Back to top

Agrárminisztérium

Agrárminisztérium

Tovább kell erősíteni a magyar-francia kapcsolatokat

Cikk szövegtörzs: 

20230601_fek_nagy_amx.jpg

Fotó: Fekete István
A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy hazánk jó kapcsolatot ápol szakmai és agrárpolitikai szinten is Franciaországgal.

A magyar és a francia gazdák érdeke egybeesik, ezért számunkra mindig nagyon fontos támpontot jelent a francia vélemény.

A miniszter kitért arra is, hogy az orosz-ukrán háború kezdetekor zár alá kerültek az ukrán kikötők, ezért az ukrán gabona hagyományos útvonalán, a hagyományos piacaira nem tudott eljutni, ezért jött létre a szolidaritási folyosó, ami viszont nem az eredeti céljának megfelelően működik. A szárazföldi szállítás sokkal drágább, mint a vízi, ezért a gabona a határ menti országokban ragadt. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a magyar gabonánál az ukrán mezőgazdasági termékeket lényegesen olcsóbban lehet megvenni, ami miatt a hazai gabonapiac gyakorlatilag leállt, a gazdák pedig ellehetetlenülnek. Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU távolabbi részein ez nem érezhető annyira, mert a magas szállítási költségek miatt ott már nem jelentkezik árelőny. Ukrajna termelési körülményei eltérőek, a termelőknek más követelményeknek kell megfelelniük, mint az uniós gazdálkodóknak.

Ha ezeket a termékeket kontroll nélkül beengedi az európai közösség a piacaira, akkor az alapjaiban alakítja át a teljes agrárgazdaságot. Hazánk szolidáris Ukrajnával, ugyanakkor a magyar gazdák érdekeit is meg kell védeni

– tette hozzá. Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy a tranzitszállítmányokat hazánk eddig sem gátolta, sőt lépéseket tett az átrakodó kapacitások növelése, ezáltal a termékek továbbszállításának felgyorsítása érdekében. Kifejtette, európai szinten kell megoldásokat találni az ukrán mezőgazdasági termékek piactorzító hatásainak kivédésére. Brüsszel, bár tett lépéseket, de a probléma nem az érintett tagállamoknak adott támogatással oldható meg. Az EU-nak olyan rendszert lenne szükséges kialakítania, és ahhoz forrást biztosítania, ami lehetővé teszi, hogy ezek a termények elhagyhassák a frontországokat és eljuthassanak a hagyományos felvevőpiacokra.

francia_egyeztetes.jpg

Fotó: Fekete István

A megbeszélés keretében szóba kerültek még

a szőlő és a bor tekintetében a mezőgazdasági és élelmiszeripari földrajzi árujelzők, az agrárszakképzés terén az együttműködés erősítésének lehetősége, valamint a növényvédőszer-használat kérdése is.

A tárcavezető kiemelte, Magyarország egyetért azzal, hogy uniós szinten csökkenteni kell a növényvédőszerek használatát, de a döntéshez szükséges tudni, hogy emiatt mennyivel kell majd többet fizetni az élelmiszerekért. Az Európai Bizottság fűnyíróelvszerű, minden tagállamra vonatkozó csökkentési javaslata nem vette figyelembe az egyes tagállamok eltérő kiindulási pontjait és eddig elért eredményeit. Nagy István a szabadkereskedelmi megállapodások tárgyalásaival kapcsolatban elmondta, szem előtt kellene tartani, hogy az Unióban csak olyan import termékek kerülhessenek forgalomba, amelyeknek az előállítási szabályai és feltételei megegyeznek az EU-s előírásokkal és követelményekkel.

Cím

Tovább kell erősíteni a magyar-francia kapcsolatokat

Kiemelt kép: 
Címoldali lead: 
Elkötelezettek vagyunk a magyar-francia agrárszakmai, politikai és kereskedelmi kapcsolatok erősítése mellett – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Claire Legrast, Franciaország budapesti nagykövetét.
Forrás: 
Típus: 
Cikk

A fa a 21. század építőanyaga

Cikk szövegtörzs: 

dsc_8385.nef_.jpg

Fotó: Vasák Benedek
A faanyagról sokan gondolják, hogy teherbíró-képessége, tűzbiztonsága, statikai tulajdonsága, élettartama messze alulmarad az egyéb, „korszerű” építőanyagokkal szemben.

A valóság ezzel szemben az, hogy az utóbbi évek rohamos technológiai fejlődése, illetve a társadalmi igények változása újra az építészet és építőipar érdeklődésének középpontjába emelte a fát.

A kétnapos rendezvényen a szervező Országos Erdészeti Egyesület (OEE) és a házigazda Soproni Egyetem szakemberein kívül ott vannak a fenntartható, környezettudatos építőipar legfontosabb szakmai szövetségei, az érintett minisztériumok (az Energiaügyi Minisztérium, az Építési és Közlekedési Minisztérium, az Agrárminisztérium) magas rangú képviselői, sőt, a finanszírozói oldal elemzői és döntéshozói is.

A rendezvény első napján a résztvevők tájékoztatást kaptak az építőipari fafelhasználás lehetőségeiről és korlátairól, a kortárs faépítészeti trendekről, a különböző fafajok adottságairól, a faépítészet fenntarthatósági, klímavédelmi, szénmegkötési szempontjairól.

dsc_8420.nef_.jpg

Fotó: Vasák Benedek

Erdőalapú gondolkodásra, a terméklánc egységes kezelésére van szükség

– fogalmazott Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára – az ezzel kapcsolatos stratégiai alapok kialakítása már elkezdődött, és ez a minisztériumok és szakmai szervezetek együttműködésében zajlik. A Közös Agrárpolitika keretei között öt év alatt 310 milliárd forintot használhat fel az ágazat – folytatta Zambó Péter, amelyből 160 milliárd forintot erdőtelepítésre kell használni, így 150 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre az erdő- és faalapú gazdaság támogatására. Az Agrárminisztérium teljes mértékben elkötelezett az „elsődleges faipar” erősítésére, és ebben számít a kapcsolódó ágazatok együttműködésére.

dsc_8423.nef_.jpg

Fotó: Vasák Benedek

Határ Renáta, az Építési és Közlekedési Minisztérium építésgazdaságért felelős helyettes államtitkára leszögezte, hogy a minisztérium stratégiai célja az importkitettség csökkentése az építőiparban, különösen a nyersanyag-gyártásban.

Mindezt a helyettesítő, illetve új, innovatív termékek kutatásának és gyártásának támogatásával, illetve a hazai alapanyagok és lokálisan elérhető termékek használatának népszerűsítésével kívánják elérni.

„Ültess fát! Használj fát!” – hangzott el a Kárpáti József, Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szövetségének elnöke előadásában, teljes összhangban a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség jelmondatával.

Az OEE által kezdeményezett Erdei Szabadegyetem előző két, nagy sikerrel lezajlott rendezvénye a klímaváltozás és az erdők kapcsolatát, illetve a faanyagnak a fenntartható energiatermelésben betöltött szerepét vizsgálta. A szabadegyetemnek mindig fontos célkitűzése volt a rendhagyó, élményszerű megközelítés – a III. Erdei Szabadegyetemen sincs másképp, a résztvevők valódi „műhelymunkán" szerezhettek első és puszta kézből ismereteket a faanyagok tulajdonságairól, illetve részt vettek egy Sopron hagyományos faépítészetét bemutató város- és építészettörténeti sétán is. Az esemény és a szereplők egyeztetése komoly előrelépés az erdőalapú gazdaság stratégiájának kidolgozása felé.

Cím

A fa a 21. század építőanyaga

Kiemelt kép: 
Címoldali lead: 
Sopronban a III. Erdei Szabadegyetem – döntéshozóknak című két napos eseményen többek közt a faalapú gazdaság, fa- és az építőipar szereplői és irányítói körüljárják a fa, mint megújuló nyers- és építőanyag alkalmazási lehetőségeinek kérdéseit.
Forrás: 
Típus: 
Cikk

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

Cikk szövegtörzs: 

A tárcavezető arra emlékeztetett, 2021-től soha nem látott mértékű forrás áll rendelkezésre az agrárium fejlesztésére, amely a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” programban meghatározott stratégiai irányok mentén, a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációját célozza meg.

Nagy István kifejtette, a kormány 2023 áprilisában a Vidékfejlesztési Program kötelezettségvállalási összegét csaknem 3443 milliárd forintra emelte, ezzel vált lehetővé az újabb pályázatok támogatása.

A most meghozott döntések értelmében többek között az állattartó telepek fejlesztésének támogatása című felhívás keretében 74 milliárd, az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése című kiírás vonatkozásában 41,6 milliárd, a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése elnevezésű konstrukció keretében pedig 16,5 milliárd forint támogatás odaítéléséről határoztak.

Emellett a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésének támogatása kapcsán 11,5 milliárd, a takarmány előállító üzemek fejlesztésének támogatása című felhívásra benyújtott kérelmek esetében pedig 12,7 milliárd forintnyi forrás odaítéléséről született döntés az elmúlt napokban. A vidéki térségben működő önkormányzatok további 9,86 milliárd forint összegben részesültek támogatásban, amit külterületi utak fejlesztésére és felújítására fordítanak – sorolta a miniszter.

Nagy István megemlítette, hogy a már korábban a Vidékfejlesztési Program keretei között megítélt támogatások kifizetéseihez kapcsolódóan a 2023-as esztendőben a magyar költségvetés 750 milliárd forintot biztosít, amelyből 386 milliárd forintot már elutaltak az érintettek számára.

Cím

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

Kiemelt kép: 
Címoldali lead: 
A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat.
Forrás: 
Típus: 
Cikk

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

Cikk szövegtörzs: 

Balczó Bertalan hozzátette, az ökológiai válságra adott válaszok sok szereplő közti szoros együttműködést követelnek. A közös erőfeszítések vállalása és megvalósítása terén egy kiemelkedő mérföldkő a Biodiverzitás Egyezmény részes felei által tavaly decemberben Montréalban elfogadott globális biodiverzitás-megőrzési keretstratégia (GBF).

20230530-pel_7120.jpg

Fotó: Pelsőczy Csaba

A SWIPE projekt nagyszerűségét bizonyítja, hogy a környezeti bűncselekmények megelőzése, felismerése, feltárása és kezelése tématerületen egy asztalhoz ültette az érintett szervezeteket, intézményeket és támogatást nyújtott számukra abban, hogy a saját munkájukat hatékonyabban, magasabb színvonalon tudják ellátni – tette hozzá a helyettes államtitkár, majd kiemelte:

a környezeti bűncselekmények széles köre, amelyek közül kiemelkedik a vadon élő állat- és növényfajok határokon átnyúló, illegális kereskedelme, fajok kipusztulásáért felelős. Az illegális kereskedelemből származó haszon éves szinten megközelítheti a 20 milliárd eurót.

20230530-pel_7239.jpg

Fotó: Pelsőczy Csaba
A helyettes államtitkár hozzáfűzte, a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok kereskedelmét egy rendkívül hatékony nemzetközi egyezmény, a CITES szabályozza, amely éppen az idén ünnepli elfogadásának 50. évfordulóját. Magyarország 1985 óta részes fele az egyezménynek, amelynek hatálya alá 38 ezer növény- és állatfaj tartozik, és az évtizedek során számos fajt védett meg a kipusztulástól.

Balczó Bertalan szerint a jelenleg záruló SWIPE projekt jól mutatja, hogy a környezeti bűncselekmények elleni küzdelemhez elengedhetetlen az érintett hatóságok, mint a CITES igazgatási hatóság, vámhatóság, a rendőrség, a területileg illetékes természetvédelmi hatóságok, az ügyészek, és bírók, és más ellenőrző szervek összehangolt munkája, felkészültsége és tudatossága. Éppen ezért állt a hiánypótló kezdeményezés mellé az Agrárminisztérium társfinanszírozóként is – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Cím

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

Kiemelt kép: 
Címoldali lead: 
A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén.
Forrás: 
Típus: 
Cikk

Tanösvényekkel és kilátókkal várnak a Veszprém környéki erdők

Cikk szövegtörzs: 

Az erdőgazdaság főleg Veszprém vármegye területén végzi gazdálkodási tevékenységét. Több száz kilométer turistaút, köztük az Országos Kék Turistajelzés, számos erdőismereti tanösvény, valamint több erdei kerékpárút teszi lehetővé, hogy a kirándulók olyan látványosságokat fedezhessenek fel, mint a legendák övezte Római-fürdő vízesés, az egykoron Mátyás király vadászkastélyaként szolgáló Pusztapalota romjai, vagy a Vitéz Bertalan Árpád kilátó lélegzetelállító panorámája.

Turistaútvonalaik és tanösvényeik egész évben nyitva állnak a térségbe érkező kirándulók előtt.

Fotó: Zeitler Levente
A Papod-hegy 644 méteres magasságával az Északi-Bakony egyik legmagasabb csúcsa és elhelyezkedésének köszönhetően innen a legszebb a panoráma. Hárskútról kiindulva egy kellemes sétával elérhető a hegytetőn kialakított pihenőhely és a 20 m magas Vitéz Bertalan Árpád kilátó, melynek legfelső szintjéről pazar kilátás nyílik a Bakony legszebb erdőire. A Bakancsos Barangolás a Bakonytól a Balatonig elnevezésű pályázatnak köszönhetően 2021 óta egy különleges kilátó és hozzá kapcsolódó pihenőhely várja a látogatókat Nagyvázsony külterületén. A kilátóból remek panoráma nyílik a Déli-Bakony vonulataira és annak legszebb erdőtömbjeire. A Veszprémben található Jutas kilátó szomszédságában területükön aszfaltburkolattal ellátott kerékpáros dirt és pumpapálya épül jelenleg a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023. program keretében.

A környezet megóvását szem előtt tartva, az erdőgazdaságuk Ajka melletti Hubertus Erdészet Erdei Iskolája már a legfiatalabb generációnak igyekszik útmutatást adni a környezettudatos szemléletmódhoz.

Az erdőpedagógiai oktatásban a legjobb tanterem az erdő és a természet, így az erdei iskola tematikus útvonalai, valamint a Sárcsi-kúti tanösvény állomásai, kiváló segítséget nyújtanak évente több 1000 diák környezeti nevelésében.

A vadgazdálkodás kiemelkedő központjának számító Alsópere, egykor a Nádasdy család vadászbirtoka volt, ahol maga Nádasdy Ferenc alakította ki a ma is szabadon látogatható, angolkert jellegű arborétumot. A Nádasdy család gyökerei a XII. századra nyúlnak vissza, akik a XIX. századra a Dunántúl egyik legjelentősebb fölbirtokosává váltak. A Bakony fővárosának nevezett Zirctől, mindössze 13 km-re, Olaszfalun keresztül érhető el Alsópere.

Fotó: Zeitler Levente

Működésüket meghatározza a térségben található központi lő- és gyakorlótér, mely révén számos terület katonai múltjába betekintést engedő látnivalókkal is várják a kirándulókat. Nagyvázsony mellett 2021-ben került átadásra egy, a II. világháborúból fennmaradt lőtértorony, mely mostanra az egyik legkeresettebb kilátójuk lett. Természetvédelmi területeik közül hazai és európai viszonylatban is kiemelkedő a Szentgáli tiszafás, több mint tízezer tiszafa egyeddel, de a Burok-völgy a földtani és növénytani ritkaságai miatt, szintén hazánk egyik érintetlen természetvédelmi területe.

Találjuk meg együtt Magyarország legszebb erdejét! Szavazzon az Agrárminisztérium Facebook oldalán a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. legszebb területére!

Cím

Tanösvényekkel és kilátókkal várnak a Veszprém környéki erdők

Kiemelt kép: 
Címoldali lead: 
A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. csaknem 50 000 hektár, állami tulajdonú területet felügyel és gondoz több mint 50 éve. 2018 óta, több mint 83 hektár területen végeztek újerdő telepítést és közel 300 hektáron erdőfelújítást.
Forrás: 
Típus: 
Cikk

Természeti tőkénk megóvása stratégiai kérdés

Cikk szövegtörzs: 

A tárcavezető azt mondta, azok a személyek, akiket ma köszöntünk, határozottan elkötelezték magukat és különösen kiemelkedő tevékenységet folytattak és folytatnak a természetvédelem területén. Kimagasló eredményeket értek el, legyen szó akár oktató, ismeretterjesztő munkáról, természetkímélő gazdálkodásról, a táji adottságok egyedi hagyományainak megőrzéséről vagy az értékközpontú szemléletre ösztönző együttműködések koordinálásáról.

Ki tudós gondolattal, ki innovatív megoldással, ki merész lépésekkel vagy éppen megfontolt cselekvéssel vitte, adta tovább a természetvédelem stratégiai üzenetét.

20230526_pel_6604.jpg

Fotó: Pelsőczy Csaba
Nagy István kiemelte, elkötelezettek vagyunk a biológiai sokféleség fenntartására, ami biztosítja környezetünk stabilitását és alkalmazkodóképességét, ezáltal teszi a Földet az ember számára élhető hellyé. Az egészségesen működő biológiai rendszerek többek között az egészséges élelmiszert, a természetes gyógyszer-alapanyagot, az egyéb nyersanyagot, az iható vizet, a tiszta levegőt és a nyugodt, rekreációra alkalmas élőhelyet biztosítják számunkra. A zavartalan ökoszisztémák szerepet játszanak a természeti katasztrófák, a járványok és betegségek elkerülésében, ezek káros hatásainak enyhítésében, valamint az éghajlat szabályozásában is.

Hozzátette, a mezőgazdaságban használt növények és állatok, mint kulcsfontosságú genetikai erőforrások jelentik élelmiszertermelésünk alapját. Sokféleségük elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövő társadalma megfelelő válaszokat tudjon adni a klímaváltozásra, és az élelmiszerválságok kihívásaira.

Az agrárminiszter kitért arra is, hogy stratégiai kérdés a természeti tőkénk, a Kárpát-medence élőhelyeinek és fajainak a megőrzése.

A biológiai sokféleségben rejlő erőforrások, a természetes élőhelyek által nyújtott olyan, „láthatatlan” szolgáltatások, mint az éghajlat-szabályozás, a beporzás, a tiszta víz és levegő fenntartható biztosítása érdekében kiemelt cél a védett természeti területek megóvása. Éppen ezért a környezet- és természetvédelmet egy új szintre kell emeli, amelynek teremtésvédelemmé kell válnia. Meg kell találni benne a teremtett világunk egységét és egyensúlyát, a nevelés szerepét az iskolában és a családban egyaránt. A bolygónk megóvása olyan érték, amiért érdemes és kell is küzdenünk a 21. században – fejtette ki Nagy István.

Cím

Természeti tőkénk megóvása stratégiai kérdés

Kiemelt kép: 
Címoldali lead: 
A természetvédelem területén és a természet védelméért dolgozó szakemberek mindannyiunkat megajándékoznak, eredményeikből mindannyian részesülünk.
Forrás: 
Típus: 
Cikk

„Tiszteld a törvényt, szeresd az állatot, becsüld meg vadásztársaidat.”

Cikk szövegtörzs: 

Láng Rudolf, írói nevén „Sólyom” emléktáblájának avató ünnepségén az államtitkár kiemelte, hogy a magyar vadászat és vadászati kultúra történetében az 1881-es esztendő mennyire fontos volt. Ekkor született Kittenberger Kálmán, ekkor alakult meg az Országos Magyar Vadászati Védegylet, de ekkor látta meg a napvilágot Csathó Kálmán, Esterházy Móric és nem utolsósorban Láng Rudolf is.

Az író szívét már gyermekkorában rabul ejtették a Vértes erdei. Írásaiban gyakran tér vissza a szülőföld páratlanul gazdag természeti világához.

20230524_fek_zambo_vertes-4.jpg

Fotó: Fekete István
Az édesapja irányításával dolgozó erdészeti és vadászati személyzet körében nőtt fel, általuk ismerte meg a vidék változatos élővilágát és a vadgazdálkodás mindennapi teendőit. Itt alapozta meg azt az óriási tudást, amelyet a vadgazdálkodással, vadászattal, fegyvertannal, vadászkutyákkal, vadkárral, a vadászat írott és íratlan szabályaival kapcsolatban későbbi írásaiban közkinccsé tett. A múlt század első felében Kittenberger Kálmán Nimród Vadászújságjában „Sólyom” írói néven alkotott maradandót. Az évek során tíz különböző rovatban több mint 500 írása jelent meg, mintegy 1000 oldal terjedelemben.

A szakma és az olvasók elismerése ellenére azonban a második világháborút követő rendszer háttérbe szorította és elhallgattatta. 1948–tól a kommunista-szocialista államrendben hite, értékrendje miatt félreállították, már nem vadászhatott és nem is publikálhatott. 1963. május 25-én, 82 évesen hunyt el. A rendszerváltás után azonban újra felfedezték és Mosonmagyaróváron emléktáblát is állítottak a tiszteletére a piarista gimnázium falán.

Emlékére Sólyom Vadászegylet és Sólyom Vadászetikai Társulás alakult. Nevét viseli a „Sólyom” Vándorkupa lövészverseny és a „Sólyom” irodalmi díj is.

A vérteskozmai emléktábla Lebó Ferenc Munkácsy Mihály-díjas érem- és szobrászművész, Magyarország Érdemes Művésze műve. Tardosi vörösmárvány kőből valósította meg, ami az Esterházy-uradalom hivatalos díszítő köve volt. Az államtitkár beszédének zárásában megköszönte Tamás Antalnak az Agrárminisztérium kollégájának fáradhatatlan szervező- és kutatómunkáját, az Erdészek A Vértes Értékeiért Egyesület kitartását és elhivatottságát, amely nélkül az emléktábla avatása nem jöhetett volna létre.

Cím

„Tiszteld a törvényt, szeresd az állatot, becsüld meg vadásztársaidat.”

Kiemelt kép: 
Címoldali lead: 
Láng Rudolf a vadászok lelkiismerete és bölcs tanítója, sőt a Nimród vadászújság „szent emberének” is nevezték, utalva ezzel arra a mércére, amelyet munkássága jelentett a tudás és a példaadás, illetve a vadászetika terén.
Forrás: 
Típus: 
Cikk

Az Agrárminisztérium a Brüsszelben tüntető magyar gazdák mellett áll az ukrán gabona importtilalom meghosszabbításáért

Cikk szövegtörzs: 

Fotó: Agrárminisztérium
A térség gazdái összefogtak, és azt kérik Brüsszeltől, hogy ismerje el a probléma súlyosságát, és hallja meg az ő hangjukat is, mondta Nagy István agrárminiszter. Brüsszelnek lépnie kell a magyar és más európai gazdák védelmében.

A tárcavezető kiemelte, a magyar kormány és az Agrárminisztérium számára a magyar gazdák védelme elsődleges, mindig az ő érdekeiket tartják szem előtt.

A kelet-európai tagállamok gazdaszervezetei, köztük a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) delegációja azért tüntettek ma Brüsszelben, hogy az Európai Unió vegye komolyan az ukrán gabona beáramlása elleni intézkedéseket, és ne csupán a felszínen kezelje a problémát.

Hozzátette, a gazdák azt szeretnék elérni, hogy legalább ez év végig érvényben maradjon az importtilalom, ugyanis a helyzet június 5-ig nem fog megoldódni, az érintett országokban a gabonatárolókat továbbra is leginkább a tavalyi ukrán gabonaszállítmányok foglalják el.

Nagy István arra emlékeztetett, ahhoz, hogy az öt érintett ország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia számára megfelelő uniós intézkedések kellenek az ukrán import okozta, korábban nem látott mértékű regionális gabonapiaci nehézségek megfelelő kezelésére.

Jelenleg várjuk az arra vonatkozó bizottsági javaslatot, amely a jelenleg érvényben lévő uniós szabályozás június 5-e utáni fenntartására irányul, fűzte hozzá.

Az agrárminiszter leszögezte, a magyar agrárkormányzat és a gazdaszervezetek egyetértenek abban a célban, hogy az Európába beáramló, a szigorú európai uniós termelési kötöttségek nélkül, így sokkal alacsonyabb költséggel előállított ukrán gabona a hagyományos piacaira jusson el és ne lehetetlenítse el a kelet-európai gabonapiac működését, újra megfelelő módon működjenek a megszokott kereskedelmi csatornák.

Cím

Az Agrárminisztérium a Brüsszelben tüntető magyar gazdák mellett áll az ukrán gabona importtilalom meghosszabbításáért

Kiemelt kép: 
Címoldali lead: 
Az Agrárminisztérium is támogatja a magyar gazdaszervezetek, a NAK és a Magosz fellépését, akik Brüsszelben vonultak utcára kelet-európai gazdákkal karöltve az ukrán gabona importtilalmára vonatkozó intézkedések meghosszabbításának érdekében.
Forrás: 
Típus: 
Cikk

Hatalmas lehetőségek kapujában a grúz-magyar agráregyüttműködés

Cikk szövegtörzs: 

gruzia_2.jpg

Fotó: Agrárminisztérium
Nagy István agrárminiszter és Otar Shamugia, Georgia mezőgazdasági minisztere Tbilisziben folytatott megbeszélést.

A felek egyetértettek abban, hogy óriási lehetőséget rejt a két ország közötti agráregyüttműködés, hiszen Georgia számára hazánk Európa kapujaként szolgálhat, míg Magyarország számára kelet felé nyithat utat a georgiai partnerség.

A tárcavezetők együttműködési nyilatkozatot írtak alá, amely többek között előrevetíti a magyar nemesítésű vetőmagok georgiai termesztését, a közös munkát a szőlészet és borászat terén, valamint kétoldalú projektek indítását a zöldség- és gyümölcstermesztés, illetve a méztermelés kapcsán.

Cím

Hatalmas lehetőségek kapujában a grúz-magyar agráregyüttműködés

Kiemelt kép: 
Címoldali lead: 
Grúz partnerével tárgyalt Tbilisziben Nagy István agrárminiszter. A két tárcavezető együttműködési nyilatkozatot írt alá a vetőmagtermesztés, a borászat és a méztermelés területén.
Forrás: 
Típus: 
Cikk

Rekordösszegű kifizetésre készül a kormány idén a mezőgazdaságban

Cikk szövegtörzs: 

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára emlékeztetett: az elmúlt két évben 1300 milliárd forint támogatás kaptak a mezőgazdasági beruházások, idén további 350 milliárd támogatás kifizetését tervezi a kormány. A 2021-2027-es uniós költségvetési ciklus forrásait Magyarország a Vidékfejlesztési Program keretében 2021-től soha nem látott mértékű, 80%-os nemzeti forrással egészítette ki és kezdte felhasználni az agráriumban.

Ennek köszönhetően a Közös Agrárpolitika átmeneti éveinek mondott 2021-2022-es években 1.500 milliárd forint forráskerettel hirdetett meg új pályázati felhívásokat az Agrárminisztérium, amely az elmúlt évtizedek legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztési programjának tekinthető.

Feldman Zsolt elmondta, ennek keretében a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat támogató felhívások kapcsán közel 11 ezer pályázat részesült hozzávetőlegesen 1300 milliárd forint támogatásban 2021 óta. 2023-ban is még százmilliárdos nagyságrendben születnek újabb támogató döntések fejlesztési projektekhez, amelyek esetében a kedvezményezettek fenntartották megvalósítási szándékukat. Mivel a korábban megkezdett fejlesztéseknek a megvalósítása jelentős részben most is zajlik, még a jelenlegi nehézségek mellett is legalább 350 milliárd forint beruházásokhoz kapcsolódó kifizetést prognosztizálunk a 2023-as esztendőben az összes, kifizetésre váró 750 milliárd forintnyi vidékfejlesztési támogatásból. Ilyen mértékű beruházási forráskihelyezés egy éven belül e célra még soha nem történt – jelezte az államtitkár.

Feldman Zsolt szerint

a következő hónapokban az Agrárminisztérium – összhangban az ágazat szereplőinek igényeivel és tekintettel a rekordszámú jelenlegi támogatott fejlesztésre – nem tervez új beruházási felhívásokat megjelentetni.

Az új vidékfejlesztési pályázati felhívások kapcsán a menetrend 2023. év második felében készül el, az első pályázati lehetőségek az idei év végén, illetve 2024 elején várhatóak. Mindez igazodik az év második felére várhatóan kedvezőbbé váló finanszírozási környezet újranyíló lehetőségeihez, ami erősíteni fogja az új mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások megvalósítási szándékát és lehetővé teszi az ezekre szánt 1500 milliárd forintnyi fejlesztési forrás optimális felhasználását.

Cím

Rekordösszegű kifizetésre készül a kormány idén a mezőgazdaságban

Kiemelt kép: 
Címoldali lead: 
Az év második felében készül el az új vidékfejlesztési pályázati felhívások kapcsán a menetrend és az első pályázati lehetőségek 2023 végén, illetve 2024 elején várhatóak.
Forrás: 
Típus: 
Cikk

Oldalak

Feliratkozás RSS - Agrárminisztérium csatornájára