Back to top

Miért fontos a kaszálás bejelentő?

A témával kapcsolatos legalapvetőbb tudnivalókról Burda Brigittával, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság (FHNPI) természetvédelmi szakreferensével beszélgettünk.

"A közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű Natura 2000 hálózathoz tartozó földterületeken a gyepek kaszálásának tervezett kezdési idejét kötelező legalább öt nappal korábban bejelenteni az illetékes nemzetpark-igazgatóság felé a Natura 2000 gyepterületek földhasználati szabályairól szóló 269/2007. kormányrendelet 5. §. (3) bekezdése szerint" - kezdett bele az FHNPI szakembere. Mint mondta, a Natura 2000 területeken gazdálkodók legnagyobb része napjainkban már tisztában van az előírással és eleget is tesz annak, azonban érdemes néhány olyan, a témában gyakran felmerülő kérdéssel foglalkozni, mint például, hogy miért van szükség erre az előírásra, vagy miért kell mindenképpen írásban bejelentést tenni.

Burda Brigitta hangsúlyozta, hogy a „naturás gyepeken” számos közösségi jelentőségű jelölő faj, illetve védett és fokozottan védett faj egyedei fordulhatnak elő. Ilyenek lehetnek a földön fészkelő madarak – például a haris, a túzok, a mezei pacsirta, a sárga billegető, a sordély, a cigánycsuk, a fogoly, a fácán vagy éppen a fürj.  "A kaszálás megzavarhatja a fészkelő madarakat, rontva a fiókák túlélési esélyeit, a legnagyobb természeti károkat azonban a fészkek elkaszálása okozza. A védett vagy jelölő növényfajok magfogás előtti kaszálása szintén kedvezőtlen az adott faj megmaradása szempontjából. Továbbá számos nem védett növényfaj tápnövényként szolgál védendő rovarfajok egyedei számára. Mint például a vérfű és a kornistárnics a boglárkalepkéknek.

A tápnövények idő előtti lekaszálásával egy-egy rovarfaj teljes generációját is megsemmisíthetjük az adott élőhelyen"

- részletezte. Érdemes tudni: a nemzetipark-igazgatóságok a korábbi évek felmérései során gyűjtött adatokkal – előforduló fajokról, életközösségekről – rendelkeznek a Natura 2000 gyepterületekre vonatkozóan. Egy-egy tervezett kaszálásról szóló bejelentés alkalmával a meglévő adatok, illetve az igazgatóság aktuális terepi szemléjén tapasztaltak alapján már nagy biztonsággal el tudják dönteni, hogy az adott területen a tervezett kaszálás veszélyezteti-e valamely védendő faj egyedeit vagy sem. 

"A bejelentés, ha megfelelő minden adat, beleértve a kaszálás körülményeit is, egyirányú, tehát nem érkezik rá válasz. Azonban, ha szükséges a kaszálás időpontját megváltoztatni, vagy a kaszálás területét korlátozni, akkor az igazgatóság munkatársai felveszik a kapcsolatot a gazdálkodóval" - magyarázta Burda Brigitta. Hozzátette: a telefonon érkező bejelentéseket nem tudja az igazgatóság rögzíteni, iktatni, így nincs mód annak visszakeresésére, igazolására az ellenőrző szervek felé, ezért fontos, hogy azt a gazdálkodók postai vagy elektronikus úton küldjék el a területileg illetékes nemzeti park igazgatóságnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Társállatok, mint tollas, vagy szőrös pszichológusok

Egy társállat jelenléte oldja a stresszt, csökkenti a vérnyomást, és sok más pozitív hatással van gazdája lelki állapotára. Sokszor az embereknek csak arra van szükségük, hogy meghallgassák a problémáikat, és erre is kiválóak az állatok, tudnak hallgatni, sőt nem is tudnak közbeszólni, türelmesek, nem sietnek sehová. Hobbiállat, díszállat, társállat: mi a különbség?

Együttműködik az MME és a Főkert Budapest élővilágának védelme érdekében

Együttműködési megállapodás született a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Főkert Nonprofit Zrt. között Budapest élővilágának védelme érdekében.

Légkondicionált méhkas és precíziós öntözés a forróság ellen

A globális felmelegedés néhány észak-afrikai ország mezőgazdaságára komoly nyomást gyakorol. Negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében Tunéziában a startupok a méhek megmentését és a vízmegtakarítást tűzték ki célul.

Rejtélyes kórokozó pusztít a vizekben, aggódnak a horvátok a sonkakagyló miatt

A nagy sonkakagyló (Pinna nobilis) a Földközi-tenger legnagyobb kagylója. Kihalása miatt adtak hangot aggodalmuknak horvát tengerbiológusok egy Krk szigetén tartott szakmai fórumon.

39 ezer éves medvéket találtak Szibériában

A tudósok világraszóló felfedezésnek tartják. Két medve, egy felnőtt és egy fiatal állat, kiváló állapotban megőrződött tetemét találták meg a rénszarvas pásztorok Szibériában, Jakutföldön.

És ön szavazott már?

Az Ökotárs Alapítvány közreműködésével az idén is megrendezik az Év Fája versenyt, mely a közvetlen környezetünkben élő fákra, valamint a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A versenyre bárki nevezhetett egy egyedi fát, a kritérium, hogy egy történetet is írjon mellé, amely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösség számára.

100 éve született a hazai fenntartható erdőgazdálkodás úttörője

Amikor Dr. Madas László, a Pilisi Parkerdőgazdaság egykori alapító igazgatója a Visegrádi-hegységben megkezdte a mai örökerdő-gazdálkodás alapjául szolgáló úgynevezett szálaló erdők kialakítását, még szó sem volt klímaváltozásról.

Továbbra sincs megállapodás az ólomsörét kérdésében

Már jó ideje zajló vita a természetvédők és a vadászatra jogosultak között az ólomsörét használata a vízivadvadászat során. Mondván, hogy a kilőtt ólomsörétet felveszik az állatok, komoly betegségeket, mérgezést okozva ezzel a vizes élőhelyen élő állatoknak. A helyzet úgy áll, hogy az ügy az Európai Bizottság és Parlament elé került, a többi a döntéshozók álláspontján múlik.

Amit egy gombagyűjtőnek tudni illik

Szeptember beköszöntével a természetkedvelők előszeretettel töltik szabadidejük jó részét az erdőket járva, nem ritkán gombát is gyűjtve. Cikkünkben összeszedtünk néhány jó tanácsot azok számára, akik kacérkodnak a gombaszedés gondolatával.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.