0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az éghajlatváltozás lesz a Grüne Woche 2020 fő témája

A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek lesznek a leginkább terítéken a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán. Még meg sem nyílt a kiállítás, máris rekordok születtek: 72 országból több mint 1800 kiállító mutatja be termékeit. A partnerország idén Horvátország, amely „A mezőgazdaság kultúráját” viszi el Berlinbe.

A kiállítások mellett tanácskozások is várják az érdeklődőket: az „Élelmiszert mindenkinek” beszédes címet viseli a Global Forum for Food and Agriculture (GFFA) tanácskozása, ahol az élelmiszerhiány felszámolásáról folyik majd a diskurzus. A német kormány elkötelezettségét négy szövetségi minisztérium által szervezett különös kiállításokkal demonstrálja.

A 2020-as vásári évad ismét a Grüne Wochéval indul, s rögtön rekordokkal. Január 17–26 között 72 országból több mint 1800 kiállító (2019: 1 750 kiállító / 61 ország) vesz részt az eseményen, ez a kiállítás 94 éves történetének legnagyobb száma. Az előző évekhez képest inkább az éghajlatváltozással kapcsolatos viták dominálnak a Grüne Woche programjában, számos kiállítással és konferenciával. A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek a legfontosabb témák.

Horvátország, az idei partnerország, 2020. január 1-jén vette át az EU elnökségét. A „mezőgazdaság kultúrája” jelmondattal az EU-hoz legutoljára csatlakozott ország élelmiszer- és mezőgazdasági iparának legfontosabb termékeit mutatja be: egyebek mellett Isztria, Szlavónia, Dalmácia és Közép-Horvátország kulináris kínálatát.

Első alkalommal jelennek meg a kiállítók Beninből, Maliból, Togóból, Ugandából és a Kongói Demokratikus Köztársaságból a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripar és kertészeti vásárán. Összesen 14 afrikai ország termelőivel együtt autentikus afrikai termékeket mutatnak be. 

Oroszország 5000 négyzetméter alapterületen a legnagyobb külföldi kiállítást mutatja be.

A Grüne Woche „leghűségesebb kiállítója” Hollandia, 1953 óta, azaz hatvannyolcadik alkalommal jelenik meg a vásáron.

A Fridays for Future mozgalom először vesz részt a Grüne Wochén egy információs standdal a Berlin Hallban.

Az élelmiszeripari kiállítás a „klímavédelem a tányéron’ címet viseli és egyebek mellett intelligens csomagolásokat, új típusú élelmiszereket és alternatív proteinforrásokat mutat be.

A látogatók megismerhetik a világ street food kínálatát, valamint organikus és vegán élelmiszerek termelőit, előállítóit.

A mezőgazdasági termeléssel összefüggésben ki kell emelni a robotizáció lehetőségeit bemutató kiállítókat. Emellett minden látogató találhat az érdeklődésének megfelelő kiállítást legyen szó vidékfejlesztésről, erdőgazdálkodásról, újrahasznosított anyagokról, ökológiai gazdálkodásról, haszon és kedvtelésből tartott állatokról vagy épp lovassportokról.

A kertészeti kiállításon a fajok sokfélesége a fő téma, így számos új nemesítésű virágot és haszonnövényt nézhetnek és vásárolhatnak is meg a látogatók.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu