Back to top

ProfiKomp

ProfiKomp

Komposztáltunk, és ezt díjazták

Cikk szövegtörzs: 

Komposztáló a Sziget Fesztiválon
Komposztáló a Sziget Fesztiválon
Fotó: ProfiKomp

„A biológiai úton bontható műanyagokból készülő termékek egyre népszerűbbek, és az egyszer-használatos műanyagok tilalma 2021-től várhatóan további növekedést fog előidézni ezen a piacon.

Nagyon fontos azonban hangsúlyoznunk, hogy ezek a termékek csak abban az esetben számítanak környezetbarát megoldásnak a hagyományos műanyagtermékek használatánál, amennyiben szelektív gyűjtésük és hasznosításuk megoldott” - hangsúlyozta Dr. Aleksza László, a Profikomp Környezettechnika Zrt. vezérigazgatója.

Napjainkban azonban a biológiailag bontható műanyagokkal kapcsolatban rengeteg a tévhit, illetve a fogyasztók szándékos vagy tudatlanságból eredő megtévesztése. Hétköznapi példa erre a zöldhulladék-gyűjtő zsák, amely ha valóban biológiailag bontható, akkor a begyűjtött hulladék komposztálásakor maga a zsák is lebomlik, így nem rontja a komposzt minőségét.

Zöldhulladék műanyagzsákban
Zöldhulladék műanyagzsákban

Azonban hazánkban jellemzően hagyományos műanyag (legtöbbször polietilén), vagy - ami ennél is rosszabb - olyan széteső (oxodegredálható) zsákokban gyűjtik a zöldhulladékot, amelyek még nagyobb problémát jelentenek a hulladék kezelése során, ráadásul jelentősen növelik a környezetbe kerülő mikroműanyagok mennyiségét is. Vagyis a lakosság hiába gyűjtene szelektíven, ha a kezelés nem megoldott.

A ProfiKomp Környezettechnika Zrt, - amely tagja az Európai Bioműanyag Szövetségnek (EUBP) is -, küldetésének tekinti a valódi körforgásos gazdaság kialakítását, ezért tevékenységei során nem csak a biológiailag bontható műanyagokat és az azokból készített komposztokat vizsgálja, de rendelkezik a komposztálásukra alkalmas technológiákkal is.

Cím

Komposztáltunk, és ezt díjazták

Kiemelt kép: 
Komposztáló a Sziget Fesztiválon
Címoldali lead: 
A ProfiKomp innovatív komposztáló rendszerével rangos nemzetközi díjat nyert a Sziget Fesztivál.
Forrás: 
Típus: 
Cikk
Feliratkozás RSS - ProfiKomp csatornájára