0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

300 millió tyúk pusztulhat éhen a koronavírus miatt

A kínai hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy koronavírustól sújtott Hupej tartományt elszigeteljék az ország többi részétől, ami – miközben érthető okokból történik – nemcsak sok emberi, hanem állati szenvedést és gazdasági kárt is okot.

A tartomány baromfitartóinak szövetsége arra hívta fel a figyelmet, hogy a takarmányszállítások leállítása miatt 300 millió tyúkot fenyeget az éhhalál – írja a g7.hu a Bloomberg-re hivatkozva. (Magyarországon az állomány körülbelül 35 millió.)

Az állatok etetéséhez napi 1800 tonna kukorica és 1200 tonna szója kellene, és az érdekvédelmi szövetség levele szerint a tartomány legtöbb állattartó telepe a hét végén kifogyott a takarmányból.

A kínai állattartók szövetsége csütörtökön arra kérte a szóba jöhető cégeket, hogy azonnal juttassanak el 18 ezer tonna kukoricát és 12 ezer tonna szóját Hupejbe, de erősen kétséges, hogy erre képesek lesznek-e. A tartomány Kínán belül a hatodik legfontosabb baromfihús-előállítójának számít, és normális esetben innen kerül ki a kínai tojástermelés ötöde.

Persze nem csak az állattartók szenvedik gazdaságilag a körülményeket, a tartomány fontos autóipari központnak is számít, ez az ágazat szintén megbénult a korlátozások miatt. De ott legalább minden további nélkül folytatható lesz a munka, ha egyszer sikerül legyőzni a vírust. A baromfitartóknak azonban nulláról kell majd újraépíteniük az állományt, ha most nem sikerül megmenteni az állatokat.

Forrás: g7.hu