. január 12-én kedden rendezték a Szőlő Szaporítóanyag-előállítási Tudományos Konferenciát, melyet a Szent István Egyetem, a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány, a Doktoranduszok Országos Szövetsége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlőszaporítóanyag Termesztők Szövetsége közösen szervezett.
Kell-e öntözni a szőlőt? - A Kertészet és Szőlészetről szubjektíven
Milyen költségeket rejt az élelmiszerek valódi ára? Milyen kreatív megoldásokkal hidalták át a ciklámennemesítők, hogy nem lehet élőben fajtabemutatót tartani? Mi a közös a forró égövi és a hazai szőlőtermesztésben? Mi az egyetlen eset, amikor nem számít borhibának az ecetesedés? A 2021/2. héten is érdekes olvasnivalókkal jelent meg a Kertészet és Szőlészet.
A nagyszüleink gyümölcsei voltak
Aki emlékszik a nagyszüleink korabeli régi gyümölcsök ízére és gyümölcsfát telepítene, az majdnem biztosan az őshonos fajták mellett teszi le a voksát, mondja Kaj István, aki számos „régi világbeli” alma- és körtefajta oltványát készíti és kínálja. A fiatalember a Zala megyei Pusztaszentlászló polgármestere, az Újhegyi Borbarátok Egyesület elnöke és egyben őstermelő.
Szőlő Szaporítóanyag-előállítási Tudományos Konferencia
Terítéken a szőlő biológiai alapjai, amelyre az ágazat szereplőinek részvételével szerveznek konferenciánt.
Zöldségtermesztés: erősségeink és gyengeségeink
A zöldségtermesztés irányát befolyásolják a fogyasztói igények, fokozhatja vagy ronthatja a termelési kedvet, hogy a felvevőpiac mennyit fizet az adott terményért. A munkaerő-igényes kultúráknál természetesen a munkaerő hiánya is visszafoghatja a termesztést, ahogyan a növényvédelmi nehézségek, valamint a klímaváltozás miatti nagyobb kockázat is.
Magyar Bor Nagydíj: ahogyan a borszakírók látják
Decemberben már ötödik alkalommal értékelte a Magyar Borszakírók Köre azokat a magyar termelők által készített fehér és vörös - száraz és félszáraz - borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt „Super 12” listájukat.
Optimista szüreti vélemények
Optimális vélemények érkeztek az idei hazai szőlőről, de nem lett igazán kiugró a termés ebben az évjáratban. A gazdák a 2020-as évnek alacsony készlettel vágtak neki, emiatt a koronavírus okozta helyzet ellenére sem lehet gond az értékesítéssel. A felmérések alapján az már most látszik, hogy az alsó árkategóriájú borok terén már most hiány van, míg a felsőkategóriában széles a kínálat.
Koch pezsgő boldog szőlőből
Hajós-Bajai borvidék néhány évtizedig az Alföldi borvidékhez tartozott. Kitartó küzdelem nyomán még a rendszerváltás előtt sikerült önállósodnia a borvidéknek. Ökológiai adottságai a Duna másik partján fekvő Szekszárdi borvidékéhez hasonlóak. Koch Csaba 2019-ben érdemelte ki Az Év Bortermelője címet.