0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nagyanyáink sajtja nem oltóanyaggal készült

Ugyan gépész az eredeti szakmája, ám már gyermek korától hozzászokott a jószág körüli és a földeken való mindennapi munkához. Napjaikban biotakarmányt állít elő, amelyet szarvasmarhái etetésére használ. A tehéntejből sajtot készít, a legősibb módon.

Magyar tarka tehenek, fekete színű cornwall malacok, ricsajos pulykák és tyúkok. Ezen állatokat tartva él és biogazdálkodik Gulyás György Hajóson. 

Kézműves sajtokat készít, ám nem oltóanyagot használ,  hanem ecettel altatja meg a tejet. Mint mondja nagyanyja is így csinálta. Vallja a sajtkészítés nem nagy ördöngösség. A felforralt tejbe kell az ecetet beleönteni. Ám ezt követően nem szabad sokáig tétovázni, mert hamar formára keményedik a sajt. Az így készült termék kiváló, grillezésre, vagy rántott sajtnak is tökéletes, hiszen nincs benne semmi állománynövelő, ami okán szétfolyna sütés közben.

Gulyás György elmondta, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának két szakembere egy rendezvényen figyelt fel a sajtjaira. Ők javasolták, hogy pályázzon a Nemzeti Parki Termék védjegy címre, amely pályázatát négy évvel ezelőtt siker koronázta. Termékeivel a boráról és pincefalujáról nevezetes hajósi rendezvényeken találkozhatunk, valamit sokan házhoz mennek a tejért és a sajtokért is. A legnépszerűbb a füstölt, a natúr, a csípős paprikás, és a fokhagymás sajtja.

Nemzeti Parki Termék védjegy

A védett természeti területeken és Natura 2000 területeken működő helyi vállalkozások, gazdálkodók, kézművesek piacra jutását támogató védjegy. Garanciát jelent, hogy a termék, szolgáltatás az adott régióból származik, környezetkímélő módon állították elő, kiváló minőségű, az adott területhez, a kulturális örökséghez, a helyi hagyományokhoz és értékekhez közvetlenül kapcsolódik. A termékek között előnyt élveznek azok, melyek előállítása a természettel, természetvédelmi előírásokkal összhangban történik, ezért ösztönzi a gazdálkodókat a természetközeli gazdálkodásra való áttérésre. A védjegyre a tíz hazai nemzeti park igazgatósága ír ki évente pályázatot. Elbírálásnál fontos szempont, hogy a pályázó tevékenysége mintaértékű legyen más termelők, szolgáltatók előtt.

youtube://v/zdQSe9YWnwk

 

Forrás: Kistermelők Lapja