Back to top

A kihívások csak még elszántabbá teszik a fiatal paprikatermelőt

Közeleg a rátermett fiatal gazdálkodókat bemutató cikksorozatunk harmadik része, melyben Szlovák Pál, kiskőrösi paprikatermelőnél tett látogatásunkról számolunk majd be - elsőként a Magyar Mezőgazdaság hetilap hasábjain. Következzék egy kis ízelítő a cikkből.

Fotó: Csatlós Norbert
Az idei év tán legviharosabb éjszakáját követő reggelen indultunk útnak, s vettük az irányt a Bács-Kiskun-Megyei Kiskőrös felé. A bő 14 ezer lelket számláló település határában gazdálkodik ugyanis cikksorozatunk harmadik főszereplője, Szlovák Pál, aki megérkezésünket követően kedélyesen üdvözölt bennünket. Tette ezt annak dacára, hogy nem sokkal ezelőtt komoly kihívással szembesült:

elmondása szerint a hatalmas szél az éjjel igencsak megtépázta a gazdaságukat – a többi közt kitépte helyéről az öntözőrendszer védelmére szolgáló sátrat is.

„Hamarosan érkezik a villanyszerelő, akivel felmérjük, pontosan milyen károk keletkeztek az elektronikában; valószínűleg beázott. Ez az év egyébként sem szűkölködik a kihívásokban: az enyhe tél miatt korán, már júniusban megjelentek nálunk a poloskák, az ellenük való védekezés pedig igencsak körülményesnek és költségesnek bizonyult” – magyarázta. A 31 esztendős gazdálkodótól azt is megtudtuk, elődei javarészt szőlőtermesztéssel foglalkoztak, ő azonban

új területen szerette volna megmérettetni magát. Így vágott bele a paprikatermesztésbe három éve; jelenleg 1,8 hektáron, fóliasátrakban termeszt kápia és fehér paprikát.

Ezeket termelő és értékesítő szövetkezeteknek értékesíti, rajtuk keresztül pedig például a magyarországi nagy áruházláncok polcaira juttatja el – évente átlagosan 1500 mázsányit. Vendéglátónk növénytermesztés iránti lelkesedése már a beszélgetésünk első percében kiütközött, így magától értetődőnek tűnt, mikor azt mondta, szeretné, ha idővel a most öt hónapos kisfia, ifjabb Szlovák Pál is e hivatásban, egyszersmind életformában találná meg számításait.

A teljes cikket elsőként a Magyar Mezőgazdaság hetilap hasábjain tesszük közzé - hamarosan.

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/36 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyomnövényből levélcsipsz...

Gyom is, méhlegelő is, emellett ehető vadzöldség... A selyemkórót gyakorlatilag mindenki ismeri, legalább látásból vagy a vele való küzdelem miatt. A legtöbben mégis valószínűleg csak felületesen ismerik, és éppen ezért csak a gyomot látják benne, pedig a tányérunkra is kerülhet, mint különleges ínyencség.

A világ legelterjedtebb szőlőfajtái

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) honlapján bárki számára hozzáférhető, hogy melyek jelenleg a világ legelterjedtebb szőlőfajtái. Az összeállítás nemcsak a varietászok rangsorát mutatja meg, de azok pontos, hektárban mért adatait, illetve területi változásaik trendjét is. Ezentúl a fajták rövid jellemzését, elterjedésük főbb országait is olvashatjuk a remek összefoglalásban.

A fákon maradt a citrom

Rengeteg citrom romlott meg az ausztrál gazdáknál, mert nem találtak elég szedőt, ráadásul a szupermarketek is kevesebb gyümölcsöt kértek.

A növény válasza a kártevőkre

A növényevő rovarok rendszerint a szájszervükön keresztül juttatják különféle emésztőenzimjeiket az elfogyasztani kívánt növényi részekre. Amikor a növények érzékelik a szájváladékban található vegyületeket, elkezdenek védőmolekulákat, fehérjéket és speciális metabolitokat termelni, hogy inaktiválják a rovar emésztőfehérjéit, megakadályozva, hogy az állat tápanyaghoz jusson belőlük.

Növénykínzás: ilyen is van…

Nem csak ízlés dolga, ha befestett levelű növényt, vagy olyan kaktuszt veszünk, amire mű-, vagy szárazvirágot ragasztottak. Azért árusítanak csak ilyen giccseket, mert van aki megveszi. Az ízléstelenség mellett ez azonban egy élőlény kínzása is egyben...

Fontos a természet tisztelete

A Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége közösen szervezett nemzetközi tájépítészeti szakmai napot.

A jövő évi adótörvény több kedvező szabálya már most is alkalmazható

A jövő évi adótörvény több kedvező szabálya már alkalmazható, június 10-től ugyanis többféle jövedelem vált adómentessé, és megnőtt az egyetemet támogató cégek adókedvezménye is. Az energiaellátók már az idei évre alkalmazhatják a kedvező veszteség elszámolási szabályokat, és már az idén fehéredhet a kriptopiac is - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.

Az emberek keresik a szépet

Az emberek a vírus miatt kialakult nehéz helyzetben sem veszítették el szépérzéküket, ami abban is megnyilvánul, hogy sok virágot ültetnek. A régi és az új fajtákat egyaránt keresik, mert örömüket lelik a kiskerti munkában és az eredményében. Parragi Péter és felesége, Parragi Edina a család nevét viselő kertészet alapítói fogalmaztak ekként.

Kiskerti növényvédelem vegyszerek nélkül

A növényvédelem szó hallatán főként a vegyszeres permetezés jut eszünkbe, amivel a növényeinket megtámadó kórokozókat, kártevőket igyekszünk elpusztítani, távol tartani a kertünktől. Az agrotechnikai munkafolyamatok megfelelő időben és sorrendben való elvégzésével is sokat tehetünk növényeink egészségéért úgy, hogy vegyszerezés még szóba sem került.

Gyomnövényből lett az egyik legkedveltebb zöldség

A Wageningeni Egyetem kutató DNS-elemzéssel próbálták visszavezetni a zöldség pontos útját, amely során gyomnövényből kedvelt zöldséggé vált.