0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Borjour Magnum: az év legnagyobb beltéri borkóstolója!

Igazi Kánaán: 220 magyar borászat, több mint 1000 kóstolható bor a Millenárison. Az idei, 11. Borjour Magnum elkényeztette a borbarátokat. Nem csak a széles választék, de a kísérő programok is ínyencségnek számítottak.

A szervezők különösen nagy hangsúlyt fektettek a szakmaiságra: több mint 50 külföldi borszakembert – főként kereskedőket, sommelier-ket és szakírókat hívtak meg a rendezvényre, hogy elősegítsék a magyar borászatok külföldi értékesítéseit. Meghívásukat elfogadta két Master of Wine is: Demetri Walters MW és Frank Smulders MW, akik előadást is tartottak a Borjour Magnum 2020-on. Mesterkurzus-előadóként szerepelt többek között Fiáth Attila egyetemi tanár, Master of Wine-hallgató és Horkay András nemzetközi borakadémikus, a CEWI vezetője, valamint Demeter Zoltán tokaji borász is.

Idén színes, izgalmas kísérő rendezvények is voltak a különtermekben: a hagyományos borfelismerő játékokat bemutató Taste & Play csapatán kívül előadóként vett részt többek között Bíró Pál, a Google magyar vezére, Tóth Albert, a totalcoach.hu vezetője és sokan voltak kíváncsiak a GreCSÓKollár, azaz Grecsó Krisztián és Kollár Klemencz László zenés irodalmi estjére.

Külön közösségi standon mutatkozott be a Villányi REDy és a Villányi Franc, de volt Bikavér Párbaj stand egri és szekszárdi bikavérekkel, valamint egy önálló szekcióban kóstolhatták a bio és organikus borászatok borait.

A galériákon alakították ki a Top BorBárt magas presztízsű, ritka borkülönlegességekkel, valamint mindkét épületben a Borgalériát, ahol a szakma képviselői önállóan kóstolhattak végig minden, a szakmai programban résztvevő borászattól egy-egy tételt.

A Borjour Magnum 2020 kiemelt témája a Cabernet Franc volt, melynek keretében központi helyre kerül a Villányi Franc stand, tartottak Cabernet franc mesterkurzust, voltak vezetett „Franc-túrák” a rendezvény területén, a szervezők ösztönöztek minden kiállítót, hogy akinek van Cabernet franc-ja, mutassa be a Borjour Magnum 2020-on.

Mik ma a legkeresettebb borvidékek, borstílusok a világban? Mi a menő és miért? A borvilág legújabb trendjeiről tartott előadást és kóstolót Demetri Walters Master of Wine-nal. „Tokaj – A világ borkultúrájának alappillére” – a legendás tokaji borász, Demeter Zoltán szemszögéből. Frank Smulders Master of Wine-nal előadással egybekötött kóstolón vehettek részt, melynek fő témája a champagne technológiával készült pezsgők a világból, melyek helyi szőlőfajtákból készültek. Milyen a jó Franc itthon és a világ különféle termőhelyein? Nyolc  Cabernet Franc-t kóstolhattunk, többek között villányit, szekszárdit, toszkánt, kaliforniai, chileit és dél-afrikait…


A végére engedtessék egy megjegyzés: a sok túlzsúfolt borbemutatóval szemben a Borjour szervezői arra is figyeltek, hogy legyen elég tér a borok, a borászok megismeréséhez. Mert megérdemlik!

Forrás: magyarmezogazdasag