Back to top

A leginnovatívabb cégeknek adnak teret

A kutatás és fejlesztés terén úttörő szerepet betöltő vállalkozásokat keresik az immáron 28. alkalommal meghirdetett Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat révén. Az idei kiírás ismertetésén elhangzott, jövőre az állam 32 milliárd forinttal több forrást biztosít majd K+F programokra.

A  kezdeményezés szervezői egy konferencián ismertették az idei pályázat részleteit, s a téma főbb aktualitásait. A rendezvényen beszédet mondott Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkára is, aki a szaktárca legfőbb törekvéseit sorolva hangsúlyozta: a jövő évben az eddiginél is több forrást biztosítanak a kutatás-fejlesztést ösztönző kormányzati programokra.

Az idei 133 milliárd forinthoz képest 32 milliárddal több áll majd rendelkezésre; a cél az 1,8% GDP-arányos K+F költés.

Az államtitkár hozzátette: nincs olyan terület, ahol az innováció ne tudna megjelenni, ugyanakkor vannak szektorok, ahol a versenyképesség megőrzése érdekében kötelező figyelmet fordítani rá – e tényt a források elosztásakor is figyelembe veszik majd.

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke hangsúlyozta, az elmúlt években jelentős mértékben nőtt a kutatás-fejlesztést támogató európai uniós források összege is, s mindent összegezve elmondható, hogy jó irányba halad a hazai innovációs rendszer megújítása. Ezt mutatja például az is, hogy tavaly 12%-al nőtt – 3500-ra emelkedett – a kutató-fejlesztő álláshelyek száma. Az NKFIH-elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy statisztikailag kimutatható, hogy a K+F ráfordítások és a GDP növekedés között szoros kapcsolat áll fenn, továbbá összefüggésben vannak a vállalkozások árbevétel-növekedésével is.

E tények ismeretében különösen nagy jelentőséggel bír a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat, amit immáron 28. alkalommal írta ki a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ).

A majd’ három évtized alatt 1229 pályázat érkezett be a szervezőkhöz, akik 210 különböző innovációs díjat osztottak ki.
Pakucs János tiszteletbeli elnök szavaiból kiderült, 83 nagyvállalat, 82 kis- és középvállalkozás, 7 mikrovállalkozás, illetve egyéni vállalkozó, továbbá 10 kutatóintézet, illetve egyetem innovációs tevékenységét ismerték el eddig. A minősítés legmagasabb foka a Magyar Innovációs Nagydíj.

Utóbbit az adott év legnagyobb gazdasági eredményt elért vállalkozása, illetve szervezete kap meg. Emellett további rangos elismeréseket, köztük az Agrárminisztérium Agrár Innovációs Díját, illetve Környezetvédelmi Innovációs Díját is odaítélik évről évre a Parlamentben, a tavaszi ünnepélyes díjátadó alkalmával. A kiírással kapcsolatos részletes információkat a www.innovacio.hu webcímen olvashatják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mentőöv a kisgazdaságoknak

Átalakulóban az erdélyi mezőgazdasági struktúra. Az uniós támogatások leginkább a közepes és a nagy – nyereségcélú – farmok fejlesztését szorgalmazzák, emiatt lassan eltűnnek a családi megélhetést biztosító, kisebb háztáji gazdaságok. Ez – az általános kiöregedés mellett – elkerülhetetlenül hozzájárul a hagyományos erdélyi falvak elnéptelenedéséhez.

Mézzel bizonyítottan gyorsabban gyógyulnak a sebek és az égési sérülések!

Számos kutatás bizonyítja, hogy a méz segíti a közepesen súlyos sebek és égési sérülések gyógyulását. Égések esetén akár 4-5 nappal gyorsabban hozhat gyógyulást a méz, mint a szokásos sebtapaszokkal vagy szerekkel. Ez a hatás azonban a krónikus sebek és súlyos égési sérülések esetén nem mutatható ki.

Az olasz maffiánál kötöttek ki az EU-s agrártámogatások

Eurómilliókat markolt fel uniós agrártámogatásokból az olasz maffia két klánja. A helyi rendőrség a múlt héten 94 embert vett őrizetbe.

Magyarország elkötelezett a balkáni térségek csatlakozásának és fejlesztésének támogatásában

Nagy István agrárminiszter részt vett a Nyugat-Balkáni Vidékfejlesztési miniszteri konferencián, a Berlini Agrárminiszteri Csúcstalálkozó keretében. A miniszter a kerekasztal beszélgetésen elmondta, hogy kitűnő kezdeményezésnek tartja a nyugat-balkáni térség országainak támogatását az Európai Unióhoz való csatlakozási törekvéseikben.

Január 28-ig nyújtható be kérelem szőlő szerkezetátalakítási támogatásra

A szőlőültetvények korszerűsítését, a termelés hatékonyabbá tételét szolgáló támogatásra a 2020-2023 közötti időszakban 16 milliárd Ft érhető el. A pályázatok elbírálásánál elsőbbséget élveznek az integrált termelési láncokban résztvevő gazdák.

Varga Mihály: a magyar gazdaság továbbra is az Európai Unió élmezőnyében

A tavalyihoz hasonlóan az idei is jó éve lesz a magyar gazdaságnak a pénzügyminiszter óvatosan optimista várakozása szerint. Ennek érdekében a kormány újabb szerkezetátalakító, beruházás- és foglalkoztatás-ösztönző, adócsökkentő, az otthonteremtést és a lakásfelújításokat támogató lépésekre készül - mondta a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban Varga Mihály.

Idén is félmillió gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz és tejtermékhez az iskolaprogramokban

Több százezer gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz, valamint tejtermékhez az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programokon keresztül, amelyre a kormány ebben a tanévben összesen 7,81 milliárd forintot fordít. Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programban 2309 általános iskola 536 ezer tanulója, az iskolatej programban pedig 2678 iskola 435 ezer diákja vesz részt.

Új lendületet vehet a generációváltás az agráriumban

Nagyobb szerepvállalásra ösztönözné a fiatal gazdákat az Agrárminisztérium, részben a tárca szakiskolai hálózatán keresztül, illetve a Vidékfejlesztési Programból igényelhető támogatások segítségével – jelentette ki Szinay Attila közigazgatási államtitkár Miskolcon, az Újjászülető vidék elnevezésű konferencián.

A berlini Zöld Héten Nagy István nyitotta meg a magyar standot

Elkezdődött pénteken Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche - IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállítása és vására, a magyar standot Nagy István agrárminiszter nyitotta meg.

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.