Back to top

Hetvenéves a mester

A Hódmezővásárhelyen élő kovácsmestert, Imre Sándort olvasóink közül bizonyára sokaknak nem kell bemutatni, hisz az 1980-as évek végétől végigkísérte lovas-, benne fogathajtósportunk hazai és itthon rendezett nemzetközi eseményeit. Talán az a mondása sem ismeretlen, amelyet most, a jeles alkalomkor is felidézett: „Kovácsnak és cigányzenésznek születni kell”.

Imre Sándor, „a mester”
Mert jeles nap volt számára június 17-e, még ha nem is készült rá. 

Az idei, Medárdnak köszönhetően elég esős június 17-e más volt a „Mester” életében, mint a többi nap, hisz ekkor lépett be a „hetvenesek klubjába”.

Tanítványai, Jáksó Zsolt és Kiss Attila meglepték, elcsalták lópatkolás ürügyén, és a végén egy kiadós birkapörkölt volt a meglepetés, majd happy endként szülővárosának polgármestere, Márki-Zay Péter is fogadta hivatali dolgozószobájában, és köszöntötte e jeles nap alkalmából.

A végén úgy összegzett „hogy erre is gondoltam, meg arra is gondoltam, de arra álmomban sem gondoltam, hogy ez a nap más lesz számomra, mint a többi”.

Imre Sándor 1967-ben szülővárosában, Hódmezővásárhelyen tett kovács szakmunkásvizsgát, és 1974-ben mestervizsgázott két legendás kovácsmester – Császár Antal, aki 104 évet élt Kisteleken, és a makói Szél Imre, aki 80 évet élt és több mint 60 évet töltött a népi szakmában – előtt. 2005-ben gyógypatkolómester-vizs­gát is tett.

Kisiparosként kezdte munkáséveit 1967-ben, majd 1986-ban a műemlék-felügyelőségnél dolgozott, több műemlék épület felújításában vett részt, a kovácsmunkákat irányította és végezte.

Mestere, a makói Szél Imre halálát követően 15 évig a kovács szakma dél-magyarországi mestervizsga-bizottságának elnöke volt, több jeles kovácsmester mesterlevelén van ott a kézjegye, hogy mást ne említsünk, Galambos Sándor füzesgyar­ma­ti kocsigyártóén, vagy az ismert doma­széki kovácsmester Szécsi Istvánén, a Szécsi Laprugó Kft. tulajdonosáén.

A kihalófélben lévő népi mesterség utolsó vásárhelyi művelőjeként három tanítványára büszke – Ormándi Zsoltra, Jáksó Zsoltra és Kiss Attilára –, akik igaz, nem kovácsmesterként, de elismert patkolókovácsként tevékenykednek ma a hazai lovasvilágban.

A mester a tanítványaival, Jáksó Zsolttal és Kiss Attilával

Imre Sándor részese volt a mártélyi illetőségű Benkő Sándor válogatott fogathajtó sikeres sportolói pályafutásának. Gyártotta, javította kocsijait, körmölte, patkolta a Benkő-fogat legendás lovait, az Acélt, a Csöpit, majd az 1999-es kecskeméti világbajnokság maratoni menőit, Uffert és Credót. Az általa készített maraton­ko­csi­ban hajtva Benkő Sándor az 1999-ben Kecskeméten rendezett kettesfogat-hajtó vb-n maratonhajtásban Lázár Zoltán mögött és Nyúl Zoltán előtt második helyen végzett.

1998-tól őstermelő lett apja örökébe lépve, de mellette mind a mai napig dolgozik Hódmezővásárhely ma már egyetlen élő és működő kovácsműhelyében is, illetve állatokat tart.

Az is igaz, hogy évente nem használ el 3-4 mázsa patkószöget, mint anno, de akad még körmölni-, patkolnivalója, és mellette mezőgazdasági gépek, eszközök, berendezések javítására is szakosodott.

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hölgy puskával

Örültem, hogy a találkozónkra Juhász Lenke nem erdész egyenruhában érkezett. A legtermészetesebb módon viseli elegáns vadász kosztümjét, a Diana Vadászhölgy Klub tagjaként remekül illik rá. Finom rajzolatú ékszerei szintén mestermunkák. A csinos külső határozott egyéniséget rejt.

Egy nevezetes firma: Dzseki bácsi

Nevével már a balekoktatás kezdetén megismerkedik a leendő balek. Dzseki bácsi bohém jellemét bemutató történetek közszájon forognak, és nincs olyan bányász, kohász vagy erdész, aki ne mosolyodna el neve hallatán. Sokan csak becenevén ismerik, és nem is tudják, hogy Böszörményi Nagy Károly névre hallgatott e közismert, és egyben a soproni egyetemi élet eddigi legkülönlegesebb alakja.

Csík-csodák

A Csík Zenekar alapítója, Csík János népzenész jókedvű muzsikus. Úgy táncol kezében a vonó, hogy örömzenére hívja a zenésztársakat is a legkülönbözőbb műfajokból. Koncertjein egymásra kacsint a hagyományos népzene a legvagányabb pop-rockkal. De mostanában, e vírusvészes kényszerű csend idején a színpadot felváltotta számára a természet.

Bugac csodái

A nyaralás vagy a hétvégi kiruccanások tervezésekor az idén talán az eddiginél is többen nézegetik Magyarország térképét. Lapozgatják az útikönyveket, böngészik az internetet a hosszú, kényszerű bezártság után. Számtalan szebbnél szebb természeti látnivaló, építészeti és kulturális kincs felfedezése közül választhatnak.

Több pénz a hungarikumok gyűjtésére

„Hungarikumaink és nemzeti értékeink olyan eszmei és erkölcsi hátteret jelentenek, amelyek összekötnek bennünket, bárhol is legyünk a világban. Megalapozzák nemzeti öntudatunkat, hagyománytisztelő és hagyományszerető létünket, hozzájárulnak történelmi emlékezetünkhöz – jelentette ki Nagy István a Zala megyei Reziben tartott sajtótájékoztatón.

Katonagalambok, kémgalambok, munkagalambok…

A történelem során több alkalommal fogták munkára a galambokat, és igen érdekes feladatokat bíztak rájuk. A tollas hírvivőket sokszor az otthonukhoz való ragaszkodásuk miatt kedvelték, hiszen a postagalamb bárhová kerül, onnan hazaindul. De még a légifotózásban, vagy a vízből mentésben is segítségére voltak az embernek.

Az agrárium szereplőire mindig lehet számítani

Sok minden leállt az országban a járványhelyzet miatt, de azok, akik az ország mindennapi élelmét állítják elő, nem állhattak le; az agrárium szereplőire mindig lehet számítani - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a 24. gulyásverseny és pásztortalálkozó ünnepi megnyitóján.

Interjú Kassai Lajossal a Lovasíjásszal

Kassai-völgy mára már fogalommá vált a világban: itt van a lovasíjászat bölcsője és világközpontja is. "Igyekeztem minél többet áthozni őseink kultúrájából, amelyeket a XXI. századi ember használhat. Az őseink hagyatéka óriási. Ez nemcsak a harcművészetükre, hanem az állattartástól kezdve a természetes életmódig, sok mindenre vonatkozik." -vallja Kassai Lajos a Lovasíjász.

Lovaspiknik Etyeken

Több szakágat népszerűsítő lovaspikniket tartott Etyeken, az impozáns Móró-birtokon a Hungária LSE. A hagyományteremtő céllal megvalósított nyári összejövetelnek bizonyára lesz még folytatása.

Elkaphatják-e az állatok a koronavírust?

Egy friss kutatás szerint vannak olyan állatok, amelyek megfertőződhetnek koronavírussal, szerencsére a házi kedvencek, a kutyák és macskák kevésbé érintettek.