Back to top

Életre szóló élményeket kínálnak a vándortáborok - érdemes gyorsan jelentkezni!

13 ezernél is több felső tagozatos és középiskolás gyermek jelentkezését várják a Vándortábor Programba, amely idén nyáron több mint húsz gyalogos, kerékpáros és vízi útvonallal igyekszik betekintést adni Magyarország táji és kulturális örökségébe. A kezdeményezés részeként idén először Zarándok Táborba is lehet jelentkezni.

Immáron negyedik alkalommal szervez Vándortáborokat az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda az Országos Erdészeti Egyesülettel (OEE), a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel (MAKETUSZ), a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel (MKKSZ) és a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciájának Irodájával együttműködve.

A kezdeményezés sajtótájékoztatóján Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta: a táborokban, az „év legzöldebb hetében” kiemelt figyelmet fordítanak a zöld szemlélet és a környezettudatos gondolkodás népszerűsítésére. Mint arra emlékeztetett,

a program sikere okán a helyek gyorsan betelnek, ezért az érdeklődőknek érdemes lesz igyekezniük a jelentkezéssel, amelyre egyébként január 27-től lesz lehetőség.

Az OEE által koordinált Erdei Vándortábor Programban kilenc útvonalon, 50-90 kilométeres gyalogtúrán vehetnek részt a jelentkezők – 200 csoportban méghozzá. A túra résztvevői a többi közt megismerhetik a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Zselic és a Vértes természeti és kulturális értékeit is. Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta, a táborok célja, hogy megszerettessék a természetjárást a gyerekekkel, ugyanakkor kiemelten figyelmet fordítanak a környezettudatos szemléletformálásra is.

„A vándortáborok ökológiai lábnyoma minimális: a szervezők törekednek az étkezéshez újrahasznosítható és tartós csomagolóanyagok használatára, s nagy hangsúlyt fektetnek a szelektív hulladékgyűjtésre, a tudatos energia- és vízhasználatra is” – magyarázta.

A Bringásvándorok idén immáron hét útvonalon járhatják be az országot, így eljuthatnak például a Felső-Tisza-vidékre, az Őrségbe, a Bükkhöz vagy éppen a Dunakanyarba is – a jelentkezők kedvükre választhatnak a könnyebb és nehezebb útvonalak közül. „Idén először indulnak bringás vándortáborok a Gerecse – Vértes – Velencei-tó útvonalon” – árulta el Pénzes Erzsébet, a MAKETUSZ vándortábor projektkoordinátora.

Storcz Botond, az MKKSZ szakágvezetője elmondta, a Vízivándorok idén szintén hét útvonalon evezhetnek, de a Szigetköz népszerűsége miatt megduplázták az ottani táborokat, a tokaji útvonalat pedig kiegészítették Felsőbereckivel és Sátoraljaújhellyel.

Ezen kívül 90-120 kilométeres túrákkal várják a gyermekeket a Dunakanyarban, az Alsó-Dunán, Tokaj környékén, a Felső-Tiszán, a Tisza-tavon és a Körösök vidékén. Idén először Zarándoktáborral is készülnek a szervezők: a gyerekek Tihanytól Pannonhalmáig mintegy 100 kilométeres túrán tapasztalhatják meg a zarándoklás testi és lelki élményeit. A programokhoz akkreditált pedagógus-továbbképzés is társul, mely lehetővé teszi, hogy a kísérőtanárok megfelelő szakmai tudást szerezzenek a túrák szervezéséhez és lebonyolításához. A táborok részvételi díja 28 ezer forintos díja minden költséget, így a szállást, az étkezést, a belépőket és a kerékpárokhoz, illetve hajókhoz szükséges felszerelést is tartalmazza.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

És ön szavazott már?

Az Ökotárs Alapítvány közreműködésével az idén is megrendezik az Év Fája versenyt, mely a közvetlen környezetünkben élő fákra, valamint a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A versenyre bárki nevezhetett egy egyedi fát, a kritérium, hogy egy történetet is írjon mellé, amely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösség számára.

A korábban vártnál bőségesebb termésre számítanak

A szlovák statisztikai hivatal augusztusi előrejelzése szerint a korábban becsültnél bőségesebb termésre számíthat az ország kalászos gabonafélékből, napraforgóból, kukoricából és cukorrépából is. A statisztikai hivatal adatai szerint Szlovákiában mintegy 390 ezer hektáron termesztettek búzát, az árpa termőterülete 133 ezer, a repcéé csaknem 147 ezer hektár volt az idén.

100 éve született a hazai fenntartható erdőgazdálkodás úttörője

Amikor Dr. Madas László, a Pilisi Parkerdőgazdaság egykori alapító igazgatója a Visegrádi-hegységben megkezdte a mai örökerdő-gazdálkodás alapjául szolgáló úgynevezett szálaló erdők kialakítását, még szó sem volt klímaváltozásról.

Továbbra sincs megállapodás az ólomsörét kérdésében

Már jó ideje zajló vita a természetvédők és a vadászatra jogosultak között az ólomsörét használata a vízivadvadászat során. Mondván, hogy a kilőtt ólomsörétet felveszik az állatok, komoly betegségeket, mérgezést okozva ezzel a vizes élőhelyen élő állatoknak. A helyzet úgy áll, hogy az ügy az Európai Bizottság és Parlament elé került, a többi a döntéshozók álláspontján múlik.

Amit egy gombagyűjtőnek tudni illik

Szeptember beköszöntével a természetkedvelők előszeretettel töltik szabadidejük jó részét az erdőket járva, nem ritkán gombát is gyűjtve. Cikkünkben összeszedtünk néhány jó tanácsot azok számára, akik kacérkodnak a gombaszedés gondolatával.

Zarándokúton Bedgeburyben

Ezúttal a Bedgebury Nemzeti Fenyőgyűjtemény érdekességeit gyűjtöttük össze. A Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány megalakulásakor kitűzött célok között első helyen szerepel a természetismereti műveltség terjesztése, a szakismereti és alkalmazott botanikai – elsősorban a környezetvédelmi és tájesztétikai –, mai kifejezéssel környezettudatos nevelés.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.

Ismét elindul a Vadászkürt Expressz

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén is megrendezi a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton a Vadászkürt Expressz elnevezésű programját, melynek úti célja ezúttal Garadna.

Ifj. Nagy Károly, az erdészek legjobb lövészei között

A 25. Magyar erdőgazdálkodásban dolgozók vadász többtusa lőbajnoksága versenysorozaton ifj. Nagy Károly, az EGERERDŐ Zrt. vadászati előadója, összesített eredmény alapján 3. helyezést ért el.