Back to top

A Kaposvári Egyetem hosszú távon számol a KÁN-nal

Nagy jelentőséget tulajdonít a Kaposvári Állattenyésztési Napoknak Borbás Zoltán, a Kaposvári Egyetem kancellárja. Mint kiemelte, az intézményről olyan pozitív képet mutat, amire másként nem lenne módjuk. Az egyetem révén rendelkezésre áll a páratlan infrastruktúra, fedett csarnokrendszer, nagy fedeles lovarda, ami bármilyen időjárási viszonyok között is lehetővé teszi a zavartalan lebonyolítást.

Az esemény nem csak az egyetemnek, hanem egész Somogy megyének fontos, ezen keresztül egy jelentős agrárpotenciállal rendelkező régiót meg lehet mutatni az egész országnak úgy, ahogyan a hétköznapokban nem lenne rá mód.

Sári Enikő (ügyvezető igazgató, Magyar Mezőgazdaság Kft.) és Borbás Zoltán (kancellár, Kaposvári Egyetem) a XI. Kaposvári Állattenyésztési Napokon
Sári Enikő (ügyvezető igazgató, Magyar Mezőgazdaság Kft.) és Borbás Zoltán (kancellár, Kaposvári Egyetem) a XI. Kaposvári Állattenyésztési Napokon
A Kaposvári Egyetem az állattenyésztés hazai fellegvára, s szeretnék ezt a státuszt még nagyon hosszú ideig fenntartani.

„Éppen ezért úgy tervezzük, hogy tartósan helyet biztosítunk egy olyan rendezvénynek, amely az állattenyésztés ünnepe”- hangsúlyozta a kancellár, amely képes összehozni a gazdákat, a kutatókat, a háttérben dolgozókat, a kereskedőket és forgalmazókat.

Mint elmondta, számukra ennek a rendezvénynek több jelentősége is van: egyrészt megmutatni az egyetemet, az intézményben folyó munkát, az eredményeket, s segíteni a környezetükben dolgozókat. Egymásra találás, egyféle találkozóhely a KÁN.

A kiállítás mellett nagyon fontosak a hozzá kapcsolódó szakmai rendezvények is. Ezek is kiváló alkalmak, hogy számot lehessen adni az egyetemen folyó munkáról. Úgy szeretnének szakmai seregszemle lenni, hogy közben a nagyközönség is megfelelő programokat találjon.

 

 

Borbás Zoltán véleménye szerint a XXI. század kihívásaihoz alkalmazkodó megújulásra van szüksége az ágazatnak. Aki látja a magyar élelmiszergazdaság helyzetét, annak nem jelent újdonságot, hogy nem a legnépszerűbb szakmák között tartják számon.

„Igyekszünk olyan innovatív lépésrendszert kidolgozni, melynek végeredményeként újra régi fényében tündökölhet a hazai élelmiszergazdaság”- mutatott rá a sürgető feladatokra az egyetem kancellárja. Nem könnyű feladatról van szó, hiszem a mai kor embere nagyon nehezen kötelezi el magát egy életvitelszerűen működő ágazattal. A fiatalság többre becsüli a vélt, vagy valós szabadságát, amihez képest például az állattenyésztés nagyon kis mozgásteret biztosít.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Együttműködési megállapodás a MATE és az Alföldi Tej Kft. között

Stratégiai partneri megállapodást írt alá a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem és az Alföldi Tej Kft. A felek az oktatás, a kutatás, az innováció és a társadalmi szerepvállalás területén korábban is meglévő együttműködésüket akarják megerősíteni, illetve bővíteni.

Oktatási és kutatási magyar-üzbég együttműködés

A Taskenti Állami Agráregyetemmel korábban megkötött együttműködést erősítette meg Aziz Botirovich Voitov üzbég mezőgazdasági miniszter, és Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a KÁN Egyetemi napokon, Kaposváron..

Megnyílt a KÁN Egyetemi napok

A magyar állattenyésztés megért számos hullámvölgyet és sikert, az állattenyésztők egyszerre optimisták és borúlátók, pedig az elmúlt 150 év bizonyítja, hogy mindennel képesek megbirkózni.

A magyar állattenyésztés a magyar kultúra része

Több, az állattenyésztőket kedvezően érintő kormányzati intézkedést, illetve tervet is bejelentett Nagy István agrárminiszter szeptember 29-én, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán, ahol második alkalommal rendezték meg az Állattenyésztők Napját a KÁN Egyetemi Napok keretében.

Ne a támogatás legyen az állattartó jövedelme!

A jövőben az állattenyésztésnek és az állattartásnak különböző feladatokra kell fókuszálnia. Erről Nagy István agrárminiszter beszélt a KÁN Egyetemi Napok nulladik napján, Kaposváron az Állattenyésztők napja alkalmából tartott tanácskozáson.

A túléléshez kitartás, tudás és technológia kell

Talán soha nem volt ennyire nehéz állattenyésztőnek lenni – ennek ellenére a termelők a végsőkig kitartanak. Ahogy egy kis szarvasmarhatartó-gazdaság tulajdonosa fogalmaz: csak az veszít, aki feladja. Az Állattenyésztők Napja alkalmából Zászlós Tiborral, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökével az ágazat jelenlegi helyzetét értékeltük.

Érdeklődő diákok nélkül hamar bedőlne az agrárium

Kaposvár napjainkban is a magyar állattenyésztés egyik bástyájának számít – nem véletlenül rendezték itt korábban évről évre a KÁN-t, azaz a Kaposvári Állattenyésztési Napokat. Miután a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) átvette a kaposvári intézmény működtetését, kötelességének érezte a rendezvény hagyományának ápolását. A szeptember 30-án megnyíló KÁN Egyetemi Napokról, illetve az egyetem aktuális helyzetéről Gyuricza Csabát, a MATE rektorát Sári Enikő, kiadónk ügyvezető igazgatója kérdezte.

A Kutatók Éjszakája idén is felejthetetlen élmény lesz

Európa-szerte megrendezik a Kutatók Éjszakáját a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Az ingyenes eseménysorozatot idén is szeptember utolsó hétvégéjén, szeptember 30-án tartják és természetesen az agrár kutatóhelyek is várják az érdeklődőket.

Nehéz időkben össze kell fogni

Idén szeptemberben rendezte meg tizenegyedik alkalommal az RMGE Maros szervezete a Marosszéki Gazdanapot a mezőpaniti sportpályán. A rendezvény traktorfelvonulással kezdődött, majd a különböző gazdakörök és a szervezet által felkarolt marosszéki termelők, kézművesek sátrai, vásárral egybekötött kiállítása, illetve a Maros Gazda kft. partnereinek bemutató standjai várták az érdeklődőket.

A gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében

Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztere szerint a gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében.