Back to top

Címerezés Mezőhegyesen

Összesen 2300 hektáron folyik hibridkukorica vetőmagtermelés Mezőhegyesen, ahol az aktuális munka a címerezés. A munkában a társaság 7 címerezőgépe mellett mintegy 700 fő vesz részt.

Fotó: Csatlós Norbert

A Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaságban a legnagyobb munka jelenleg a hibridkukoricavetőmag-táblák címerezése – összesen 2300 hektáron. Ebben a munkában a társaság 7 címerezőgépe mellett mintegy 700 fő vesz részt.

„5 tábla kivételével a társaság összes kukoricahibrid-vetőmagtermelő területén folynak a munkálatok. A címerezőgépekkel nem tudnánk a teljes területen időben elvégezni a hibridvetőmag-termesztés legfontosabb műveletét, ezért 700 idénymunkás végzi a területeink egy részén a címerezést, illetve a gépek által meghagyott címerek eltávolítását.”

– tudta meg a magyarmezogazdasag.hu Isaszegi Norbert termelési igazgatótól.

A munkaerő mintegy fele mezőhegyesi és környékbeli lakosokból áll, akik kis csapatokban vállalják egy-egy területen az anyanövények porzóinak eltávolítását. Körülbelül ugyanennyien érkeznek erdélyi magyarok, akiket 2002 óta alkalmaz a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság e munka elvégzésére. Mindemellett a gazdaság szakmai gyakorlatként címerezőtáborokat szervez a fenntartásában lévő Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai számára is.

Fotó: Csatlós Norbert
A ménesbirtokon 2300 hektár öntözött területen folyik hibridkukorica-vetőmag előállítás, így az aszályos tavasz ellenére viszonylag egységesen kelt a növény, bár egyes táblákon a növénymagasság kissé egyenetlen – itt fokozottan szükség van az utócímerezésre.

A különböző fajták, vetés- és tenyészidők miatt jelenleg még van, ahol szinte el sem kezdődött a szemek kötése.

Termésbecslésre legalább még mintegy három hetet kell várni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A megtévesztés bajnoka

Erdei barangolásaink során gyakorta lehetünk figyelmesek a szajkó igen kellemetlen, messze hangzó, éles riasztására. Ezt követően vajmi kevés esélyünk lesz, hogy más madarat vagy emlőst meglessünk a közelben, mert a hang hallatán az állatok tudják, hogy valami nincs rendben – veszély közeledik.

Drágább, de finomabb a spanyol

Elkezdődött a spanyolországi man­gószezon a Natural Tropic cégnél. A cég hagyományos és ökológiai termesztésből származó mangót is forgalmaz.

A prügyi szójabemutató oldalágai

Évek óta Prügy a meghatározó hazai szójabemutatók egyik helyszíne. Kiváló feltételeket teremt hozzá a helyi mezőgazdasági zrt. és annak elkötelezett elnök-vezérigazgatója, Rácz László. Vegyes termőhelyi adottságok mellett gazdálkodnak, általában akkor sikeres az évük, ha nem túl csapadékos.

Továbbra is slágernövény a csemegekukorica

A csemegekukorica évek óta tartó népszerűsége jól példázza, hogy mindig találhatunk olyan piaci rést, amit érdemes megcélozni. A kárpátaljai termelők szerint mostanság ez a növény adja a legnagyobb nyereséget.

Jön a csapadék

A hét első felében az ország nagy részén még tovább száradtak a talajok, ami jelentősen megnehezítette az őszi kalászosok vetése előtti talaj előkészítést és a repce korai fejlődését, erősödését is. A folytatásban azonban változik időjárásunk, pénteken nyugat felől egyre többfelé kell záporokra, zivatarokra számítani, melyek szombatra a keleti, északkeleti országrészt is elérik.

Magyar hagyma: a piaci részesedés növelése a cél

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara égisze alatt működő hagyma munkacsoport hiánypótló szerepet tölt be a termelés hatékonyabbá tételében és a piacszervezésben. A versenyképes termesztéshez technológiai fejlesztésekre, megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség.

Digitális aratás: a Trelleborg csapat nyerte meg a Farming Simulator Liga döntőjét

A hétvégén Erlangenben rendezték meg a Farming Simulator Liga döntőjét, ahol a Trelleborg csapat győzött és elnyerte a 30.000 eurós díjat, miután egy izgalmas meccsen legyőzte a Grimme csapatot. A Corteva a Giants Software által fejlesztett mezőgazdasági témájú videójáték fő szponzora. A játék – amely egy gazdaság tényleges működését és gazdasági vonatkozásait szimulálja - virtuális farmerek milliót vonzza.

Stabilan emelkednek a fogyasztói árak is

Fennmaradt a mezőgazdasági termékek árának emelkedő trendje – derül ki a KSH első féléves adataiból. Az agrár-, az élelmiszeripari és a fogyasztói árak közül az utóbbiak emelkedtek a legnagyobb mértékben.

Kukoricabemutató Kiszomboron

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. őszi fajtabemutatóját idén szeptember 9-én tartották Kiszomboron. Úgy döntöttek, hogy idén is megszervezik a korábbi években megszokott kukorica-, szója-, napraforgó- és cirokismertetőt, azaz a bemutatót tanácskozással kötötték egybe.

Növénytermesztési központ épült Somogycsicsón

Ünnepélyesen adták át a gépszínt, irodaházat és egyéb kiszolgáló épületeket a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó Csicsó Pig Kft. Somogycsicsói sertéstelepén. Az eseményen Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy nehéz gazdasági helyzetben a beruházás, a tervszerű fejlesztés jelenthet megoldást.