0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ne siessünk a palántaneveléssel!

Enyhe tél végén járunk, tavaszias a hangulat, sokaknak viszket a tenyere, hogy végre kerti munkákba kezdjenek. Ki kell várni azonban mindennek az alkalmas idejét, főként a palántanevelésnél figyeljünk arra, hogy mikor lehet majd kiültetni azokat a kertbe. A palántanevelés fogásairól és megfelelő időzítéséről beszélt a Budapesti Kertbarát Szövetség tavaszváró Nyitnikék rendezvényén Zatykó Lajos nemesítő.

Ez az az időszak, amikor megalapozhatjuk a jó termést, hangsúlyozta az előadó. A sikerhez arra kell ügyelnünk, hogy a növények számára alapvetően fontos négy tényező,

a fény, a víz, a hőmérséklet és a tápanyagok arányosan álljanak rendelkezésre.

Vagyis ha nincs elég fény, ami a leggyakoribb az otthoni palántanevelésnél, akkor nem szabad sok tápanyagot és vizet adni a növénykéknek. Ugyancsak hiába a tápoldatozás, ha kiültetéskor túl hideg van, akkor csak sínylődik a növény és kárba megy a kijuttatott tápanyag.

Mielőtt elvetnénk a magokat, érdemes csírázási próbát tartani. A paprika, paradicsom magja három évig tartja meg csírázóképességét, az uborka öt évig, de jó ha ellenőrizzük. Ami rosszul, vontatottan csírázik, abból nem érdemes palántát nevelni. Különösen a melegigényes zöldségfélék (paprika, paradicsom, uborka) magját célszerű előcsíráztatni. A magokat homokkal keverve tartsuk 25-30 °C-on, nedvesen, és akkor vessük el a magokat, ha megpattantak. Ebben az esetben a kelő magokat az előcsíráztatáshoz hasonló körülmények közt tartsuk.

Készen is kaphatók palántaföldek, de mindenképpen ellenőrizzük próbavetéssel, amire a salátamag a legalkalmasabb. Ha túl magas a közeg sótartalma vagy káros anyagok vannak benne, a salátamag rosszul kel ki. Kontrollt is állítsunk be: a kerti föld felső rétegéből vegyünk egy adagot és abba is vessük el a magokat.

A kerti komposzt önmagában túl magas tápanyag-tartalmú közeg, tőzeggel, homokkal, kerti földdel keverve használjuk palántanevelésre.

A vetésidővel szokták elkövetni a legtöbb hibát a kertbarátok, mondta Zatykó Lajos.

Ne azt nézzük, hogy milyen az idő odakint, hanem a naptárat.

A paprikát, paradicsomot május közepén lehet kiültetni, és két hónap alatt lehet fölnevelni a palántát, tehát március közepe előtt ne vessük el a magját. A márciusban kiültethető saláta már egy hónap alatt fölnevelhető.

Inkább később palántázzunk, mint korán, mert akkor kedvezőbb körülmények közt tovább fejlődni a növények. Kiültetéskor azt az ökölszabályt vegyük figyelembe, hogy

a tőtávolság a kifejlett növény átmérőjének a kétharmada legyen.

Ez azért célszerű, mert gyorsabban záródik a sor, kevésbé szárad ki a talaj és a gyomok sem jutnak fényhez.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu