0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ne engedjük el az esővizet!

Érdemes összegyűjteni az esővizet, hiszen nagyon jól felhasználható a gazdaságokban, a kertekben és jól jöhet a nyári aszály idején. Egy körülbelül 10 percig tartó eső során a megfelelő rendszer segítségével akár 180 liter esővizet is összegyűjthetünk.

Az esővíz mezőgazdasági felhasználásának egyik fő előnye a gazdaságosság.

Egy átlagos háztartás  napi vízfogyasztásának csak kb. 3% -a igényel ivóvizet. A legtöbb munkához, például a növények öntözéséhez, vagy akár a mellékhelység használatához és tisztításokhoz az esővíz jó megoldás.

Az ivóvíz, amelyet a vízművektől kapunk, évről évre egyre drágább lesz, és ha tisztításra, locsolásra és egyéb háztartási célokra használjuk, költségeink rendkívüli módon megnövekedhetnek. Érdekes módon a csapvíz ára szignifikánsan jobban emelkedik, mint például az energiaárak, ennek oka a vízkivétel és a szennyvízkezelési eljárások növekvő költségei.

Egy 10 percig tartó eső során a megfelelő rendszer segítségével akár 180 liter esővizet is összegyűjthetünk. Ez a mennyiség elegendő mondjuk 20 öblítéshez a mellékhelységben, vagy 3-6 alkalommal az autó mosásához.

Ennek köszönhetően megállapítható, hogy a tárolt csapadék kb. 80 literrel csökkenti a csapvíz napi háztartási felhasználását, ami egész évben kb. 30 köbméter megtakarítást jelenthet. természetesen minden attól függ, milyen felületen gyűjtjük a vizet, és mekkora tartállyal rendelkezünk.

A jövőben az éghajlatváltozás, beleértve az aszályt, még jobban növeli a kezelt csapvíz használatával járó költségeket. Ezért érdemes beruházni az esővíz megtartására és tárolására szolgáló alternatív rendszerekbe, amelyek jelentős megtakarítást eredményezhetnek a gazdaságban.

A növények öntözésére azért előnyös mivel alacsony a pH értéke, továbbá a klór, a kalcium és a magnézium hiánya miatt pozitív hatással van a növények fejlődésére.

Összetétele tartalmazhat kormot, pollent, különféle típusú mikroorganizmusokat és ásványi sókat,  ezért nem alkalmas fogyasztásra, de mezőgazdasági használatra tökéletes. Továbbá az esővíz jó oldószer sok növényvédő szer számára.

Tartály vásárlásakor érdemes figyelembe venni annak formáját, stabilnak, az infrastruktúrához megfelelőnek, kényelmesen használható töltőnyílással, valamint leeresztő szeleppel kell rendelkeznie. A tartályba beömlő vizet előszűrni kell. Legtöbb rendszer rendelkezik szűrővel, de ha nem, akkor megoldás egy hálószűrő használata a szennyeződések levelek, ágdarabok vagy egyéb szennyeződések távoltartására.

A tartályok igények szerint különböző színűek lehetnek, és többféle stílusban megtalálhatók a gyártóknál, kereskedőknél, így a ház stílusához igazítható.  A gazdaságok számára egészen nagy űrtartalmú gyűjtőket is gyártanak. Érdemes sötétebb színt választani, mivel ebben melegszik fel a víz a leggyorsabban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl