Back to top

Szakma és kikapcsolódás: Szentlőrinci Gazdanapok

Augusztus első hétvégéjén rendezi a Szentlőrinci Gazdanapokat a Baranya Megyei Vállalkozói Központ, ahol ez alkalommal Székelyföld lesz a díszvendég. A Magyar Mezőgazdaság a kiállítás hivatalos lapja.

A Magyar Mezőgazdaság, mint a kiállítás hivatalos lapja, szeretettel várja olvasóit, látogatóit Szentlőrincen, a kiállítói pavilonjában kialakított hangulatos olvasósarokban!

Térjen be hozzánk egy frissítőre, és tájékozódjon a legfrissebb agrárhírekről!

A Szentlőrinci Gazdanapok 1994-ben nyitotta meg először kapuit. Az azóta eltelt negyedszázad alatt a Dél-Dunántúl legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vásárává vált, és augusztus 2. és 4. között már huszonhatodik alkalommal várja a szakmai és nagyközönséget.

A vásár három napja alatt – a korábbi évekhez hasonlóan – csaknem négyszáz hazai és külföldi mezőgazdasági gépforgalmazó, állattenyésztő és ezekhez kapcsolódó tevékenységet folytató cég, élelmiszeripari szereplők és a rendszeres kiállítók mellett lesznek olyanok is, akik idén mutatkoznak be itt először, és kiállítanak német, horvát és szlovén agrárvállalkozások is.

Akárcsak az előző években, az idén is a termelőket érintő kérdések lesznek a megnyitót követő szakmai nap középpontjában,

a két napon át tartó szántóföldi bemutatókon pedig a gyakorlatban is meg lehet ismerkedni a növénytermesztés legújabb eljárásaival, munkagépekkel és adapterekkel, valamint új betakarítógépekkel is. Azonkívül 2014 óta a vásár keretében tartják a Nemzeti Vágta egyik hivatalos előfutamát, a Szentlőrinci Vágtát, továbbá traktorosversenyt is rendeznek, amelyen idén mindkét nem képviselői indulnak.

– Elsődleges célunk, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar mellett a hazai termékek népszerűsítése is egyre nagyobb hangsúlyt kapjon a vásáron – nyilatkozta a Magyar Mezőgazdaságnak Pohl Marietta, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ ügyvezető igazgatója.
– Mindemellett a Gazdanapok jó lehetőség arra is, hogy a szakmaiságot a könnyed kikapcsolódással ötvözzük, ugyanis ez egy vissza nem térő alkalom, hogy kötetlenül találkozzanak egymással a termelők, a vásárlók, a szakmabeliek és az érdeklődők, miközben akár üzletek is köttetnek, vagy legalábbis megkezdhetik az erre irányuló tárgyalásokat.

Akár üzletek is köttetnek
A Kistermelők Házában tartott szakmai napot az agrárfinanszírozás, a szántóföldtől az asztalig elv és „A helyi gazdaság és a vidék jövője” mottó köré szervezik.

Ezen belül is kiemelt szerepet szánnak az eredményes ökológiai gazdálkodásnak a Digitális Agrárstratégiában és a precíziós gazdálkodásban. Ennek jegyében szó lesz a többi között a növényvédelmi előrejelző rendszerről, az ökológiai növényvédelem lehetőségeiről, a precíz gabonakereskedelemről. A Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke által vezetett agrárfórum középpontjában pedig a vidékfejlesztés áll majd. A Takarék Csoport részvételével az agrárium finanszírozásáról szerveznek kerekasztal-beszélgetést. A szakmai nap a Helyi(M)Értékeink címmel rendezett LEADER-műhellyel zárul, amelyen Szigetvár és Szentlőrinc térségének ökoturisztikai fejlesztésében rejlő lehetőségeket mutatják be. A szakmai nap az agrár-szaktanácsadók számára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által akkreditált programnak számít.

– Kárpát-medencei Gazdasági Találkozó című sorozatunkban, melynek évről évre más és más országot, országrészt helyezünk a középpontjába, idén Székelyföld lesz kiemelt partnerünk

– mondta el lapunknak Pohl Marietta. – Ebből az alkalomból Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is ellátogat a rendezvényre, és köszöntőt mond a megnyitón. Külön standon mutatkoznak be a székelyudvarhelyi és csíkszeredai gazdák, a kulturális program keretében pedig bemutatjuk a csíkcsomortáni Csomortáni Gál Lászlófestőművész alkotásait.

A vásár keretében tartják a Nemzeti Vágta egyik hivatalos előfutamát
Az ügyvezető igazgató elmondta továbbá, hogy idén is megrendezik az Agro Naplóval közös Gazdanapok ÁSZAI versenyt, amelyre a DASzK dél-dunántúli régiójában található középfokú mezőgazdasági intézmények tanulóit hívták meg. Idén megduplázták a meghívottak tavalyi számát, és hat intézményből – Sellye, Szentlőrinc, Villány, Lengyel, Szekszárd, Kaposvár – érkeznek öt-öt fős csapatok, sőt Székelyudvarhelyről is számítanak egy csapatra.

– A játékosság mellett azt tartottuk a legfontosabb szempontnak a feladatok összeállításakor, hogy az egyes intézmények tanulói a többiben folyó szakmai képzésbe is bepillantást nyerhessenek, és ezzel átfogóbb képet kapjanak a mezőgazdaságról, illetve annak egyes ágazatairól. A rendezvény támogató szakmai partnere a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara, amelynek oktatói és munkatársai a zsűrit alkotják – mondta el Pohl Marietta.

Újdonsággal is várják a termelőket: a mezőgazdasággal foglalkozó elektronikus sajtót és szaklapokat – köztük a Szentlőrinci Gazdanapok idei hivatalos lapját, a Magyar Mezőgazdaságot – felvonultató médiaudvarral várják az érdeklődőket.

Újabb taggal bővül tehát a tematikus udvarok köre: az Őshonosudvar, az Agrártörténeti Udvar és a kimondottan Baranya értékeit bemutató udvar mellett nyitják meg a szaksajtóét. A baranyaiban bemutatnak egy, a Nemzeti Értéktárba nemrég bekerült helyi tyúkfajtát és az őshonosnak számító magyar óriásnyulat, továbbá a megye jellegzetes juh- és lófajtái is láthatók lesznek itt. A Falusi turizmust bemutató Káca-udvar a vidéki életről, a gasztronómiáról szól, és itt lesz a gyerekeknek kialakított kézműves foglalkoztató is.

A Gazdanapok jó lehetőség arra is, hogy a szakmaiságot a könnyed kikapcsolódással ötvözzék a látogatók

A vásár tematikus részei megmaradtak, tehát a karámkomplexumban idén is ott lesz az őshonos állatokat bemutató udvar szürke marhával, bivallyal, őshonos juhfajtákkal és parlagi szamárral, a Kézműves utcában pedig kizárólag helyi termelők és helyi termékek előállítói kínálják majd portékáikat.

Mindemellett az idén is számos kísérőprogram várja a Szentlőrinci Gazdanapok látogatóit. Lesznek huszárok, Zrínyi-vitézek, különféle vetélkedők, például csizmadobás és a nemek traktoros ügyességi versenye. A gyerekek íjászkodással, pónilovaglással, ökörfogatozással is tölthetik az időt.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/30 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Húsvéti nyusziból nem lesz pecsenye

Béres Péter családjával a Pest megyei Pusztazámoron él. Bence fiúk kérésére 4-5 éve vásárolták meg az első nyuszit, aki nem házi kedvencként, hanem tenyészállatként volt tartva, mert a családban mindenki szereti a nyúlhúst.

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!

A kacsatojástól a hizlalásig

A tojásrakások megkezdése szempontjából a kacsa az egyik legkorábban tojó víziszárnyasunk, amennyiben természetes körülmények között tartjuk. Azonban ez csak általánosságban mondható, mivel egyes fajták esetében ez eltérő lehet. Aki a fajtaválasztáson túl van, fel kell mérnie a lehetőségeket, hol, milyen tojás vagy állat vásárlására van mód.

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

A cirok sikeres gyomirtásának titka

A cirok termesztése megéri, mert alacsony költség mellett jó gazdasági eredményt lehet elérni. Ugyanakkor sok múlik azon, hogy a vetés és a korai gyomirtás hogyan sikerül. De ha erre az érzékeny időszakra odafigyelünk, akkor szinte garantált a megtérülés.

Gyulatanya: fajtabemutató öntözött területen

Hamar híre kelt a gyulatanyai csodának: szakmai berkekben lehet arról hallani, hogy az érdeklődők szinte egymásnak adják a kilincset Gyulatanyán, a Nébih kísérleti állomásán, annyira párját ritkítóan szép ott a növényállomány.

Saját gyártmányú meggykombájn

A Michigan államban működő Oxley Farmon saját meggykombájnt alakítottak ki. Tíz éve súlyos jégkár után újították meg az ültetvényt és már nem rázógéppel akarták leszüretelni a termést, számol be a Good Fruit Grower. Ez volt a világ legnagyobb üzemi kísérlete, emlékszik vissza a tulajdonos.

Idén ősszel rendezik meg a kertművészeti napokat

A nyár eleji időpontról szeptemberre került át a 16. Európai Dísznövény és Kertművészeti napok, amelyet hagyományosan a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban rendeznek meg. A rendezvény kiemelt témája idén a Parkok, kertek és kertészek a biodiverzitás kihívásaival szemben címet viseli.

Elkezdődött az aratás Békés megyében

Az őszi árpa betakarításával a szokásosnál később ugyan, de megkezdődött az aratás Békés megyében. Egyes belvizes területeken a munkálatok nagy nehézségekbe ütköznek, és gond lehet a termény minőségét jelző hektolitersúllyal is - tájékoztatta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága az aratási koordinációs bizottság üléséről az MTI-t.