0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nyolcadik évadát kezdi meg a feketególya-fészek élő adása

Napokon belül elfoglalhatják a Gemenci erdőben bekamerázott fészküket az Afrikából visszatérő fekete gólyák. A Gemenc Zrt. február 18-án elindítja az internetes élő közvetítést. Az erdőgazdaság finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével folytatódhat a be nem avatkozás elvére épülő tudományos megfigyelés.

A tudományos megfigyelésen túli élő közvetítést azért indította el 2013-ban a Gemenc Zrt., hogy ne csak a szakemberek és a tudósok, hanem az internet segítségével bárki nyomon követhesse a fokozottan védett gemenci fekete gólyák mindennapjait.

Minden megfigyelőnek fontos megértenie, hogy bármilyen szomorú vagy szélsőséges eseményt is látnak a közvetítés során, az erdőgazdaság nem fog beavatkozni a természet rendjébe.

Az előző években többször is szomorú és fájdalmas események történtek a bekamerázott gemenci feketególya-fészekben. Mindezek az erdészeket, az ornitológusokat, a természetvédelmi szakembereket és az érdeklődőket is lelkileg megviselhették. Érthető módon ez a belső feszültség sok embert arra késztet, hogy azonnali mentőakció során nyújtson segítséget a fokozottan védett madaraknak. Érzelmeink ezt diktálják, azonban be kell látni, hogy ezzel nagy kárt okoznánk a gólyáknak, hiszen a háborítatlanságot igénylő fekete gólyák számára már nem lenne biztonságos hely többé a fészek környezete, ezért könnyen elhagynák a területet, magukra hagyva a fiókákat is.

A Gemenc Zrt. számára a tudományos kutatás és a természetvédelem szabályai az irányadók, ezért mindenképpen betartja a be nem avatkozás elvét. Az eddigi megfigyelések eredményei azt bizonyítják, hogy majdnem minden évben elpusztult a fiatal fiókák egy része. Tóbiás és Sára viszont a 2012. és 2018. közötti 7 évben 17 életerős fiókát nevelt fel, és a fiatal madarak július végén, augusztus elején sikeresen kirepültek.

Reméljük, hogy az idei gólyapár is hosszú éveken keresztül sok fiókát nevel majd fel. Ehhez azonban az kell, hogy az erdőgazdaság folyamatosan szavatolja a háborítatlanságot.

Forrás: Gemenc Zrt.