0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Testalkat és a tejtermelés ígérete

Mi az összefüggés a vékony csontozat és a várható tejhozam között? - a XI. Kaposvári Állattenyésztési Napok első szarvasmarha tenyészállat bírálatán erről is képet kaphattak az érdeklődők.

Minden állatkiállításon nagy figyelem kíséri a szarvasmarha show-bírálatot. Nem véletlen, hiszen olyan rendezvényről van szó, amely komoly információkkal szolgál a szakemberek számára, egyben látványos rendezvény is, ahol a laikus közönség is hasznos információkhoz juthat.

A KÁN egyik első programja a nagy figyelemmel kísért holstein-fríz show-bírált volt. Különös figyelem kísérte a nagy létszámú szűz üsző csoport bírálatát.

Szinte a jövőbe kell látni, amikor egy-egy állat testalkatából következtetést kell levonni a jövőbeli tejtermelést illetően, hiszen döntő a tejtermelésre való alkalmasság megbecsülése.

Külön kiemelték a bírák a tejtermelő jelleget, figyelembe vették a lábalaklulást és a tőgy elhelyezkedését. A szakmai közönség figyelmét felhívták a szép csontos, arányos törzs fontosságára, mert a nagy termelésű tehenek vékonyabb csontúak… 

Érdekesség, hogy az egyébként robusztus bivalyt, amikor tejtermelésre fogták olyan átalakuláson ment át, aminek eredményeként vékonyodott a csontozata. A holstein-frízt évszázadok óta tejtermelésre nemesítik, vagyis olyan irányba nemesítették, hogy mind több takarmányt fogyasszon, s azt ne a test gyarapítására, hanem a tejtermelés növelésére fordítsa. Ezek alapján a kiállítás egyszerű látogatója is olyan információk birtokába jutott, amelyek alapjaiban változtatják meg a holstein-fríz fajtáról kialakult nézeteket.

A bírák külön kiemelték az állatok mintaszerű felkészítését, felvezetését.

És a nyertesek….

Grand Champion: 263 kat. számú 3460 Pörge, apja 20896 Comestar Littoral, tenyésztő és tulajdonos: Makói Hagymakertész Kft., Makó

Reserve Champion: 252 kat. számú 3893 Illat, apja 21727 All.Cedroni Best Quebec, tenyésztő és tulajdonos: Makói Hagymakertész Kft., Makó

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kistermelők Lapja