Back to top

Az éghajlatváltozás lesz a Grüne Woche 2020 fő témája

A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek lesznek a leginkább terítéken a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán. Még meg sem nyílt a kiállítás, máris rekordok születtek: 72 országból több mint 1800 kiállító mutatja be termékeit. A partnerország idén Horvátország, amely „A mezőgazdaság kultúráját” viszi el Berlinbe.

A kiállítások mellett tanácskozások is várják az érdeklődőket: az „Élelmiszert mindenkinek” beszédes címet viseli a Global Forum for Food and Agriculture (GFFA) tanácskozása, ahol az élelmiszerhiány felszámolásáról folyik majd a diskurzus. A német kormány elkötelezettségét négy szövetségi minisztérium által szervezett különös kiállításokkal demonstrálja.

A kiállítás főépülete
Fotó: IGW-Presse
A 2020-as vásári évad ismét a Grüne Wochéval indul, s rögtön rekordokkal. Január 17–26 között 72 országból több mint 1800 kiállító (2019: 1 750 kiállító / 61 ország) vesz részt az eseményen, ez a kiállítás 94 éves történetének legnagyobb száma. Az előző évekhez képest inkább az éghajlatváltozással kapcsolatos viták dominálnak a Grüne Woche programjában, számos kiállítással és konferenciával. A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek a legfontosabb témák.

Horvát termékek a Grüne Woche kiállításon
Fotó: IGW-Presse

Horvátország, az idei partnerország, 2020. január 1-jén vette át az EU elnökségét. A „mezőgazdaság kultúrája” jelmondattal az EU-hoz legutoljára csatlakozott ország élelmiszer- és mezőgazdasági iparának legfontosabb termékeit mutatja be: egyebek mellett Isztria, Szlavónia, Dalmácia és Közép-Horvátország kulináris kínálatát.

Első alkalommal jelennek meg a kiállítók Beninből, Maliból, Togóból, Ugandából és a Kongói Demokratikus Köztársaságból a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripar és kertészeti vásárán. Összesen 14 afrikai ország termelőivel együtt autentikus afrikai termékeket mutatnak be. 

Oroszország 5000 négyzetméter alapterületen a legnagyobb külföldi kiállítást mutatja be.

A Grüne Woche „leghűségesebb kiállítója” Hollandia, 1953 óta, azaz hatvannyolcadik alkalommal jelenik meg a vásáron.

A Fridays for Future mozgalom először vesz részt a Grüne Wochén egy információs standdal a Berlin Hallban.

Az élelmiszeripari kiállítás a „klímavédelem a tányéron’ címet viseli és egyebek mellett intelligens csomagolásokat, új típusú élelmiszereket és alternatív proteinforrásokat mutat be.

A látogatók megismerhetik a világ street food kínálatát, valamint organikus és vegán élelmiszerek termelőit, előállítóit.

A kiállításró a közösségi médiában is olvashatunk
Fotó: IGW-Presse

A mezőgazdasági termeléssel összefüggésben ki kell emelni a robotizáció lehetőségeit bemutató kiállítókat. Emellett minden látogató találhat az érdeklődésének megfelelő kiállítást legyen szó vidékfejlesztésről, erdőgazdálkodásról, újrahasznosított anyagokról, ökológiai gazdálkodásról, haszon és kedvtelésből tartott állatokról vagy épp lovassportokról.

A kertészeti kiállításon a fajok sokfélesége a fő téma, így számos új nemesítésű virágot és haszonnövényt nézhetnek és vásárolhatnak is meg a látogatók.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Természeti értékeink megóvása

Hazánk természeti értékeinek védelme nemcsak jóllétünk, hanem országunk versenyképessége miatt is kulcsfontosságú. Az agrártárca a többi között szemléletformáló kezdeményezésekkel és hiánypótló szakmai kiadványokkal igyekszik rávilágítani erre, hogy egyre nagyobb teret kaphassanak a környezetkímélő és fenntartható gazdálkodási gyakorlatok.

Fiatal intézmény nagy múlttal

Három évvel ezelőtt adták át Sopronban a Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpontot, amelyben az erdők élővilágát bemutató kiállítások mellett a Kőhalmy Vadászati Múzeum gyűjteményei, valamint a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. erdészeti erdei iskolája is helyet kapott.

Határérték feletti mennyiségben talált káros anyagot a Nébih egy kakaóporban

Határérték felett tartalmaz káros anyagot a Tesco által forgalmazott, saját márkás kakaóporok egyike - olvasható a jogsértések listájában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.

Kutyákkal a kórokozók ellen

Az Amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) tudósai által speciálisan kiképzett kutyák bizonyultak a leghatékonyabbnak a huanglongbing, más néven a citruszöldítő baktérium kimutatására.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel

Az idén Országfásítási Programot indított az agrártárca, aminek az összes felhívása még nem jelent meg. Tudható, hogy nemcsak erdőtelepítésben lehet gondolkodni, utcafásításra, intézményi szintű faültetésre is lehetőség nyílik és agroerdészet is szóba jöhet. Ez utóbbi tervezéséhez nyújt segítséget a francia gyakorlati tapasztalatok összegzése.

Kevésbé gyümölcsöző gyümölcsöseink

„A magyarországi gyümölcstermesztés heterogén, a termelői színvonal igen változatos” - hívta fel a kialakult helyzetre a figyelmet Hunyadi István. A FruitVeb szakmai igazgatója, a Bayer Gyümölcs Szimpóziumán tartott előadásában nem fukarkodott a kritikával.

FeHoVa: ismert horgászokkal beszélgettünk a legnépszerűbb módszerekről

A magyar horgász- és vadászközösség ünnepe volt a 27. FeHoVa, melyen nemcsak a legújabb termékek, hanem ismert szakemberek és versenyzők is várták az érdeklődőket. Lapunk egy pergető- és egy feeder-specialistát kérdezett a hazai horgászok szokásairól.

Az időjárás a legnagyobb gazdasági kockázat

A klímaváltozás mezőgazdasági termesztésre, élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatásait, az újonnan érkezett károsítókat, invazív fajokat, az ellenük folytatott küzdelmet, a kereskedelmi globalizáció élelmiszer-biztonsági kockázatait mutatja be a Vajdahunyadvárban nyílt "Változó világunk kihívásai" című kiállítás.

Borjour Magnum: az év legnagyobb beltéri borkóstolója!

Igazi Kánaán: 220 magyar borászat, több mint 1000 kóstolható bor a Millenárison. Az idei, 11. Borjour Magnum elkényeztette a borbarátokat. Nem csak a széles választék, de a kísérő programok is ínyencségnek számítottak.