Back to top

Nagyanyáink sajtja nem oltóanyaggal készült

Ugyan gépész az eredeti szakmája, ám már gyermek korától hozzászokott a jószág körüli és a földeken való mindennapi munkához. Napjaikban biotakarmányt állít elő, amelyet szarvasmarhái etetésére használ. A tehéntejből sajtot készít, a legősibb módon.

Magyar tarka tehenek, fekete színű cornwall malacok, ricsajos pulykák és tyúkok. Ezen állatokat tartva él és biogazdálkodik Gulyás György Hajóson. 

Gulyás György a kézműves sajtjaival
Gulyás György a kézműves sajtjaival
Fotó: BNE
Kézműves sajtokat készít, ám nem oltóanyagot használ,  hanem ecettel altatja meg a tejet. Mint mondja nagyanyja is így csinálta. Vallja a sajtkészítés nem nagy ördöngösség. A felforralt tejbe kell az ecetet beleönteni. Ám ezt követően nem szabad sokáig tétovázni, mert hamar formára keményedik a sajt. Az így készült termék kiváló, grillezésre, vagy rántott sajtnak is tökéletes, hiszen nincs benne semmi állománynövelő, ami okán szétfolyna sütés közben.

Gulyás György elmondta, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának két szakembere egy rendezvényen figyelt fel a sajtjaira. Ők javasolták, hogy pályázzon a Nemzeti Parki Termék védjegy címre, amely pályázatát négy évvel ezelőtt siker koronázta. Termékeivel a boráról és pincefalujáról nevezetes hajósi rendezvényeken találkozhatunk, valamit sokan házhoz mennek a tejért és a sajtokért is. A legnépszerűbb a füstölt, a natúr, a csípős paprikás, és a fokhagymás sajtja.

Gulyás György a magyar tarka teheneivel
Gulyás György a magyar tarka teheneivel
Fotó: BNE

Nemzeti Parki Termék védjegy

A védett természeti területeken és Natura 2000 területeken működő helyi vállalkozások, gazdálkodók, kézművesek piacra jutását támogató védjegy. Garanciát jelent, hogy a termék, szolgáltatás az adott régióból származik, környezetkímélő módon állították elő, kiváló minőségű, az adott területhez, a kulturális örökséghez, a helyi hagyományokhoz és értékekhez közvetlenül kapcsolódik. A termékek között előnyt élveznek azok, melyek előállítása a természettel, természetvédelmi előírásokkal összhangban történik, ezért ösztönzi a gazdálkodókat a természetközeli gazdálkodásra való áttérésre. A védjegyre a tíz hazai nemzeti park igazgatósága ír ki évente pályázatot. Elbírálásnál fontos szempont, hogy a pályázó tevékenysége mintaértékű legyen más termelők, szolgáltatók előtt.

MMG - Nagyanyáink sajtja nem oltóanyaggal készült

 

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Új, E-szám-mentes tejtermékcsaládot fejlesztettek

Új E-szám-mentes tejtermékeket – sajtot, joghurtot, vajkrémet – fejlesztett ki egy uniós támogatással megvalósult, kétmilliárd forintos projekt keretében a Sole-Mizo Zrt. A termékek ez év végén, jövő év elején kerülnek piacra.

Antimikrobiális rezisztenciagének a tejben

Rég nem irányult akkora figyelem a járványos betegségekre, mint napjainkban, a vírusok mellett azonban a bakteriális fertőzések is egyre komolyabb veszélyt jelentenek. Évről évre égetőbb orvosbiológiai probléma az antibiotikumokkal szemben rezisztens kórokozók számának növekedése, valamint a megbízható hatékonyságú antibakteriális szerek spektrumának folyamatos szűkülése.

Elkaphatják-e az állatok a koronavírust?

Egy friss kutatás szerint vannak olyan állatok, amelyek megfertőződhetnek koronavírussal, szerencsére a házi kedvencek, a kutyák és macskák kevésbé érintettek.

Az ágazat távlati elképzelései és tisztújítás a MÁSz-nál

Európában másodikként hazánkban alakult meg elismert juh- és kecskeágazati szakmaközi szervezet. Várhatóan jövő decemberig a sertés-és a húsmarha ágazatban is összefognak az ágazat szereplői termelőktől a feldolgozókig és megalakítják a szakmaközi szervezetet – hangzott el a Magyar Állattenyésztők Szövetsége tisztújító küldöttközgyűlésén, amelyen részt vett Nagy István agrárminiszter is.

A nagy durranás után

Mindenki számára természetes, hogy a Bábolnai Gazdanapokon a ménesbirtok is bemutatja tevékenységét, illetve lovait. Idén a Shagya arab fogatok és ugrólovasok mellé vendégként huszárokat hívtak, illetve bemutatkoztak két másik lovas „szakma” képviselői is: a szabad idomítók, illetve a lovas kaszkadőrök.

A mesterséges termékenyítés buktatói - Jubileumi közgyűlés szakmázással

A fennállásának 30. éves jubileumát ünneplő Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete közgyűlésének nyilvános részében az eredményes termékenyítésről, illetve a genetikai betegségek tenyésztésből való kiszűréséről hangzottak el előadások.

Sikerült elhajolni a koronavírus ütése elől

A Master Good-cégcsoport 72 millió csirke feldolgozását tervezte az idén, és az év első két hónapjában még semmi jele nem volt, hogy ez a cél veszélybe kerülhet. Márciusban a koronavírus közbeszólt, a mezőgazdaságot is érintette.

Jövőkép és konkrét terv is kell - Tejelőszarvasmarha-telep 3000 tehennel

A Somogy megyei Bos-Frucht Agrárszövetkezet két tejelőszarvasmarha-telepével, 3000 tehenével, évi több milliárd forintos nettó árbevételével tekintélyes gazdaságnak számít hazánkban.

Megszökött két kenguru a Miskolci Állatkertből

A Miskolci Állatkert és Kultúrparkból csütörtökön kiszökött kifutójából két Bennett-kenguru, az Ausztráliából származó békés és alapvetően félénk állatok az emberre semmifajta veszélyt nem jelentenek - közölte a a miskolci polgármesteri hivatal.