0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Figyeljük a csapdákat, sokat elárulnak – Növényvédelmi előrejelzés 31. hét

Kevesebb alma terem a fákon, azok viszont nagyobbra nőnek, fontos a kalciumpótlásuk, hogy ne foltosodjanak. A csonthéjasoknál továbbra is lényeges a lombvédelem, és persze állandó feladatot adnak a molyok. Időközben pedig dióburok-fúrólégyből is egyre több van a csapdákban. A tavalyi, elképesztően magas fertőzöttség elkerülése érdekében már most indokolt a kártevő legyek és lárváik elleni védekezés elkezdése.

A lehullott csapadék hatására az almástermésű növények lisztharmat-fertőzöttsége mellett egyre inkább veszélyeztet a varasodás is. A lombozaton és a gyümölcsökön egymás után jelennek meg a friss fertőzés tünetei, ugyanakkor a baktériumos tűzelhalás térnyerése is szembetűnő a hajtásokon. Az almamoly rajzása töretlen, bár időjárástól függően ingadozó. A fák alatt egyre több fertőzött almát lehet látni, de sok a frissen megfertőzött gyümölcs is.

A vértetűfertőzés most kissé alábbhagyott, de változatlanul fokozott figyelmet és védelmet igényelnek az ültetvények.

A korábbi évekhez képest alacsonyabb termés miatt többet kell törődni a fák kalciumfeltöltésével a gyümölcsök foltosodásának elkerülése érdekében. Egy-két kezelés nem elegendő, a Ca-pótlást folytatni kell a szüret kezdetéig. A különböző sodrómolyfajok hernyói szinte minden gyümölcsfélén károsítanak, különösen kedvelik azokat a helyeket, ahol a levelek rásimulnak a gyümölcsre, illetve ahol összeérnek a termések. A felületi rágás nemcsak minőségi kárt okoz, hanem utat nyit a gyümölcsfertőző moníliának is. A fákon már ennek is látszanak a nyomai.

A dió termésében egyre több almamolyhernyóval találkozni, ugyanakkor a leveleket és a termést egyaránt fertőzi a baktériumos és a gnomóniás megbetegedés. Július első napjaiban megjelentek a csapdákban a nyugati dióburok-fúrólégy imágói is. Azóta folyamatosan növekszik egyedszámuk a csapdákban, de már kelő lárvákkal is lehet találkozni. A tavalyi, elképesztően magas fertőzöttség elkerülése érdekében már most indokolt a kártevő legyek és lárváik elleni védekezés elkezdése. A legyek rajzása elhúzódhat akár októberig is, ezért a védekezések ütemezését célszerű a csapdák fogásai alapján végezni.

A csonthéjas fák sztigminás és blumeriellás fertőzöttsége erősödő tendenciát mutat, ezért indokolt folytatni a lombozat védelmét, máskülönben elkerülhetetlen az idő előtti lombhullás.

A korai levélvesztés kihatással van a jövő évi rügydifferenciálódásra, ezért nagy jelentőségű az egészséges lombozat megtartása. A védelemben kiváló hatásúak a kontakt hatású készítmények.

A zöldségfélék termesztésében már-már aggasztó a molytetvek szaporodása. A rendelkezésre álló készítmények alig-alig gyérítik a kártevőt, a növények bolygatása után felhőként röppennek fel. Figyelmeztető jel, hogy a csapdák fogási anyagában sok a vetési és a felkiáltójeles bagolylepke, illetve gócosan a gyapottok-bagolylepke is, tehát fel kell készülni a védekezésre ezen a területen is.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: Kertészet és Szőlészet