Back to top

Várdai portaszépítők

A napokban minden várdai család Kertbarát Magazint olvas köszönhetően Bálint Györgynek, a magazin alapítójának, Varga Andrásnak, a település polgármesterének és a Magyar Mezőgazdaság Kiadónak.

Fotó: Kántor Mia
Várda Kaposvár közelében szelíd patakvölgyek között található és mindössze közel ötszázan lakják. De annál pezsgőbb élet zajlik a településen. Ez nem csak azért van így, mert Szász Endre festőművész, grafikus és porcelánfestő Amerikából haza települve Várdán lakott és alkotott haláláig. A kastély, a műhelye és a park most is látogatható.

Fotó: Kántor Mia
A pezsgő közösségi élet főként a településvezetőinek és az ott élőknek az érdeme.

Elsőként kapta meg például a Madarárbarát település címet,

ennek hatására a falubeliek  és civilszervezetek összefogásával madárbarát mintakertet hoztak létre, amit közösen gondoznak. Faluszerte rengeteg madárodú, etető és itató várja a kis szárnyasokat.

Számtalanszor nyerte el a Virágos Magyarország verseny valamelyik díját.

A portákat, az előkerteket, a parkot látva továbbra is eséllyel indulhat a megmérettetésen.

A Közkincsháznak nevezett kiállítótérben látható a lélegzetelállító pontossággal és fantáziával hajtogatott origami szobrok kiállítása, amelyek Ácsné Dóczi Éva munkái. Ugyanitt nézhetjük meg Tóth György különös alkotásait, aki a régi használati tárgyakat, szerszámokat alakította szobrokká.

Fotó: Kántor Mia

Májusban pedig azzal került az országos érdeklődés központjába, hogy

a településen élők közös akaratából Bálint Györgyöt díszpolgárrá választották.

Gyuri bácsi sokszor járt Várdán többek között a Virágos Magyarország zsűritagjaként, emellett tanácsokat adott az érdeklődő kerttulajdonosoknak, portaszépítőknek, amivel nagy népszerűségre tett szert. Boldogan látták most is vendégül díszpolgárrá avatása alkalmával. Gyuri bácsi örömmel elfogadta és többek között a Kertbarát Magazin legfrissebb számával érkezett

Fotó: Kántor Mia
Az ünnepség résztvevői tetszéssel forgatták a magazint, amiben többek között Bálint György életútjáról szóló cikk is található. Varga András polgármester azzal az ötlettel kereste meg kiadónkat, hogy a díszpolgárrá avatás emlékére a várdai családokat megajándékozná a magazinnal, de az önkormányzat költségvetése sajnos ezt nem teszi lehetővé. 

A Magyar Mezőgazdaság Kiadó támogatta ezt a kezdeményezést és megajándékozta a várdaiakat a magazin egy példányával, amit a polgármester személyesen adott át minden családnak.

Erre mi is elkísértük őt és meggyőződhettünk, hogy Várdán szeretik a kerteket, értik a virág és zöldségtermesztés minden csínját, és büszkék arra, hogy a portájukat szép rendben tartják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kis dzsungel a szobában

Télen a nagy áruházak polcai megtelnek érdekesebbnél érdekesebb egzotikus gyümölcsökkel. A fura formájú, különleges színű gyümölcsöket minden gyerek szeretné megkóstolni, így ha a Mikulás puttonyába a megszokott dión és mogyorón kívül trópusi gyümölcsök is kerülnek, akkor jó tudni, hogy hogyan lehet belőlük saját „trópusi gyümölcsöskertet“ nevelni otthon.

Sodrómolyok ellensége: a fürkészek

A gyümölcsösökben előforduló sodrómolyok nagy fajszáma miatt számos ellenségük is van a természetben, illetve a művelt területeken. Ilyenek a petefémfürkészek és a valódi fürkészek.

A hardver a faiskola

A faiskolai vállalkozások a gyümölcstermesztők legfontosabb növénybeszállítói, gazdasági teljesítményük és szakmai fejlődésük dönti el a versenyképességüket, tehát ez a két versenypiaci ágazat egymásra utalt, közvetlenül és folyamatosan hatnak egymásra.

Fények a sötétben

Különleges hatásokat köszönhetünk a sötétet megtörő világosságnak. Varázslatos hangulatot csempészhetünk általa a kertbe, és segíti a biztonságos közlekedést is. A fényekkel megnyújthatjuk azt az időt, amit a szabadban tölthetünk. A hólepte, téli kertben pedig igazán különleges élmény az esti fény.

Kalocsai paradicsomhibridek

A kalocsai kutatóintézetben régmúltra visszanyúló hagyománya van a fűszerpaprika-nemesítésnek és -kutatásnak. Amióta pedig a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztálya Kalocsai Kutató Állomásaként működik, kibővült az intézet tevékenysége.

Könnyen nevelhető a berkenye

A fekete berkenye cserje nem túl igényes a talaj iránt, abszolút fagytűrő, ráadásul a betegségekre sem igazán érzékeny, ezért gyengébb termőhelyeken, könnyű talajokon is jól termeszthető. Észak-Amerikából származik, Európában a 19. századtól termesztik.

Láz-tetői kilátó: szemet gyönyörködtető panoráma

A Keszthelyi-hegységben a Bakonyerdő Zrt. hat kilátója várja a tájat felfedezni vágyókat. Többségük gyönyörű balatoni panorámát kínál, ám igazi gyöngyszem a hegységet belülről megmutató Láz-tetői kilátó.

Melyik rezisztencia mire jó?

A zöldségtermesztőket évről évre kihívások elé állítják a változó, szélsőséges környezeti hatások, amelyek sokkolják a növényeket. A fajták között azonban nagy a különbség a stressztűrésben is, ezért célszerű erre is figyelni a fajtaválasztásnál.

Virágos díjazottak

Ebben az évben 26. alkalommal versenyeztek a magyar települések a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyben. A győztes város Székesfehérvár, a győztes falu pedig Orfű lett, így jövőre az Entente Florale Europe nemzetközi mezőnyében ők képviselik majd hazánkat.

Változatos tökfélék

A tökfélék az uborka és a dinnyék közeli rokonai, azokhoz hasonlóan a kabakosok családjába tartoznak. Fő fogyasztási idényüket tekintve hagyományosan megkülönböztetünk nyári és téli tököket, napjainkban azonban a konyhában évszaktól függetlenül használhatjuk őket. A piacon egész évben megtalálható minden jelentősebb fajtakör.