0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Asztroturisztikai látogatóközpont épül a Bükkben

Az élőhelyek és a fajok védelme mellett a természeti értékek bemutatását is kiemelt feladatként kezelik a nemzeti parkok, hiszen a felmérések is bizonyítják, hogy a pihenni vágyók 75 százaléka túrázással, természetjárással, valamilyen aktív kikapcsolódással, ökoturisztikai élménnyel szeretné összekötni a pihenését – mondta Rácz András Répáshután..

Az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Répáshután, az épülő Bükki Csillagdánál tartott sajtótájékoztatót. Az 1,3 milliárd forintból épülő, 650 négyzetméteres központ várhatóan 2021 júliusára készül el, és az ország legkomplexebb csillagdája lesz.

Rácz András kiemelte: az elmúlt 10 évben 60 milliárd forintot fordított az állam természetvédelmi célokra. A nemzeti park igazgatóságok 180 projektet valósítottak meg, melynek segítségével összesen 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarországon egyedülállóan erős állami természetvédelmi rendszer működik, hiszen a 10 nemzeti park igazgatóság működési területe lefedi az ország egészét. Hozzátette: hazánk területének mintegy harmada természetközeli állapotban maradt fenn.

A tervek szerint évente 37 ezer látogatót fogad majd a Bükki Csillagda asztroturisztikai látogatóközpont

– mondta el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. Rónai Kálmánné hozzátette: a 6,7 méter átmérőjű félgömb alakú, csillagászati távcsöveket rejtő dóm 30 főt tud befogadni. A kupolában kap helyet Magyarország legnagyobb átmérőjű teleszkópja és egy naptávcső. A központ része lesz egy 50 fős planetárium, a kiállított meteoritok között pedig megtalálható lesz egy 30 kg tömegű vasmeteorit és egy 15 kg tömegű kőmeteorit is. A kiállítások mellett egy 4 kilométer hosszú csillagászati tanösvény is várja majd a látogatókat.

Rónai Kálmánné emlékeztetett arra, hogy a beruházás fényszennyezés-mentes védett természeti területen valósul meg, hiszen a Bükki Nemzeti Parkot 2017-ben nyilvánította csillagoségbolt-parkká a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség. Hozzátette:

olyan területekről van szó, amelyek védik az éjszakai égbolt minőségét, emellett kivételes éjszakai éggel rendelkeznek.

A kormány kiemelt célja, hogy 2030-ra hazánk a legélhetőbb európai országok közé tartozzon, ennek része az is, hogyan éljük mindennapjainkat, mennyire élünk egészségesen, vagy éppen mennyit túrázunk – jelentette ki Révész Máriusz. Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta: 2010 óta 150 turistaház újult meg az országban, jelenleg is 40 létesítmény felújítása zajlik. A kormánybiztos a Bükki Csillagdával kapcsolatban elmondta: a várakozások szerint az ország legmodernebb, legjobban felszerelt csillagdája lesz, amely sok látogatót vonz majd a térségbe.

Forrás: AM