Back to top

Nagyanyáink sajtja nem oltóanyaggal készült

Ugyan gépész az eredeti szakmája, ám már gyermek korától hozzászokott a jószág körüli és a földeken való mindennapi munkához. Napjaikban biotakarmányt állít elő, amelyet szarvasmarhái etetésére használ. A tehéntejből sajtot készít, a legősibb módon.

Magyar tarka tehenek, fekete színű cornwall malacok, ricsajos pulykák és tyúkok. Ezen állatokat tartva él és biogazdálkodik Gulyás György Hajóson. 

Gulyás György a kézműves sajtjaival
Gulyás György a kézműves sajtjaival
Fotó: BNE
Kézműves sajtokat készít, ám nem oltóanyagot használ,  hanem ecettel altatja meg a tejet. Mint mondja nagyanyja is így csinálta. Vallja a sajtkészítés nem nagy ördöngösség. A felforralt tejbe kell az ecetet beleönteni. Ám ezt követően nem szabad sokáig tétovázni, mert hamar formára keményedik a sajt. Az így készült termék kiváló, grillezésre, vagy rántott sajtnak is tökéletes, hiszen nincs benne semmi állománynövelő, ami okán szétfolyna sütés közben.

Gulyás György elmondta, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának két szakembere egy rendezvényen figyelt fel a sajtjaira. Ők javasolták, hogy pályázzon a Nemzeti Parki Termék védjegy címre, amely pályázatát négy évvel ezelőtt siker koronázta. Termékeivel a boráról és pincefalujáról nevezetes hajósi rendezvényeken találkozhatunk, valamit sokan házhoz mennek a tejért és a sajtokért is. A legnépszerűbb a füstölt, a natúr, a csípős paprikás, és a fokhagymás sajtja.

Gulyás György a magyar tarka teheneivel
Gulyás György a magyar tarka teheneivel
Fotó: BNE

Nemzeti Parki Termék védjegy

A védett természeti területeken és Natura 2000 területeken működő helyi vállalkozások, gazdálkodók, kézművesek piacra jutását támogató védjegy. Garanciát jelent, hogy a termék, szolgáltatás az adott régióból származik, környezetkímélő módon állították elő, kiváló minőségű, az adott területhez, a kulturális örökséghez, a helyi hagyományokhoz és értékekhez közvetlenül kapcsolódik. A termékek között előnyt élveznek azok, melyek előállítása a természettel, természetvédelmi előírásokkal összhangban történik, ezért ösztönzi a gazdálkodókat a természetközeli gazdálkodásra való áttérésre. A védjegyre a tíz hazai nemzeti park igazgatósága ír ki évente pályázatot. Elbírálásnál fontos szempont, hogy a pályázó tevékenysége mintaértékű legyen más termelők, szolgáltatók előtt.

MMG - Nagyanyáink sajtja nem oltóanyaggal készült

 

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Szigorodó antibiotikum-használati szabályok az állattenyésztésben

Néhány évtizede az állattartók még betegségmegelőzésre vagy hozamfokozóként is használták az antibiotikumokat. Ott volt például a „kakasos por” néven ismert csodaszer, amit mindenható gyógyszerként használtak a háztáji sertés-, baromfi- és nyúlállományokban, bármiféle javallat vagy kontroll nélkül.

Nem létező állomány után fizetnek EU-támogatást

A romániai állattenyésztők ismét kénytelenek voltak felhívni a mezőgazdasági miniszter figyelmét az EU-hoz való viszony visszáságára. Január 30-án Adrian Oros mezőgazdasági miniszter a Romániai Juhászok Egyesületének meghívására több száz állattenyésztővel, többségükben juhásszal találkozott Nagyszebenben, ahol az állattenyésztési támogatások referenciadátumának megállapítása volt a téma.

Házi patika, hogy ne ess pánikba - kiskérődzős elsősegély

Az utóbbi hónapokban több fórumon is felvetődött, hogy mi tenyésztők, állattartók tegyünk javaslatot arra, hogy mi szerepeljen a kiskérődzős elsősegély csomagban. Az alábbiakban felsorolom, nekem mi vált be, és miért. Tudom, a már évek óta állattartással foglalkozóknak szintén megvannak a saját praktikáik, ez az én javaslatom.

Stagnált a mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt évben

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Nem köpköd céltalanul - A láma

A láma az Andok jellegzetes háziállata. Mind a mai napig nélkülözhetetlen segítőtársa az ott élő embereknek; használják teherhordóként és hátasállatként egyaránt. Kétezer méter felett, oxigénszegény környezetben 45 kilogrammnyi málhát is képes hosszú távon elcipelni.

Töpörtyűre forralt bor

A töpörtyű – elegánsabb nevén tepertő – finom, sokak által kedvelt és kiválóan csúszik rá a forralt bor. Mindez az erről az ételről és italról elnevezett zalaszántói hagyományőrző fesztiválon is beigazolódott, amit negyedik alkalommal rendeztek meg a településen.

Húsadót vezetnének be az EU zöldjei

Egyre nagyobb lobbierőt képviselnek a húsfogyasztás csökkentését szorgalmazó szervezetek. Számos tanácsadó arra biztatja az embereket, hogy a környezetvédelem érdekében egyenek kevesebb húst. Az európai zöldek most a hús megadóztatását tervezik, hogy a beérkező adóból a gazdálkodók fenntarthatóbbá tehessék állattenyésztésüket, és ebből támogatnák a növényi alapú étrendekre való áttérést is.

Egyedi ízek a Kárpát-medencéből

Ki merné elvitatni, hogy földműves és állattenyésztő eleinknek a sertés feldolgozása terén igazán maradandót sikerült alkotniuk?! Az elmúlt évszázadok során a dolgok természetes rendje szerint kialakult, hogy a levágott állat egyes részei igazából mire valók, mi az, amiből a legízletesebb étel készíthető.

Krokodil a háznál?!

A krokodilfélék beszerzése elvileg nem jár nagy kiadással, ha közönséges fajokból szeretnénk vásárolni. Már csak azért sem, mert trópusi telepeken nagyüzemi módon is tenyésztik őket. Hazánkban a fajok nagy részét csak intézményes keretek között lehet legálisan tartani. Ez alól kivétel a tompaorrú krokodil (Osteolaemus tetraspis) és a két törpekajmánfaj (Paleosuchus palpebrosus, P. trigonatus).