Back to top

Eredményesebb az oktatás szövetségben a gyakorlattal

„Napjainkban a szakközépiskolákból kikerülő diákok szakmai alapképzettsége magasabb, míg általános alapképzettségükkel a gimnáziumokból érkezők rendelkeznek előnnyel a felsőoktatásban”- fogalmazta meg véleményét Torma Sándor, a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola igazgatója.

Azok a tanulók, akik átestek a szakiskolai gyakorlati képzésen, egészen más szemmel indulnak a főiskolákon, egyetemeken, hiszen négy év alatt már megismerhették a szakma azon fogásait, amelyekkel később a felsőoktatásban, majdan pedig a gyakorlatban találkozhatnak - mondta lapunknak Torma Sándor, a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola igazgatója. Kaposváron, az általános mezőgazdasági képzésben résztvevő diákok jelentős része az érettségit követően technikusi végzettséget szerez, s ezek után jelentkeznek a felsőfokú képzésre.

A szakember véleménye szerint sajnálatos módon a felsőfokú felvételi pontrendszer nem támogatja a szakgimnáziumokban érettségizett fiatalok sikeres bejutását.

A gyakorlati oktatásban nagy segítséget jelent a kötelező nyári gyakorlat olyan időszakokban is, amit a jelenlegi oktatási szabályzat nem ír elő. Ezért ezt a saját pedagógiai programjába beépítette az intézmény.

 

Hasonlóan fontosnak tartja a technikus képzésben szereplő tömbösített gyakorlatokat.

Ennek lényege, hogy heteken keresztül egy helyen dolgoznak a diákok, megismerik egy adott időszak speciális feladatait. Ősszel a gabonavetés, a kukorica betakarítás, télen az állattenyésztés, tavasszal pedig szintén a vetés, illetve a talajelőkészítés, a tápanyag utánpótlás kerül terítékre. A nyári gyakorlat a betakarítás időszakára esik.

„Ebből adódóan igyekszünk a mezőgazdaság, a növénytermesztés és az állattenyésztés egyensúlyát az oktatásban fenntartani”- jegyezte meg a szakember.

Emellett a saját 117 hektáros tanüzemükben folyó munkát emelte ki, ahol a négy erőgépre egy gépkezelőt alkalmaznak, a többi eszközre a tanulókat ültetik fel. 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Együttműködési megállapodás a MATE és az Alföldi Tej Kft. között

Stratégiai partneri megállapodást írt alá a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem és az Alföldi Tej Kft. A felek az oktatás, a kutatás, az innováció és a társadalmi szerepvállalás területén korábban is meglévő együttműködésüket akarják megerősíteni, illetve bővíteni.

Oktatási és kutatási magyar-üzbég együttműködés

A Taskenti Állami Agráregyetemmel korábban megkötött együttműködést erősítette meg Aziz Botirovich Voitov üzbég mezőgazdasági miniszter, és Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a KÁN Egyetemi napokon, Kaposváron..

Megnyílt a KÁN Egyetemi napok

A magyar állattenyésztés megért számos hullámvölgyet és sikert, az állattenyésztők egyszerre optimisták és borúlátók, pedig az elmúlt 150 év bizonyítja, hogy mindennel képesek megbirkózni.

Érdeklődő diákok nélkül hamar bedőlne az agrárium

Kaposvár napjainkban is a magyar állattenyésztés egyik bástyájának számít – nem véletlenül rendezték itt korábban évről évre a KÁN-t, azaz a Kaposvári Állattenyésztési Napokat. Miután a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) átvette a kaposvári intézmény működtetését, kötelességének érezte a rendezvény hagyományának ápolását. A szeptember 30-án megnyíló KÁN Egyetemi Napokról, illetve az egyetem aktuális helyzetéről Gyuricza Csabát, a MATE rektorát Sári Enikő, kiadónk ügyvezető igazgatója kérdezte.

A Kutatók Éjszakája idén is felejthetetlen élmény lesz

Európa-szerte megrendezik a Kutatók Éjszakáját a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Az ingyenes eseménysorozatot idén is szeptember utolsó hétvégéjén, szeptember 30-án tartják és természetesen az agrár kutatóhelyek is várják az érdeklődőket.

A gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében

Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztere szerint a gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében.

Arborétum az egykori kukoricaföld helyén

Immár 35 éve annak, hogy a Kecskeméti Arborétum telepítési munkái elkezdődtek Bács-Kiskun megye székhelyének északnyugati peremén. Megálmodója, dr. Gőbölös Antal Bedő-díjas erdőmérnök a mai napig őrző szemeivel figyeli az arborétum életét. A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. által létrehozott és fenntartott 62 hektáros növénygyűjtemény mintegy 900 fa- és cserjefajból áll, megismerésüket számtalan információs tábla segíti.

Történelmi lehetőség, történelmi felelősség

Országos tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szeptember 19-én Gödöllőn. A közgyűlés résztvevői – a tisztújítás mellett – értékelték az elmúlt 4 év munkáját és meghatározták az elkövetkező időszak feladatait is.

Csúcsgenetikai képességek továbbörökítését segíti a MATE új állatállomása

Speciális állatállomással bővült a MATE Kaposvári Campusán működő Embrió-átültető Központ. A fejlesztés a napi kezeléshez és az embrió-átültetés előkészítéséhez biztosít nagy biztonságú, stresszmentes, elkülönített környezetet. Mindez nélkülözhetetlen az ott tartott magas genetikai értékű donorállatok csúcsgenetikai képességeinek továbbörökítéséhez.

Nem volt kérdés, hogy tanítani szeretném a szakmát

Napjainkban sajnos a kevés fiatal választja hivatásának a mezőgazdaságot – az okok között pedig az elmúlt időszakban az oktatás is szerepelt. Egy elhivatott évfolyamtársammal beszélgettem az agrárképzésről, egy középiskolai szakoktató szemszögéből.