0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Karácsonyi finomságok a lovadnak

Az év legmeghittebb ünnepe a karácsony. A nagy ajándékozásból lovaink sem maradhatnak ki. De mivel kedveskedjünk nekik? A legegyszerűbb persze, ha veszünk nekik valamilyen lócsemegét, amit szeretnek, de a vállalkozó kedvűek, akik ennél személyesebb ajándékra gondoltak, kipróbálhatják a házi lócsemege-készítést.

Igen ám, de milyen összetevőket használjunk és hogyan? Mire figyeljünk oda, hogy ne csak finom, de egészséges is legyen?

Mivel alapvetően itt édességekről lesz szó, nem szabad figyelmen kívül hagynunk a csemege melaszból fakadó magas cukortartalmát. Lévén hogy ez az összetevő az, ami lényegében összetartja a lócsemegét, nehéz mással pótolni. Örök szabály, hogy bármennyire is ízlik lovunknak a számára készített sütemény, nem szabad sokat adnunk belőle, csak nagyon kis mennyiséget. Viszont mivel saját készítésű sütijeink nem tartalmaznak mesterséges összetevőket, tartósítószereket, színezéket, ezért mégis egészségesebbek, könnyebben emészthetők, mint jó néhány, boltban kapható lócsemege.

Íme, néhány egészséges ünnepi összetevő, amelyeket variálhatunk.

Fahéj

Az egyik legkedveltebb karácsonyi fűszer, amit lovunk csemegéjébe is rakhatunk. A fahéjban lévő nyálka- és cseranyagok, valamint az illóolajok serkentik a gyomor-béltraktus működését, és puffadásgátló hatásuk is van. Emellett a fahéj az egyik legerősebb antioxidáns élelmiszer, magas mangántartalommal. Egy kávéskanálnyi fahéj annyi antioxidánst tartalmaz, mint két és fél deci feketeáfonya. Antibakteriális, gombaellenes, sebgyógyító hatású.

Méz

Magyarország méznagyhatalom, használjuk ki a nálunk kapható kiváló minőségű mézet. Minél sötétebb a színe (pl. fenyő, hárs), annál több antioxidánst tartalmaz. Található benne továbbá kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink és kis mennyiségben B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, illetve C-vitamin. A méz csillapítja a gyomor és a bélrendszer gyulladásait, antiszeptikus, sebek fertőtlenítésére is használatos. Igaz, hő hatására sokat veszít a hatóanyagaiból, mégis ajánlott használni cukor helyett.

Lenmag

A magok királynőjének is hívják, nem véletlenül. Alap-kiegészítőnek számít a lovak takarmányozásában és bátran használhatjuk az édes csemegéknél is. Elsősorban esszenciális zsírjai miatt népszerű. A lótakarmányozásban fontos omega-3-tartalma a legmagasabb. A legtöbb takarmányban több az omega-6 zsírsav, mint az omega-3, ennek az aránynak pedig pont fordítva kell lenni a ló szükségleteit tekintve. Gyulladáscsökkentő, jó hatással van a bőrre, szőrzetre, ízületekre, emésztésjavító, gyomornyugtató. Erősíti az immunrendszert.

Szentjánoskenyérmag

Gazdag természetes cukrokban, minden alapvitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Nagyon magas a kalciumtartalma, nagyon jó antioxidáns.

Kókusz

Gazdag jól emészthető rostokban, nagyon jó rostforrás, vírus-, baktérium-, valamint parazitaölő hatású. Kalcium-, kálium-, magnézium- és elektrolitforrás.

Tőzegáfonya vagy vörösáfonya

Erős antioxidáns hatását antocianin-, fenol- és flavonidtartalma révén fejti ki. Nagyon magas a természetes C-vitamin-tartalma, mangánt és K-vitamint is tartalmaz. Erősíti az ereket, javítja az oxigénszállítást a sejtekben. Tannintartalma segít megőrizni a fogíny egészségét, a húgyutakban baktériumölő hatása van.

Napraforgómag

Rendkívül jó E -vitamin-, magnézium- és szelénforrás, emellett B1- és B5-vitamin, réz és triptofán is található benne. Fitoszteroljai csökkentik a koleszterinszintet, fokozzák az immunválaszt, és csökkentik néhány rákfajta kialakulásának a veszélyét. Emellett gyulladáscsökkentő, és jótékony hatással van a szív- és érrendszerre.

Zab

Az erőt adó gabonafélékhez tartozik, megnyugtatja az emésztőrendszert és az idegrendszert. Alacsony a keményítőtartalma és gazdag ásványi anyagokban, különösen káliumban és foszforban. Emellett kalciumot, magnéziumot is tartalmaz, gazdag B-vitaminokban és nagyon jó vasforrás. Erősíti a fogakat, a patákat és a szőrzetet.

Alma

A házilag elkészíthető lócsemegék favorit összetevője. Gazdag antioxidánsokban, gátolja a rákos sejtek képződését. Egyebek között likopint, rengeteg C-vitamint, emellett kalciumot, klorint, fluorint, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, és nyomelemeket tartalmaz. A piros héjú almák – például a Jonathan vagy az Idared – több antioxidánst tartalmaznak, mint a többi almafajta. A legtöbb antioxidáns az alma héjában található.

Sárgarépa

A lovak kedvence. Az almával ellentétben, amelynek magas a savtartalma, gyomorfekélyes lovaknak is adható. Gazdag B1-, B2-, B6- és C-vitaminban. Az ásványi anyagok közül a kalcium és foszfor mellett vas is található benne. Leghíresebb tulajdonsága a magas béta-karotin-tartalma, amely az A-vitamin provitaminja. A héját lehetőleg ne távolítsuk el, csak mossuk meg alaposan, mert akárcsak az almánál, a héj alatti vékony réteg tartalmazza a legtöbbet a felsoroltakból. Magas káliumtartalma kedvezően hat a veseműködésre, támogatja a máj méregtelenítő hatását.

Borsmenta

A lovak nagyon kedvelik. Nyugtató, hűsítő hatású, sok benne a C-vitamin, a mangán és a réz, emellett antioxidáns, antibakteriális, vírus- és gombaölő, görcsoldó hatású vegyületeket is tartalmaz. Jó hatással van az emésztésre, a májra, és a légúti megbetegedésekre.

A következőkben jöjjön néhány recept, amelyeket az imént leírt hozzávalókkal szabadon lehet kombinálni.

Mivel a felsorolt lócsemegék egyikében sincs tartósítószer, ha nem teljesen száraz a végeredmény, akkor hűtőben tároljuk!

(Megjegyzés: ahol a mennyiséget bögrében adtuk meg, ott eredetileg az amerikai cup mértékegységről van szó, ami alapján kb. 2,4-2,5 deciliterrel számolhatunk.)

 

AZ ALAP LÓCSEMEGE

Sütési idő: 30-40 perc

Hozzávalók:

1 nagyméretű répa lereszelve

1 nagyméretű alma lereszelve

2,5 dl méz

2,5 bögre zabpehely

1-1,5 dl növényi olaj

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Keverjük össze a hozzávalókat (rakhatunk bele egyéb kiegészítőket is, pl. mazsolát, napraforgómagot, vörösáfonyát), majd formáljunk kis golyócskákat vagy lapos korongokat, fektessük sütőpapírral bélelt tepsire és süssük meg.

RÉPÁS LÓCSEMEGE

Sütési idő: kb. 20-30 perc

Hozzávalók:

4 db nagyméretű répa lereszelve (sajtreszelő méretű lyukon)

2 evőkanál növényi olaj

60 ml melasz

1 teáskanál só

2 bögre zab

1 bögre zabliszt

+ tetszés szerint fél bögre a lovad müzlijéből

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Egy nagy tálban keverjük össze a répát, az olajat és a melaszt, majd adjuk hozzá a sót, zabot, lisztet, és ha akarjuk, a lovunk saját müzlijét. Keverjük addig, míg ragadós, tésztaszerű állaga nem lesz. Formázzunk kb. 2,5 cm átmérőjű golyócskákat, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire és süssük 20-30 percig, amíg aranybarna nem lesz.

ALMÁS-FAHÉJAS LÓCSEMEGE

Sütési idő: kb. 20-30 perc

Hozzávalók:

2 nagyobb méretű répa

1 kisebb alma

2 nagy evőkanál almapüré

60 ml melasz

1 bögre zab

1 bögre teljes kiőrlésű liszt

1 evőkanál fahéj

1 kávéskanál szentjánoskenyérmag-
por

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Egy nagy tálban keverjük össze az előzőleg lereszelt répát és almát, adjuk hozzá
az almapürét és a melaszt, majd a lisztet és a zabpelyhet, amíg össze nem áll. Formázzunk kb. 2,5 cm-es golyócskákat, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire és süssük 20-30 percig, amíg aranybarna nem lesz.

LENMAGOS LÓSÜTI

Sütési idő: 20-30 perc

Hozzávalók:

1 bögre zabpehely

1 bögre liszt

3/4 bögre lenmagliszt vagy frissen őrölt lenmag

3 evőkanál kókuszzsír

1/2 kávéskanál szódabikarbóna

1/2 kávéskanál sütőpor

1/2 kávéskanál fahéj

1,25 dl melasz

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Egy nagy tálban keverjük össze a zabpelyhet a liszttel. Robotgéppel egy külön tálban keverjük ki a lenmagőrleményt, a kókuszzsírt, a sütőport, a szódabikarbónát és a fahéjat. Tegyük ehhez a keverőtálhoz az előzőleg összekevert lisztes zabot, adjuk hozzá a melaszt, és addig keverjük az egészet, amíg tésztaszerűvé nem válik. Terítsünk sütőpapírt egy tepsire és kenjük ki zsiradékkal. Formázzunk golyócskákat, vagy egy kávéskanál segítségével készítsünk kis halmokat, helyezzük a zsiradékkal kikent sütőpapírral fedett tepsire és süssük ki.

BORSMENTÁS LÓCSEMEGE

Sütés nélkül elkészíthető finomság

Hozzávalók:

6 levél borsmenta

1/2 dl víz (ha túl száraz maradna,
akkor lehet még hozzáadni)

1 evőkanál melasz

1 bögre zabpehely

Keverjük össze a zabot a vízzel, amíg nedves lesz (ha kevés a víz, adjunk még hozzá, ha sok, akkor zabpehelyből tegyünk többet). Ne legyen folyós, csak éppen nedves! Adjuk hozzá a melaszt, keverjük össze. Az egésznek ragadósnak kell lennie, tehetünk még bele melaszt,
ha szétesik. Vegyünk egy kis marékkal a kezünkbe és formázzunk golyócskákat. Ebből a mennyiségből kb. 6 golyó jön
ki. Miután elkészültünk, minden golyócska közepébe nyomjunk egy-egy mentalevelet. Tegyük zsírpapírra vagy sütőpapírra és helyezzük a hűtőbe, míg megkeményedik.

FAHÉJAS ÁLOM

cukormentes finomság

Sütési idő: 60-70 perc

Hozzávalók:

450 g őrölt lenmag

30 g őrölt fahéj

1,5 dl almapüré

2,5 dl víz (ha még kell, akkor adjunk hozzá)

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Az őrölt lenmagot, a fahéjat alaposan keverjük össze, adjuk hozzá az almapürét és a vizet. Keverjük tovább, ha kell még hozzá víz, akkor tegyünk bele. Jól gyúrható, nem ragacsos „tésztát” kell kapnunk. Tepsi méretű sütőpapíron nyújtsuk ki kb. fél centi vastagra. Óvatosan vágjuk fel egy késsel kis téglalapokra. Helyezzük az egészet sütőpapírostól egy tepsire és tegyük be a sütőbe. A sütési idő attól függ, mennyire szeretnénk ropogósra a süteményt. Minél tovább sül, annál ropogósabb lesz.

Forrás: Pegazus