0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Sok mindennek kedvez a párás meleg

Állandó az alma-, körte- és birsfák tűzelhalás-fenyegetettsége, de rovarkártevőkből is sok van. A kaliforniai pajzstetű ellen egészen mostanáig védett a téli lemosó permetezés, ám most már azzal is számolni kell. Ne feledkezzünk meg a lombvédelemről, nehogy idő előtt lombjukat veszítsék a gyümölcsfáink!

A szőlőültetvények egész jó állapotban vannak annak ellenére, hogy a legfontosabb kórokozók folyamatosan fertőznek. Gondosan végezzük el a zöldmunkákat!

Az elmúlt időszakban folytatódott a hamisítatlan nyári időjárás. A 30 °C körüli meleget csak időnként szakította meg egy-egy hidegfront, ahol a zivatargócokban heves esőzések alakultak ki. Az éjszakai hőmérséklet általában 20 °C alá ritkán csökkent. Július első dekádjának végén néhány napra kissé enyhült a hőség, éjszaka kimondottan felfrissült a levegő. A cseresznye leérett, a meggy szezonja is a végét járja. Kezdődik az őszibarack érési időszaka.

Az alma fajtától függően elérte a 90% körüli fejlettséget. A kórokozók közül továbbra is az almafalisztharmaté a főszerep, bár a több csapadékot kapott tájegységekben a varasodásfertőzés veszélye is jelentősen fokozódott. A meleg és párás klíma miatt főként a körtésekben, de almában és birsben is állandóan fenyeget a baktériumos tűzelhalás.

A veszélyt jelentősen mérsékelhetjük a fertőzött hajtások levágásával és réztartalmú készítmények rendszeres kijuttatásával.

A hőség hatására kissé csökkent a levéltetűvel fertőzött hajtáscsúcsok aránya, de még így is jelentős a szívogatás, akárcsak a vértetű terjedése a lombkorona belsejében, ahová a permetlé bejuttatása gyakran nehézségekbe ütközik. Kellő biológiai hatékonyságot viszont csak akkor érünk el, ha a kezelés eléri a fertőzött gócokat. Ugyanez a helyzet a kaliforniai pajzstetű terjedésének megfékezésével is. A tél végi olajos lemosó permetezés hatékonyan gátolta idáig a kártevő terjedését, de a kedvező klíma hatására ismét erőre kapott a kaliforniai pajzstetű. Friss „lázfoltokat” már a gyümölcsökön is megfigyelhetünk, de ez a jelenség más, elhanyagolt gyümölcsfákon is érezhetően jelen van. Az almamoly töretlenül rajzik, és bár időjárástól függően ingadozik valamennyit a csapdák által fogott egyedek száma, a háromnaponkénti fogás így is 20-30 darab.

A korai szilvafajták színeződése megkezdődött, ugyanakkor a szilvamoly folyamatosan rajzik, a háromnaponkénti fogás itt is 20-40 darab körül ingadozik, míg a több gyümölcsfélére veszélyes keleti gyümölcsmolyból most is – mint tavasz óta folyamatosan – 50-100 darabot fognak a feromoncsapdák háromnaponként. A kártevők mellett

ügyelni kell a kórokozók terjedésének megfékezésére is.

A csonthéjas gyümölcsű növények sztigminás levél- és termésfoltossága folyamatosan fertőz, így elhagyhatatlan az ilyen irányú kezelés is. A már letermett cseresznye és meggy mellett fontos a szilva, a kajszi és az őszibarack lombozatának védelme a korai lombhullás elkerülése érdekében.

A szőlőültetvények egészségi állapota eddig jónak mondható, pedig folyamatos a lisztharmat-, a peronoszpóra-, a szürkerothadás-, és helyenként a feketerothadás-fertőzés veszélye. A jobb nedvességellátottság miatt időszerű a zöldmunkák alapos elvégzése,

a fürt nélküli hajtások eltávolítása, a fürtök kiszabadítása a levelek takarásából, mert így szellősebbé válik a lombozat, a permetlé pedig eljut a fürtökhöz.

A nyugati tájegységek szőlőültetvényeiben újabb feketerothadás-tünetek jelentek meg, míg a korábbi fertőzésből származó foltokon megfigyelhetők a kórokozó szaporítóképletei (piknídiumok). Az amerikai szőlőkabóca lárváinak többsége már a hűvösebb körzetekben is L3-L4-es fejlettségű, tehát itt is időszerű a kártevő elleni kezelések megkezdése. Az aranyszínű sárgaság fitoplazmával fertőzött tőkéken már láthatók a betegség jellegzetes tünetei, tehát el kell távolítani a beteg tőkéket az ültetvényből és meg kell semmisíteni azokat.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: Kertészet és Szőlészet