Back to top

A vidék bankja együttműködésben a baromfiágazattal

Folytatja és kibővíti együttműködését a Takarékbank és a Baromfi Terméktanács (BTT). A megújított megállapodás alapján a felek nemcsak információ- és tapasztalatcserével, hanem tanácsadással, képzéssel, piaci előrejelzésekkel is segítik a jövőben a baromfiágazat hatékonyságának és versenyképességének javítását.

A megállapodást a Takarékbank részéről Szabó Levente üzleti vezérigazgató-helyettes, a BTT oldaláról pedig Csorbai Attila elnök írta alá.

A Takarékbank meghatározó szerepet tölt be a magyar mezőgazdaság, és így a hazai baromfiágazat finanszírozásában. Szabó Levente az aláírást követően megerősítette, hogy a takarékszövetkezeti szektor hagyományaihoz hűen a Takarékbank továbbra is arra törekszik, hogy a magyar vidék, a hazai agrárvállalkozások első számú bankja legyen.

Az elmúlt időszak integrációs folyamatainak célja, hogy a Takarékbank ugyanakkor egy modern, innovatív pénzintézetté váljon, amely képes megfelelni a XXI. század kihívásainak.

Az információs technológiák robbanásszerű fejlődése, a digitalizáció elérte a mezőgazdaságot, és azon belül a baromfiágazatot is. Az a célunk, hogy nemcsak kedvező feltételű hitelekkel, hanem a legújabb piaci és technológiai ismeretekhez való hozzáférés megteremtésével is segítsük a magyar baromfiágazati szereplőket a hazai és nemzetközi piacokon való helytállásban – tette hozzá Szabó Levente.

A Baromfi Terméktanács a broilercsirke-, pulyka- és tojáságazat mellett a víziszárnyassal foglalkozó tenyésztőket, termelőket, vágó-feldolgozó üzemeket és továbbfeldolgozó üzemeket is képviseli.

A baromfiágazat a magyar állattenyésztés egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata, amely a rendszerváltás óta nem csak megőrizte, hanem javítani is tudta nemzetközi pozícióit.

Csorbai Attila elmonda: a baromfiágazat a legnagyobb hazai állattenyésztési ágazat, export teljesítménye, termelési értéke, termelési volumene alapján. Az ágazat a jövőben is képes lehet termelési volumeneit növelni, versenyképes terméket előállítani. Ehhez részben állami fejlesztési források, részben pedig e fejlesztésekhez megfelelő finanszírozási megoldások szükségesek. A BTT ezért nyitott minden olyan együttműködésre, mely ezen ágazati célok megvalósítását segíti.

A megújított és kibővített együttműködés keretében a BTT egyebek között vállalja azt is, hogy a Takarék Csoport agrárfinanszírozással foglalkozó munkatársainak a baromfiágazatról szóló, annak gyakorlatára koncentráló képzést tart.

Forrás: 
Takarékbank sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szigorodó antibiotikum-használati szabályok az állattenyésztésben

Néhány évtizede az állattartók még betegségmegelőzésre vagy hozamfokozóként is használták az antibiotikumokat. Ott volt például a „kakasos por” néven ismert csodaszer, amit mindenható gyógyszerként használtak a háztáji sertés-, baromfi- és nyúlállományokban, bármiféle javallat vagy kontroll nélkül.

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Húsadót vezetnének be az EU zöldjei

Egyre nagyobb lobbierőt képviselnek a húsfogyasztás csökkentését szorgalmazó szervezetek. Számos tanácsadó arra biztatja az embereket, hogy a környezetvédelem érdekében egyenek kevesebb húst. Az európai zöldek most a hús megadóztatását tervezik, hogy a beérkező adóból a gazdálkodók fenntarthatóbbá tehessék állattenyésztésüket, és ebből támogatnák a növényi alapú étrendekre való áttérést is.

Magyar vagy német pulykát válasszunk?

Bár még tart a tél, sokan gondolkodnak azon, hogy udvarukon valamilyen baromfifaj tartására vállalkozzanak, s a tavasz beköszöntével napos vagy előnevelt állatokat vásároljanak. Az elmúlt években a gyöngytyúk volt e téren talán a legkeresettebb, a pulyka méltatlanul háttérbe szorult. Pedig, ha könnyen tartható, ellenálló fajták egyedeire teszünk szert, sok örömünk telhet ennek tartásában is.

Zsippó szépe, a magyar tenyésztésű díszbaromfi

A Zsippó szépe igazi különlegességnek számít a magyar tenyésztésű díszbaromfik között, hiszen kialakításakor legfőbb cél nem a gazdaságosság, hanem a gyönyörű megjelenés volt. De a jól átgondolt nemesítői munkának köszönhetően megőrizte őseinek kiváló hús- és tojástermelő képességeit is, így a háztáji baromfiudvarnak különösen hasznos lakója lehet.

Koronavírus: gondban a baromfitenyésztők

A koronavírus terjedésének megakadályozását célzó szigorú szabályozások a kínai baromfitenyésztők számára is éreztetik hatásaikat. A takarmányellátás megbénult, a baromfiszállítás szintúgy, éppen ezért sok gazda kénytelen leölni az állománya jó részét.

300 millió tyúk pusztulhat éhen a koronavírus miatt

A kínai hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy koronavírustól sújtott Hupej tartományt elszigeteljék az ország többi részétől, ami – miközben érthető okokból történik – nemcsak sok emberi, hanem állati szenvedést és gazdasági kárt is okot.

Élénkítheti a csirkemellpiacot a járvány

A kereskedelmi korlátozások a piacszűkülését, az ukrán csirkemellimport időleges ellehetetlenülése viszont növekvő lehetőségeket jelenthet a magyarországi baromfipiaci szereplőknek.

Egy ritka régi francia tyúkfajta

A houdant csak kevés számú színváltozatban tenyésztik, elsősorban babos, fehér és gyöngyszürke színekben fordul elő. Mint köztudott, nehéz és tömeges fajta, ezért hústermelésre is megfelelő: a kakas körülbelül 3,5 kg-ot nyom. A houdan fajtajellegéből adódóan nyugodt és jámbor.

A zöldség-gyümölcs ágazat támogatásáért fogtak össze

Együttműködési megállapodást kötött a Takarékbank és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az AGROmashEXPO-n. Mint azt a felek hangoztatták: szakmai képzésekkel, piaci előrejelzésekkel, információ- és tapasztalatcserével, tanácsadással segítik a zöldség-gyümölcságazat versenyképességének javítását.