Back to top

Életre szóló élményeket kínálnak a vándortáborok - érdemes gyorsan jelentkezni!

13 ezernél is több felső tagozatos és középiskolás gyermek jelentkezését várják a Vándortábor Programba, amely idén nyáron több mint húsz gyalogos, kerékpáros és vízi útvonallal igyekszik betekintést adni Magyarország táji és kulturális örökségébe. A kezdeményezés részeként idén először Zarándok Táborba is lehet jelentkezni.

Immáron negyedik alkalommal szervez Vándortáborokat az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda az Országos Erdészeti Egyesülettel (OEE), a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel (MAKETUSZ), a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel (MKKSZ) és a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciájának Irodájával együttműködve.

A kezdeményezés sajtótájékoztatóján Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta: a táborokban, az „év legzöldebb hetében” kiemelt figyelmet fordítanak a zöld szemlélet és a környezettudatos gondolkodás népszerűsítésére. Mint arra emlékeztetett,

a program sikere okán a helyek gyorsan betelnek, ezért az érdeklődőknek érdemes lesz igyekezniük a jelentkezéssel, amelyre egyébként január 27-től lesz lehetőség.

Az OEE által koordinált Erdei Vándortábor Programban kilenc útvonalon, 50-90 kilométeres gyalogtúrán vehetnek részt a jelentkezők – 200 csoportban méghozzá. A túra résztvevői a többi közt megismerhetik a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Zselic és a Vértes természeti és kulturális értékeit is. Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta, a táborok célja, hogy megszerettessék a természetjárást a gyerekekkel, ugyanakkor kiemelten figyelmet fordítanak a környezettudatos szemléletformálásra is.

„A vándortáborok ökológiai lábnyoma minimális: a szervezők törekednek az étkezéshez újrahasznosítható és tartós csomagolóanyagok használatára, s nagy hangsúlyt fektetnek a szelektív hulladékgyűjtésre, a tudatos energia- és vízhasználatra is” – magyarázta.

A Bringásvándorok idén immáron hét útvonalon járhatják be az országot, így eljuthatnak például a Felső-Tisza-vidékre, az Őrségbe, a Bükkhöz vagy éppen a Dunakanyarba is – a jelentkezők kedvükre választhatnak a könnyebb és nehezebb útvonalak közül. „Idén először indulnak bringás vándortáborok a Gerecse – Vértes – Velencei-tó útvonalon” – árulta el Pénzes Erzsébet, a MAKETUSZ vándortábor projektkoordinátora.

Storcz Botond, az MKKSZ szakágvezetője elmondta, a Vízivándorok idén szintén hét útvonalon evezhetnek, de a Szigetköz népszerűsége miatt megduplázták az ottani táborokat, a tokaji útvonalat pedig kiegészítették Felsőbereckivel és Sátoraljaújhellyel.

Ezen kívül 90-120 kilométeres túrákkal várják a gyermekeket a Dunakanyarban, az Alsó-Dunán, Tokaj környékén, a Felső-Tiszán, a Tisza-tavon és a Körösök vidékén. Idén először Zarándoktáborral is készülnek a szervezők: a gyerekek Tihanytól Pannonhalmáig mintegy 100 kilométeres túrán tapasztalhatják meg a zarándoklás testi és lelki élményeit. A programokhoz akkreditált pedagógus-továbbképzés is társul, mely lehetővé teszi, hogy a kísérőtanárok megfelelő szakmai tudást szerezzenek a túrák szervezéséhez és lebonyolításához. A táborok részvételi díja 28 ezer forintos díja minden költséget, így a szállást, az étkezést, a belépőket és a kerékpárokhoz, illetve hajókhoz szükséges felszerelést is tartalmazza.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jenga torony Piliscsaba felett

A Pilisi Parkerdő erdeit évente 25 millió alkalommal látogatják meg a kirándulók, és a fennállásának 50 éves jubileumát ünneplő erdőgazdaság számos, erdőjárók által kedvelt turisztikai látványossággal is büszkélkedhet. Ilyen a Nagy-Kopasz tetején álló, logikai-ügyességi játék ihlette Dévényi Antal-kilátó, melyről páratlan panoráma nyílik a Vörösvári-medencére.

Természeti értékeink megóvása

Hazánk természeti értékeinek védelme nemcsak jóllétünk, hanem országunk versenyképessége miatt is kulcsfontosságú. Az agrártárca a többi között szemléletformáló kezdeményezésekkel és hiánypótló szakmai kiadványokkal igyekszik rávilágítani erre, hogy egyre nagyobb teret kaphassanak a környezetkímélő és fenntartható gazdálkodási gyakorlatok.

Hazaérkezett Gyöngyi gőzös

2018-ban kezdődött meg a Mátravasút Gyöngyös-Lajosháza-vonali pályájának és az üzemhez tartozó gördülő állománynak a felújítása, 635 millió forint kormányzati támogatás segítségével. Elsőként a pályaszakasz újult meg, majd ezt követte a járművek korszerűsítése.

Szigorodó antibiotikum-használati szabályok az állattenyésztésben

Néhány évtizede az állattartók még betegségmegelőzésre vagy hozamfokozóként is használták az antibiotikumokat. Ott volt például a „kakasos por” néven ismert csodaszer, amit mindenható gyógyszerként használtak a háztáji sertés-, baromfi- és nyúlállományokban, bármiféle javallat vagy kontroll nélkül.

Nem létező állomány után fizetnek EU-támogatást

A romániai állattenyésztők ismét kénytelenek voltak felhívni a mezőgazdasági miniszter figyelmét az EU-hoz való viszony visszáságára. Január 30-án Adrian Oros mezőgazdasági miniszter a Romániai Juhászok Egyesületének meghívására több száz állattenyésztővel, többségükben juhásszal találkozott Nagyszebenben, ahol az állattenyésztési támogatások referenciadátumának megállapítása volt a téma.

Téli agrárképzés – egyetemi szinten

A KITE Zrt. komolyan gondolja, hogy a mezőgazdaságban a minél magasabb szintű tudás elsajátítása az előrelépés záloga. Ennek jegyében január 27–31. között növényvédelmi és precíziós gazdálkodási továbbképzést tartott a vállalat Hévízen, elsősorban növényvédelemben is járatos gazdálkodóknak, bár az egyhetes program első napján az ágazat általános és időszerű kérdéseiről rendeztek előadásokat.

Fiatal intézmény nagy múlttal

Három évvel ezelőtt adták át Sopronban a Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpontot, amelyben az erdők élővilágát bemutató kiállítások mellett a Kőhalmy Vadászati Múzeum gyűjteményei, valamint a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. erdészeti erdei iskolája is helyet kapott.

Pompázik a kikeleti hóvirág a Duna-menti ligeterdőkben

A legtöbb kora tavaszi, lombfakadás előtt virágzó társához hasonlóan a hóvirág virágzása is erősen függ az időjárástól. Az idei enyhe tél hatására a Kiskunság ártereiben is a szokásosnál hamarabb kezdett nyílni a kikeleti hóvirág, meseszép szőnyeggel borítva be az erdők alját.

Bécsben tárgyalt Nagy István agrárminiszter

Nagy István agrárminiszter kedden Elisabeth Köstinger, szövetségi mezőgazdasági ügyekért, régiókért és turizmusért felelős újonnan kinevezett miniszter meghívására Bécsbe látogatott. A két miniszter áttekintette az országok közötti agrár- és környezetügyi kapcsolatokat, kiemelt figyelmet fordítva a Közös Agrárpolitika (KAP) és a többéves pénzügyi keret kérdésére, valamint, a mezőgazdaság digitalizációjára és a klímaváltozás ügyeire.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.