0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szabályozták az öntözéses gazdálkodást

December 10-én az Országgyűlés 171 igen és 17 nem szavazattal elfogadta az Agrárminisztérium öntözéses gazdálkodásról szóló törvényjavaslatát.

A 2020. január 1-jével hatályba lépő új jogszabály szerint a mezőgazdaság alkalmazkodóképességének erősítése érdekében öntözési kerületeket jelölnek ki, és ezekre vonatkozóan öntözésfejlesztési terveket készítenek, amelyek meghatározzák, hogy az adott területen milyen természetvédelmi, környezetvédelmi, talajvédelmi, halgazdálkodási, erdőgazdálkodási és bányászati feltételekkel lehet öntözéses gazdálkodást folytatni.

Az ilyen terveknek megfelelő öntözés esetén nem kell majd környezetvédelmi, természetvédelmi és talajvédelmi hatósági, illetve szakhatósági eljárást lefolytatni.

Az öntözésfejlesztési tervek a kiadásuktól számított 20 évig lesznek hatályosak, de a jogszabály rendszeres felülvizsgálatot ír elő.

Az új szabályok lehetővé teszik a mezőgazdasági termelők számára, hogy területeiken öntözési közösséget hozzanak létre. Ennek feltétele az öntözött terület nagyságához kötött: szántóföldi növénytermesztés és ipari zöldségtermesztés esetén legalább 100 hektár, kertészeti zöldség-gyümölcstermesztés esetén legalább 10 hektár. Az öntözési közösségeket az agrárminiszter ismeri el.

A jogszabály létrehozza az öntözési szolgalmi jogot annak érdekében, hogy az öntözéses gazdálkodást folytató mezőgazdasági termelők más ingatlantulajdonos területén is átvezethessék az öntözőberendezést.

Az ingatlan tulajdonosát kártalanítás illeti meg, illetve a szolgalom alapítása csak abban az esetben lesz lehetséges, ha az az ingatlan rendeltetésszerű használatát nem lehetetleníti el.

Forrás: MTI