Back to top

Európa legnagyobb városi kertje napi 1000 kg terménnyel

Párizs közepén végre átadták a 14 ezer négyzetméretesre tervezett városi kert első szakaszát. A „tetőkert” 2022-re nyerheti el végleges méretét, melyben akár 1000 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt is betakaríthatnak naponta.

Franciaország legnagyobb kiállítóközpontjának, a Paris Expo Porte de Versailles-nak a tetején tervezik kialakítani az Európában eddig páratlan méretű, 14 ezer négyzetméteres városi kertet. A koronavírus-járvány miatt a munkálatok ugyan 2 hónapra leálltak, de június végén átadták a tetőkert első szakaszát – jelenleg 4 ezer négyzetméteren kezdődött meg a zöldség- és gyümölcstermesztés - adta hírül a france24.com.

A projektet egy, a városi farmokra specializálódott cég vezeti. Az Agropolis alapítója és elnöke, Pascal Hardy az AFP hírügynökségnek elmondta:

– Terveink szerint a főszezonban napi mintegy 1000 kg gyümölcsöt és zöldséget tudunk majd előállítani, köszönhetően a körülbelül 20 mezőgazdasági termelőből álló csapatnak,

miközben szeretnénk egy jól működő modellt is bemutatni, melyet a Föld bármely pontján alkalmazhatnak. Ami a technológiát illeti, az aeropóniás termesztés mellett döntöttünk. A gyökerek a levegőben lógnak, és 10 percenkét permetezzük azokat, tehát nem merülnek vízbe és a termőföldre sincs szükség.

A fenntartható gazdálkodás egyik alapja, hogy amit lehet helyben, az évszakoknak megfelelően termesszünk. A cél, hogy egészséges, növényvédőszer-mentes termékekkel lássuk el a helyi vállalkozásokat, éttermeket, boltokat.

Farm on a Paris rooftop: Urban farm aims to be Europe’s largest

A nagyüzemi gazdálkodás mellett a környék lakói magaságyásokat bérelhetnek, a közösségi kertek működéséhez hasonlóan saját kis hobbikerteket hozhatnak létre, melyben kedvenc növényeiket termeszthetik. A látogatók pedig a helyi étteremben kóstolhatják meg a különleges városi kert kínálatát.

Az utóbbi években – ha nem is ekkora méretben – de számos hasonló városi gazdálkodás nőtt ki a földből, pontosabban a tetőszerkezetekből, vagy épp pincék mélyén a napfénytől teljesen elzárva Párizs-szerte. A város vezetése idén 30 hektár területen szeretne lehetőséget teremteni a városi mezőgazdasági termelésre. Hardy hozzátette:

- Még mindig nagyon népszerűek a helyben termesztett, organikus termények, de tovább kell folytatnunk a vásárlók oktatását. Meg kell mutatnunk, hogy helyben is lehet finomat, gazdaságosan előállítani és sok zöldséget, gyümölcsöt teljesen felesleges a világ másik végéről ideszállítani.

Forrás: 
France24.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mondelez: Magyarország részt vesz a fenntartható búzatermesztési programban

Magyarország részt vesz a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programban, az így termesztett Harmony búzát július végén első alkalommal aratták le hazánkban.

Tudta, hogy a tea Európában is termeszthető?

Egy új, Hollandiában nemesített teafajta bírja az európai klímát, a hideget, a havat, így alkalmas arra, hogy európai országokban, így Magyarországon is termeszthessük. Az új teafajtával lehetőség nyílik arra, hogy a teát ne távoli országokból importáljuk. Olcsóbb és környezetkímélőbb lenne kiszolgálni az igényeket helyben termett teával.

Az EU mézpiacának helyzetértékelése 2. rész

Az Európai Unió méztermelői évek óta komoly piaci problémákkal küzdenek. Az unió mézpiacán tapasztalt helyzet bemutatásának érdekében az Európai Gazdálkodók és Európai Termelőszövetkezetek (Copa-Cogeca) szervezete levelet írt az Európai Bizottságnak, illetve készített egy akciótervet a mézpiac aggasztó helyzetének orvoslására. Ennek adjuk most közre előző havi számunkban megjelent folytatását.

Gondoskodjunk róluk nyáron is

Énekesmadarainkra ne csak télvíz idején gondoljunk, hanem a nyári kánikulákkor is segítségükre lehetünk. Ezekben az időszakokban nekik is sok folyadékra van szükségük, ezért aki teheti, segítse apró tollasainkat.

Az EU zöld megállapodás nyertese lehet a juhágazat

Augusztus 7-8-án a bárányhús fogyasztását népszerűsítő Bárány napok lesznek, agrár- és turisztikai szereplőkkel Gasztronómiai Kulturális Unió Klaszter alakul, a juhágazat szereplőit pedig kétféle támogatással is segíti a szaktárca - egyebek mellett ezekről volt szó a Juh- és Kecske Terméktanács sajtótájékoztatóján.

Hazai málnafajták

Az éghajlatváltozás nem kedvez ugyan a melegre érzékeny bogyósok termesztésének, de a kertben megtalálhatjuk a helyüket. A szamóca után a málna-fajtákat vesszük sorra, annál is inkább, mert Fertődön sok értékes magyar nemesítésű hibrid született.

Tápoldat készítése komposztból

A komposztot nem csak a talajhoz keverve alkalmazhatjuk, hanem kiáztatva, komposzt teát készítve folyékony tápoldatként is adhatjuk növényeinknek. Ennek az elkészítése egyszerű, házilag is könnyen megbírkózhatunk vele. Ha megnézzük a kereskedelemben kapható szobanövény tápoldatok árát, könnyen rájövünk, hogy megéri az időt és a fáradtságot a komposzt tea készítés...

Kiemelkedő munkát végez a természetvédelmi őrszolgálat Magyarország védett értékeinek megőrzésében

Magyarországon a természetvédelmi őrszolgálat jelenleg 253 tagú, mintegy 850 ezer hektár védett természeti terület és 2 millió hektár Natura 2000 terület megóvása érdekében dolgoznak.

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.

A méhészkedés a természet közelségét jelenti - hölgyméhészek, méhész hölgyek

Gyerekkorában még félt a méhcsípéstől, de ma már lelkesen nyitogatja a kaptárakat. Bodnár Emesével édesapja szerettette meg a méhészkedést és végül a kellemes iskola melletti elfoglaltságból szenvedély lett. A méhek mellett a közösségi munka is érdekli, aktívan részt vesz az egyesületi méhészgyűléseken és ellátja Fóton a méhegészségügyi ellenőri feladatokat.