Back to top

Szó szerint át kell rágnunk magunkat ezen a kiállításon

Lyonban a francia gasztronómia fellegvárában nyílt egy múzeum, melyben a látogatók mindent megtudhatnak a gall konyhaművészetről. És nem csak különleges kiállítási tárgyakat csodálhatnak meg, vagy recepteket olvasgathatnak. Világhíres szakácsok műveit is megkóstolhatják.

A franciák is méltán büszkék a konyhájukra, hasonlóan a magyar ízekhez, a franciai ételek is az ország kultúrájának szerves részei. Épp ezért nem meglepő, hogy 

az UNESCO 2010-ben felvette a teljes francia konyhát - nem csak egyetlen ételt - a szellemi kulturális örökségek listájára.

Október vége óta ezen szellemi örökséget már testközelből és koncentráltan is megcsodálhatják az érdeklődők. Lyonban a Grand Hôtel-Dieu épületében – mely 600 éve még kórházként üzemelt – megnyílt egy izgalmas gasztronómiai kiállítás, a Cité Internationale de la Gastronomie.

Fotó: Cité Internationale de la Gastronomie facebook

A kiállításnak természetesen „szokványos” programjai is vannak, rengeteg érdekes tárgyon keresztül mutatják be az évszázadokon átívelő konyhaművészet fejlődését. Megismertetik a látogatókkal a francia gasztronómia legnagyobb alakjait is, például: Paul Bocuse, a 20. század egyik szakács ikonja, a nouvelle cuisine meghatározó képviselője, vagy 

a híres szakácsnő, Mère Brazier, aki 1933-ban elsőként kapott hat Michlen csillagot, és aki rendszeresen látta vendégül Charles de Gaulle-t, illetve Marlene Dietrich-et. 

Fotó: Cité Internationale de la Gastronomie facebook
Az ide látogatók számos érdekes receptet is tanulhatnak a múzeumi séta alatt. Ám a legínycsiklandozóbb látványosság mégiscsak a kóstoló. A vendégek látványkonyhákban, híres szakácsok magyarázata mellett ismerkedhetnek meg a különleges ízekkel.

Mivel a világ minden pontjáról hívnak meg elismert szakembereket, ezért a „múzeumi” menü ritkán ismétlődik.

A Cité Internationale de la Gastronomie azonban nem csak a francia konyha népszerűsítését tűzte ki céljául. Feladatuknak érzik, hogy megismertessék a nagyközönséget a helyes táplálkozás alapelveivel – a szervezők különös figyelmet fordítanak a legfiatalabb látogatók ismeretterjesztésére.

Az alap felnőtt belépő kb. 4000 forint, míg a kóstolással egybekötött tárlatvezetés mintegy 7800 forint. A múzeum az év 362 napján nyitva van (karácsonyt, újévet és május elsejét leszámítva).

Fotó: Cité Internationale de la Gastronomie facebook

Forrás: 
www.travelandleisure.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hatalmas lehetőség előtt állunk

Közel egy év múlva hazánk ad otthont az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításnak. A szervezés és a munkálatok nagy erőkkel zajlanak szerte az országban, hiszen a kiállítás budapesti központja mellett több kiemelt vidéki helyszínen is számos program várja az érdeklődőket.

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

A svájci csokoládégyárnak is bevételkiesést okozott a pandémia

A koronavírus-járvány 2020-ban rányomta a bélyegét Lindt & Sprüngli csokoládémanufaktúra eladásaira. A tavalyi év első felében több mint 6%-os csökkenés történt az értékesítésben, melyhez az utazási és egyéb járványügyi korlátozások nagymértékben hozzájárultak.

Egy ágyban az ellenséggel - Miért háziasítottuk a farkast?

Abból a perspektívából nézve, hogy az ember miért éppen olyan állatot háziasított először, ami drága, nehezen hozzáférhető húst eszik, rejtély. A háziasítás megtörténte után, az ember a kutya őseit, vagyis a farkast, mint potenciális vetélytársat, kiirtotta környezetéből. Ezért a farkasoknak a zord, viszontagságos időjárású hegyekbe kellett visszahúzódniuk.

Földimogyoró – hazai nemesítésből

A földimogyoró termesztése új korszakot nyithat a hazai mezőgazdaságban. Homokos területeken már sikerrel vizsgázott a növény, 2 tonnás hektáronkénti terméssel számolnak a zákányszéki gazdák. A Balla Zoltán által nemesített földimogyorók 2021-ben államilag elismert fajtává válhatnak.

Futrinka Fánival Rákóczi erdejében

A Dabas közeli Mántelki erdőtömbben húzódik a Rákóczi erdeje tanösvény. A piros körrel jelölt útvonal autóval először közúton, majd földúton közelíthető meg; a Mántelki erdészház és pihenőnél kezdődik és 7 kilométeren keresztül bemutatja az erdő élővilágát, az erdészek munkáját.

Az e-tejkereskedelem trónjára tör az Arla Európában

Az Arla célja, hogy a tejágazat e-kereskedelmi vezetője legyen Európában. Terveik szerint a következő öt évben megdupláznák eladásaikat az online platformon keresztül, mely 600 millió eurót jelentene. Dániában, Svédországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Belgiumban, Luxemburgban és Hollandiában 9700 tejtermelő közös tulajdonosa az Arla-nak.

Maszkok milliárdjai az óceánokban

Tavaly összesen 52 milliárd polipropilén eldobható maszkot gyártottak a világon. Becslések szerint ebből 1,56 milliárd arcmaszk már az óceánokat szennyezi.

Nagy siker a kiskérődző ágazatban

A Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet (rövid néven Juh Terméktanács) a spanyol INTEROVIC társ-szervezettel közös EU pályázatot nyert el 2017-ben, „Bárány- és Kecskehús Promóciós Kampány” néven, amely 2018-ban indult és 2020 év végén záródott.

Gigantikus naperőmű épül Spanyolországban

A legnagyobb spanyol áramszolgáltató vállalat, az Iberdrola és a francia élelmiszeripari óriás, a Danone együttműködésének nyomán épülhet meg Európa legnagyobb naperőműve.