Back to top

Szó szerint át kell rágnunk magunkat ezen a kiállításon

Lyonban a francia gasztronómia fellegvárában nyílt egy múzeum, melyben a látogatók mindent megtudhatnak a gall konyhaművészetről. És nem csak különleges kiállítási tárgyakat csodálhatnak meg, vagy recepteket olvasgathatnak. Világhíres szakácsok műveit is megkóstolhatják.

A franciák is méltán büszkék a konyhájukra, hasonlóan a magyar ízekhez, a franciai ételek is az ország kultúrájának szerves részei. Épp ezért nem meglepő, hogy 

az UNESCO 2010-ben felvette a teljes francia konyhát - nem csak egyetlen ételt - a szellemi kulturális örökségek listájára.

Október vége óta ezen szellemi örökséget már testközelből és koncentráltan is megcsodálhatják az érdeklődők. Lyonban a Grand Hôtel-Dieu épületében – mely 600 éve még kórházként üzemelt – megnyílt egy izgalmas gasztronómiai kiállítás, a Cité Internationale de la Gastronomie.

Fotó: Cité Internationale de la Gastronomie facebook

A kiállításnak természetesen „szokványos” programjai is vannak, rengeteg érdekes tárgyon keresztül mutatják be az évszázadokon átívelő konyhaművészet fejlődését. Megismertetik a látogatókkal a francia gasztronómia legnagyobb alakjait is, például: Paul Bocuse, a 20. század egyik szakács ikonja, a nouvelle cuisine meghatározó képviselője, vagy 

a híres szakácsnő, Mère Brazier, aki 1933-ban elsőként kapott hat Michlen csillagot, és aki rendszeresen látta vendégül Charles de Gaulle-t, illetve Marlene Dietrich-et. 

Fotó: Cité Internationale de la Gastronomie facebook
Az ide látogatók számos érdekes receptet is tanulhatnak a múzeumi séta alatt. Ám a legínycsiklandozóbb látványosság mégiscsak a kóstoló. A vendégek látványkonyhákban, híres szakácsok magyarázata mellett ismerkedhetnek meg a különleges ízekkel.

Mivel a világ minden pontjáról hívnak meg elismert szakembereket, ezért a „múzeumi” menü ritkán ismétlődik.

A Cité Internationale de la Gastronomie azonban nem csak a francia konyha népszerűsítését tűzte ki céljául. Feladatuknak érzik, hogy megismertessék a nagyközönséget a helyes táplálkozás alapelveivel – a szervezők különös figyelmet fordítanak a legfiatalabb látogatók ismeretterjesztésére.

Az alap felnőtt belépő kb. 4000 forint, míg a kóstolással egybekötött tárlatvezetés mintegy 7800 forint. A múzeum az év 362 napján nyitva van (karácsonyt, újévet és május elsejét leszámítva).

Fotó: Cité Internationale de la Gastronomie facebook

Forrás: 
www.travelandleisure.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mentőöv a kisgazdaságoknak

Átalakulóban az erdélyi mezőgazdasági struktúra. Az uniós támogatások leginkább a közepes és a nagy – nyereségcélú – farmok fejlesztését szorgalmazzák, emiatt lassan eltűnnek a családi megélhetést biztosító, kisebb háztáji gazdaságok. Ez – az általános kiöregedés mellett – elkerülhetetlenül hozzájárul a hagyományos erdélyi falvak elnéptelenedéséhez.

Mézzel bizonyítottan gyorsabban gyógyulnak a sebek és az égési sérülések!

Számos kutatás bizonyítja, hogy a méz segíti a közepesen súlyos sebek és égési sérülések gyógyulását. Égések esetén akár 4-5 nappal gyorsabban hozhat gyógyulást a méz, mint a szokásos sebtapaszokkal vagy szerekkel. Ez a hatás azonban a krónikus sebek és súlyos égési sérülések esetén nem mutatható ki.

Bezárt egy házhozszállítást végző pizzériát a Nébih

Egy budapesti, pizzakészítést és házhozszállítást végző egység tevékenységét függesztették fel azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei január közepén. Az intézkedésre a helyszínen tapasztalt, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok, így különösen a csótányok és egér jelenléte miatt került sor.

Mindennapi mérgek az ételeinkben

Míg nagyanyáink, nagyapáink asztalára hetente csak egyszer, jó esetben kétszer került hús, addig napjaikban egy-egy étkezést el se tudunk képzelni pácolt felvágott, füstölt kolbász, rántott-, vagy sült hús nélkül. Holott ezek az élelmiszerek, a tojáskészítményekkel és tejtermékekkel karöltve, azok, amelyekkel a legnagyobb a kockázata, hogy beviszünk káros anyagokat is a szervezetünkbe.

Félre az előítéletekkel! - A pecsenyegalambok húsának fontosabb jellemzői

Napjainkra a galambhús lényegében eltűnt az átlag­ember asztaláról, pedig ahhoz, hogy húsgalambokat tenyésszünk, és ízletes galambhúst fogyaszthassunk, sok ember számára még ma is adottak a lehetőségek.

Ételt ne dobj ki – zöldség, gyümölcs

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és -pazarlást kell mérsékelni. Erre SAVE FOOD néven világméretű programot is indított az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO). Azonban a pazarlás vagy takarékosság a konyhában kezdődik.

A McDonald's nem kis tételben vásárol magyar alapanyagokat

A KPMG hatástanulmánya szerint a magyarországi McDonald's teljes GDP-hatása 2014 és 2018 között elérte a 153,4 milliárd forintot. Különböző adók és járulékok formájában 2009 és 2018 között a vállalat és franchise partnerei 82,6 milliárd forintot fizettek be a magyar államháztartásba, miközben több mint 27 milliárd forint értékben végeztek beruházásokat - közölte az étteremlánc az MTI-vel.

Nagy, téli Nébih ellenőrzés: jól vizsgáztak az ünnepi vásárok

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés – a korábbi évekhez hasonlóan –decemberben zajlott az ország teljes területén. A kormányhivatalok és a Nébih szakemberei csaknem 2.600 létesítményt és több mint 13.800 élelmiszert vizsgáltak.

A berlini Zöld Héten Nagy István nyitotta meg a magyar standot

Elkezdődött pénteken Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche - IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállítása és vására, a magyar standot Nagy István agrárminiszter nyitotta meg.

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.