Back to top

A leginnovatívabb cégeknek adnak teret

A kutatás és fejlesztés terén úttörő szerepet betöltő vállalkozásokat keresik az immáron 28. alkalommal meghirdetett Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat révén. Az idei kiírás ismertetésén elhangzott, jövőre az állam 32 milliárd forinttal több forrást biztosít majd K+F programokra.

A  kezdeményezés szervezői egy konferencián ismertették az idei pályázat részleteit, s a téma főbb aktualitásait. A rendezvényen beszédet mondott Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkára is, aki a szaktárca legfőbb törekvéseit sorolva hangsúlyozta: a jövő évben az eddiginél is több forrást biztosítanak a kutatás-fejlesztést ösztönző kormányzati programokra.

Az idei 133 milliárd forinthoz képest 32 milliárddal több áll majd rendelkezésre; a cél az 1,8% GDP-arányos K+F költés.

Az államtitkár hozzátette: nincs olyan terület, ahol az innováció ne tudna megjelenni, ugyanakkor vannak szektorok, ahol a versenyképesség megőrzése érdekében kötelező figyelmet fordítani rá – e tényt a források elosztásakor is figyelembe veszik majd.

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke hangsúlyozta, az elmúlt években jelentős mértékben nőtt a kutatás-fejlesztést támogató európai uniós források összege is, s mindent összegezve elmondható, hogy jó irányba halad a hazai innovációs rendszer megújítása. Ezt mutatja például az is, hogy tavaly 12%-al nőtt – 3500-ra emelkedett – a kutató-fejlesztő álláshelyek száma. Az NKFIH-elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy statisztikailag kimutatható, hogy a K+F ráfordítások és a GDP növekedés között szoros kapcsolat áll fenn, továbbá összefüggésben vannak a vállalkozások árbevétel-növekedésével is.

E tények ismeretében különösen nagy jelentőséggel bír a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat, amit immáron 28. alkalommal írta ki a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ).

A majd’ három évtized alatt 1229 pályázat érkezett be a szervezőkhöz, akik 210 különböző innovációs díjat osztottak ki.
Pakucs János tiszteletbeli elnök szavaiból kiderült, 83 nagyvállalat, 82 kis- és középvállalkozás, 7 mikrovállalkozás, illetve egyéni vállalkozó, továbbá 10 kutatóintézet, illetve egyetem innovációs tevékenységét ismerték el eddig. A minősítés legmagasabb foka a Magyar Innovációs Nagydíj.

Utóbbit az adott év legnagyobb gazdasági eredményt elért vállalkozása, illetve szervezete kap meg. Emellett további rangos elismeréseket, köztük az Agrárminisztérium Agrár Innovációs Díját, illetve Környezetvédelmi Innovációs Díját is odaítélik évről évre a Parlamentben, a tavaszi ünnepélyes díjátadó alkalmával. A kiírással kapcsolatos részletes információkat a www.innovacio.hu webcímen olvashatják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sáskából műtrágyát

Pakisztánt évek óta egyre súlyosabb sáskainvázió sújtja. Az idei "szezon" már megkezdődött és szeptember közepéig is eltarthat. A tudósok gőzerővel dolgoznak azoknak a módszereknek a kidolgozásán, amelyekkel hasznosítani tudják a hatalmas gazdasági károkat okozó rovarokat.

Szüret a kanadai háztetőkön

A városi méhészet már megszokott dolog Kanadában, de szőlőt termeszteni a házak tetején merőben újdonság. Montreálban három irodaház tetejét telepítették be szőlővel, az első szüretből készült bort idén tavasszal mutatták be.

Mondelez: Magyarország részt vesz a fenntartható búzatermesztési programban

Magyarország részt vesz a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programban, az így termesztett Harmony búzát július végén első alkalommal aratták le hazánkban.

„Úgy nem nyersz, ha meg sem próbálod” - Állattartó telepek korszerűsítése

Holló Mátyással már 2013-ban is találkoztunk, akkor a Kistermelők Lapjában az év juhászaként mutattuk be. Az idei találkozásunk apropója az, hogy megmutassuk, hogyan érdemes a gazdálkodásba, fejlesztésekbe pályázati forrást bevonni.

Egyre népszerűbb az NHP Hajrá

Három hónapja indult el az Magyar Nemzeti Bank válságkezelő csomagjának egyik legfontosabb eszköze, az NHP Hajrá program. A rugalmasan felhasználható termék hamar népszerűvé vált a vállalatok körében, július elejéig már 123 milliárd forintnyi állományra szerződtek le a hitelintézetek.

Megjelent az erdészeti csemetekertek gépbeszerzését célzó pályázati felhívás

Annak érdekében, hogy a gazdák a mezőgazdaságilag gyenge termőképességű területeken minél több erdőt hozhassanak létre, az Agrárminisztérium a támogatások átalakításával, a jogszabályok módosításával, így a versenyképesség növelésével olyan feltételeket teremt, amelyekkel az erdőgazdálkodást versenyképesebbé, a termelőket pedig érdekeltté teszi abban, hogy a gyengébb minőségű területeken további erdőtelepítések történjenek.

Kiemelkedő munkát végez a természetvédelmi őrszolgálat Magyarország védett értékeinek megőrzésében

Magyarországon a természetvédelmi őrszolgálat jelenleg 253 tagú, mintegy 850 ezer hektár védett természeti terület és 2 millió hektár Natura 2000 terület megóvása érdekében dolgoznak.

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.

A holnap, a szeretet prófétái - Magyarok Kenyere: Szarvason összeöntötték a felajánlott búzát

Idén tízéves a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program. A Nemzeti Összetartozás Évében, 2020-ban is összefogtak a magyar gazdák, hogy jótékony felajánlásaikkal segítsék a rászorulókat. Több ezer anyaországi és határon túli magyar gazdálkodó ajánlott fel búzát, amit ezúttal Szarvason, július 31-én öntöttek össze ünnepélyes keretek között.

Város- és klímatűrő útsorfák

Környezetünk változásban van, ám a városi közterületek fásítása költséges és hosszú távra szóló beruházás. A tervezők, kivitelezők, fenntartók és a városlakók közös érdeke, hogy az összetett ökológiai hatásoktól befolyásolt városi környezetben csak jó tűrőképességű fajták megfelelő minőségű és egészséges fáit ültessük.