0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megújult a ceglédi gyümölcskutató állomás

Megújult a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet ceglédi állomása. Több mint 250 millió forintból minden épületen kicserélték a nyílászárókat, a B és H épületen szigetelték a födémeket és a homlokzatokat. Régóta esedékes volt a felújítás, ami jobb munkakörülményeket eredményezett.

Több mint két éve nyert a NAIK 650 millió forintot KEHOP pályázat keretében, amit a ceglédi állomás, a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet, valamint a Halászati Kutatóintézet energetikai korszerűsítésére szántak. Elsőként a ceglédi beruházás valósult meg.

Átadásán Gyuricza Csaba főigazgató elmondta, hogy a beruházás révén nemcsak a kollégák érzik jobban magukat, hanem csökkenni fog az állomás fenntartási költsége.

Az idén ünnepli 70 éves születésnapját a gyümölcstermesztési kutatóintézet, ahonnan a legfontosabb hazai kutatási eredmények származnak. Cegléden a kajszi és a szilva fajtakutatás, nemesítés eredményei vitték hírét az intézménynek.

Nagyon fontos, hogy megvalósult ez a beruházás, de sok más fejlesztésen van túl az állomás, tette hozzá Lakatos Tamás, a kutatóintézet igazgatója. 2016-ban épült meg az új üvegház, ami a mikroszaporításból kikerült növények akklimatizálását szolgálja. Sikerült fejleszteni az ültetvények öntözését és rendbe tették a hűtőház előtti területet. Nádosy Ferenc állomásvezető szerint ilyen nagy volumenű beruházásra csak nagy intézményen belül van lehetőség, és reményét fejezte ki, hogy nem áll meg a fejlesztés.

Az épület átadását követően kajsziból és szilvából készült befőttek, lekvárok és gyümölcslé bírálatára került sor. Ez az esemény az állomás gyűjteményében lévő fajták értékeléséhez tartozik, hiszen mind a szilva, mind a kajszi legnagyobbrészt feldolgozva kerül a fogyasztók elé.

A saját feldolgozású ivólevet kajszinál 13 Brix cukorfokra állítják be, szilvából pedig 15 Brix és 3-as pH az alap, hogy ne az eltérő cukor- vagy savtartalom adja a különbséget a fajták között. Színben, ízben és illatban így is különbséget lehet tenni, ezen a bírálaton a román Sirena fajta ízlett a legjobban a résztvevőknek, de érzékelhetően két részre oszlott a csapat: volt, aki az édes, mások a savasabb ivólevet kedvelték. A szilvafajták közül magasan a legtöbb ponttal egy svájci fajta, a Zimmer Früzhwetche végzett az élen.

Lekvárként kajsziból a ceglédi honosításból származó Roxana, szilvából pedig a román Centenar bizonyult a legjobbnak.

A szilvalekvár hagyományos módon, cukor nélkül készül, 55 refrakciószázalékos sűrűségűre főzik. Érdekességként becsempésztek a bírálati sorba egy kökényt is, de az nem ízlett a bírálóknak. Pedig szilvaméretű gyümölcse és sárga húsa miatt maga a gyümölcs figyelmet érdemelne.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu