Back to top

Az elszántság és tudatosság kiváló terméseredményeket adott Vasban

Szinte az összes gabonaféle esetében fölülmúlták a Vas megyei gazdák az országos termésátlagot, őszi búzából 1 tonnával, őszi árpából 9 mázsával, kukoricából 5 mázsával termeltek többet, napraforgóból pedig hozták a 3 tonnás országos hektáronkénti átlagot. A NAK vasszécsenyi gazdatájékoztató fórumán értékelték a legjobbakat, kiosztották az 5. Vas megyei Búzatermelési Verseny díjait is.

Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által Vasszécsenyben szervezett gazdatájékoztató fórumán méltatta a vasi gazdák teljesítményét. A legjobbakat, az immár ötödik alkalommal megrendezett Vas megyei Búzatermelési Verseny dobogós helyezettjeit külön is elismerte.

Nagy István: a gazdák kitartásával, elszántságával és összefogásával fékezhetők meg a vidéki valóságtól elszakadt, szélsőséges nézetek terjedése Európában
Nagy István: a gazdák kitartásával, elszántságával és összefogásával fékezhetők meg a vidéki valóságtól elszakadt, szélsőséges nézetek terjedése Európában
Fotó: P.E.
Az eredményekben nagy szerepe volt annak a több éve tartó tudatos fejlődésnek, amely során a NAK Vas megyei elnökségének ösztönzésére

igyekeznek a gazdálkodók a legújabb genetikájú növényfajták fémzárolt vetőmagját vetni, okszerű és célszerű növényvédelmet, illetve tápanyag-utánpótlást folytatni, kiemelt hangsúlyt helyezni a talajok meszezésére.

Nagy István kifejtette: tudatosságra és elszántságra van szükség az eredményes gazdálkodáshoz. Tanulni kell másoktól, alkalmazni kell a kipróbált technológiákat, és nem átallni tanácsot kérni. Ebben segít a jól szervezettség és együttműködés, ami a Vas megyei gazdálkodóknál tetten érhető.

A miniszter fölhívta a figyelmet arra, hogy Európában egy szélsőséges réteg erősödése tapasztalható, amely egészséges élelmiszert szeretne fogyasztani kiváló minőségben, ugyanakkor tiltakozik az állatok levágása, ivartalanítása, ketreces tartása, a permetezés és mindazon, a város ember „gyomrának nem befogadható” műveletek ellen, amelyek szükségesek az élelmiszer megtermeléséhez. A város és a vidék között hatalmas elszakadás tapasztalható, aminek a következményeivel naponta szembesülünk, hívta föl a figyelmet a miniszter.

A gazdatársadalomnak, a gazdák civil szervezeteinek kell az ellensúlyt, a normalitást képviselniük, ész érveket fölsorakoztatniuk a szélsőséges nézetekkel szemben, tanítani, párbeszédet kezdeményezni a vidéki valóságtól elszakadt emberekkel.

Étkezési búza kategória győztese Takács Gyula, ikervári gazdálkodó lett
Étkezési búza kategória győztese Takács Gyula, ikervári gazdálkodó lett
Fotó: P.E.
Nagy István hangsúlyozta: ha a gazdák ezt nem teszik meg, akkor Európában a mezőgazdasági termelés a háttérbe szorul, és csupán egy kiváltságos réteg számára lesz hozzáférhető a jó minőségű, egészséges élelmiszer. Mindeközben a valóság az, hogy 2050-re a világ mezőgazdaságának 10 milliárd embert kell etetnie, ami csakis korszerű, intenzív technológiákkal lehetséges.

Takarmánybúza kategóriában a legjobb átlagtermést Vizi Márton, hegyfalui gazda érte el
Takarmánybúza kategóriában a legjobb átlagtermést Vizi Márton, hegyfalui gazda érte el
Fotó: P.E.
A vasszécsenyi gazdafórumon tájékoztatást kaphattak a gazdák a mezőgazdasági adózás tervezett átalakításáról, a permetező gépek műszaki felülvizsgálatának gyakorlati kérdéseiről, a NAK intézkedésiről a magyar agrártermelés környezeti kihívásaira, valamint megismerhették azokat a technológiákat, amelyekkel a Vas megyei gazdák ilyen kimagasló teljesítményeket értek el.

Az esemény záróakkordjaként kiosztották az 5. Vas megyei Búza Termelési Verseny első három helyezettjének díjait.

Az idén az étkezési búza kategória győztese Takács Gyula, ikervári gazdálkodó lett, aki a KWS Magic fajtával 9,34 tonna/hektáros átlagtermést ért el versenyterületén. Takarmánybúza kategóriában az idén Vizi Márton, hegyfalui gazda lett az első helyezett, 9,77 t/ha átlageredménnyel, Potenzial fajtával.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Győztes kenyerek az új kenyér ünnepére

A Magyar Pékszövetség idén kilencedik alkalommal hirdette meg szakmai versenyét Szent István-napi kenyér és Innovatív kenyér kategóriában. A kétkörös versenyben július elején tartották meg a döntőt, amelynek eredményét az augusztus 20-ai események tájékoztatóján jelentettek be.

Befejezték az aratást Békés megyében

A vártnál jobban alakult Békés megyében az őszi árpa termés a nagyon kedvezőtlen tavaszi időjárás ellenére, ám az őszi káposztarepce az utóbbi évek leggyengébb termését produkálta - mondta a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára az MTI-nek hétfőn.

Mondelez: Magyarország részt vesz a fenntartható búzatermesztési programban

Magyarország részt vesz a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programban, az így termesztett Harmony búzát július végén első alkalommal aratták le hazánkban.

„Úgy nem nyersz, ha meg sem próbálod” - Állattartó telepek korszerűsítése

Holló Mátyással már 2013-ban is találkoztunk, akkor a Kistermelők Lapjában az év juhászaként mutattuk be. Az idei találkozásunk apropója az, hogy megmutassuk, hogyan érdemes a gazdálkodásba, fejlesztésekbe pályázati forrást bevonni.

Megjelent az erdészeti csemetekertek gépbeszerzését célzó pályázati felhívás

Annak érdekében, hogy a gazdák a mezőgazdaságilag gyenge termőképességű területeken minél több erdőt hozhassanak létre, az Agrárminisztérium a támogatások átalakításával, a jogszabályok módosításával, így a versenyképesség növelésével olyan feltételeket teremt, amelyekkel az erdőgazdálkodást versenyképesebbé, a termelőket pedig érdekeltté teszi abban, hogy a gyengébb minőségű területeken további erdőtelepítések történjenek.

Kiemelkedő munkát végez a természetvédelmi őrszolgálat Magyarország védett értékeinek megőrzésében

Magyarországon a természetvédelmi őrszolgálat jelenleg 253 tagú, mintegy 850 ezer hektár védett természeti terület és 2 millió hektár Natura 2000 terület megóvása érdekében dolgoznak.

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.

Rovarliszt felhasználása a takarmányozásban

A gazdasági állatfajok takarmányozásban egyre gyakrabban merül fel a szójadara és a halliszt helyettesítése más fehérjeforrásokkal. A szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladása (BSE) miatt hozott rendeletek tiltják, vagy jelentősen korlátozzák az állati eredetű takarmányok felhasználását a gazdasági állatok takarmányozásában. Ezért az elmúlt években fokozódott az érdeklődés a rovarliszt takarmányokba történő keverésére, a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából.

A holnap, a szeretet prófétái - Magyarok Kenyere: Szarvason összeöntötték a felajánlott búzát

Idén tízéves a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program. A Nemzeti Összetartozás Évében, 2020-ban is összefogtak a magyar gazdák, hogy jótékony felajánlásaikkal segítsék a rászorulókat. Több ezer anyaországi és határon túli magyar gazdálkodó ajánlott fel búzát, amit ezúttal Szarvason, július 31-én öntöttek össze ünnepélyes keretek között.

Város- és klímatűrő útsorfák

Környezetünk változásban van, ám a városi közterületek fásítása költséges és hosszú távra szóló beruházás. A tervezők, kivitelezők, fenntartók és a városlakók közös érdeke, hogy az összetett ökológiai hatásoktól befolyásolt városi környezetben csak jó tűrőképességű fajták megfelelő minőségű és egészséges fáit ültessük.