Back to top

Várdai portaszépítők

A napokban minden várdai család Kertbarát Magazint olvas köszönhetően Bálint Györgynek, a magazin alapítójának, Varga Andrásnak, a település polgármesterének és a Magyar Mezőgazdaság Kiadónak.

Fotó: Kántor Mia
Várda Kaposvár közelében szelíd patakvölgyek között található és mindössze közel ötszázan lakják. De annál pezsgőbb élet zajlik a településen. Ez nem csak azért van így, mert Szász Endre festőművész, grafikus és porcelánfestő Amerikából haza települve Várdán lakott és alkotott haláláig. A kastély, a műhelye és a park most is látogatható.

Fotó: Kántor Mia
A pezsgő közösségi élet főként a településvezetőinek és az ott élőknek az érdeme.

Elsőként kapta meg például a Madarárbarát település címet,

ennek hatására a falubeliek  és civilszervezetek összefogásával madárbarát mintakertet hoztak létre, amit közösen gondoznak. Faluszerte rengeteg madárodú, etető és itató várja a kis szárnyasokat.

Számtalanszor nyerte el a Virágos Magyarország verseny valamelyik díját.

A portákat, az előkerteket, a parkot látva továbbra is eséllyel indulhat a megmérettetésen.

A Közkincsháznak nevezett kiállítótérben látható a lélegzetelállító pontossággal és fantáziával hajtogatott origami szobrok kiállítása, amelyek Ácsné Dóczi Éva munkái. Ugyanitt nézhetjük meg Tóth György különös alkotásait, aki a régi használati tárgyakat, szerszámokat alakította szobrokká.

Fotó: Kántor Mia

Májusban pedig azzal került az országos érdeklődés központjába, hogy

a településen élők közös akaratából Bálint Györgyöt díszpolgárrá választották.

Gyuri bácsi sokszor járt Várdán többek között a Virágos Magyarország zsűritagjaként, emellett tanácsokat adott az érdeklődő kerttulajdonosoknak, portaszépítőknek, amivel nagy népszerűségre tett szert. Boldogan látták most is vendégül díszpolgárrá avatása alkalmával. Gyuri bácsi örömmel elfogadta és többek között a Kertbarát Magazin legfrissebb számával érkezett

Fotó: Kántor Mia
Az ünnepség résztvevői tetszéssel forgatták a magazint, amiben többek között Bálint György életútjáról szóló cikk is található. Varga András polgármester azzal az ötlettel kereste meg kiadónkat, hogy a díszpolgárrá avatás emlékére a várdai családokat megajándékozná a magazinnal, de az önkormányzat költségvetése sajnos ezt nem teszi lehetővé. 

A Magyar Mezőgazdaság Kiadó támogatta ezt a kezdeményezést és megajándékozta a várdaiakat a magazin egy példányával, amit a polgármester személyesen adott át minden családnak.

Erre mi is elkísértük őt és meggyőződhettünk, hogy Várdán szeretik a kerteket, értik a virág és zöldségtermesztés minden csínját, és büszkék arra, hogy a portájukat szép rendben tartják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Arborétum a panelházak között - növényritkaságok Miskolc közepén

Miskolc idegenforgalmi jelentősége az utóbbi években növekszik, a rengeteg turisztikai beruházásnak köszönhetően egyre kedveltebb belföldi úti cél. A városba érkezők közül azonban csak kevesen tudnak arról, hogy az Avas délkeleti lejtőjén, az Aulich utcában a panelházak ölelésében megbújik egy gyűjteményes kert

Ahol más megoldás nincs - Izgalmas magyar agrárinnovációk

Amerikai befektetési szakértők előtt mutatkozott be öt magyar agrárinnovációs vállalkozás. A HunAgriPower virtuális esemény egyik fő célja volt, hogy a magyar startupok betekintést nyerjenek az Egyesült Államok mezőgazdasági piacának működésébe, és a szakmai visszajelzések alapján fejleszthessék tovább exporttevékenységüket.

A hollandoknak jól jön, ha a britek otthon maradnak

Továbbra is keresik a holland üvegházi zöldségeket a brit szupermarketekben. Ha az európai utazási korlátozások miatt a britek nem mennek nyaralni, egész nyáron a mostani szinten maradhat a zöldségfogyasztás, ami kedvez a holland beszállítóknak, nyilatkozta egy kizárólag az Egyesült Királyságba szállító westlandi kereskedő cég munkatársa.

Csömödéri Állami Erdei Vasút: Ábel hétvégén útnak indul

A ZALAERDŐ Zrt. erdei vasúthálózata 109 kilométeres hosszúságban szeli át a göcseji dombokat, 32 kilométeren – Lenti és Kistolmács között – kirándulókat is szállít.

Gondozásmentesen is tarthatók egyes varjúhájfélék

A varjúháj (Sedum) nemzetségbe világszerte több mint ötszáz növényfaj tartozik. Magyarországon a borsos varjúháj és a hatsoros varjúháj azok, melyekkel gyakran találkozhatunk hegyvidékeken. Jól bírják, sőt igénylik a tűző napsütést és a szárazságot, ezért kerti felhasználásuk több szempontból is előnyös.

Egyre több helyen kínálnak magyar görögdinnyét

Ha nyár, akkor dinnye. Az idén azonban lassan köszönt ránk a nyári meleg, és a hűvös, csapdékos idő miatt a dinnyeszezon is később indul. A folytatás remélhetően jobb lesz, és úgy tűnik, importnyomásra is kevésbé kell számítaniuk a termelőknek. Horváth Vivientől, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete titkáráról kértünk helyzetjelentést.

Meglepetés zöldborsóból, de küzdelmes a betakarítás

Az Agro Marketing ’95. Kft. 1500 hektáron integrál zöldborsótermelést. Ez a 12 ezer hektárra tehető hazai vetésterület 12-13 százaléka, tehát meghatározó része. Évek óta szervezik a zöldborsó és a csemegekukorica előállítását, munkájuk nélkülözhetetlen, a szakma elismeri. Kis József tulajdonos ügyvezetővel a termesztés idei feltételeiről, nehézségeikről és küzdelmeikről beszélgettünk.

Gyümölcsöskertbe várják a gyerekeket a Minipoliszban

Gyerekkorban lenne fontos megalapozni az egészséges táplálkozást azzal, hogy friss zöldség és gyümölcs kerül a kicsik elé. Ezt szolgálja az iskolagyümölcs program, most pedig két tész közreműködésével a Minipoliszban nyílt új, gyümölcsös játszóhely, ahol madárcsicsergés mellett követhetik végig a gyümölcs útját az ültetvénytől az árusítóhelyig.

AM-államtitkár: több mint 22 milliárd forintért zajlanak ökoturisztikai fejlesztések

Több mint 22 milliárd forintért zajlanak állami, ökoturisztikai fejlesztések az erdőgazdaságoknál - mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára szerdán a Baranya megyei Orfűn.

A lustaság jót tehet a talajéletnek

A talajműveletek munkafolyamatai igen fontosak lehetnek növényeink érdekében. Szinte minden nagyüzemi munkának megvan a kiskerti megfelelője: szántásnak az ásás, kultivátorozásnak a kapálás, fogasolásnak a gereblyézés. Ám egy irányzat szerint ezek egy része elhagyható.