Back to top

Az egri hegybíró kapta Dobó kardját

Dobó Kardja-díjban részesült Tarsoly József, egri hegybíró. A várkapitány kardjának hiteles másolatát azoknak ajándékozzák, akik sokat tesznek a városért, jó hírét keltik Egernek.

A Dobó Kardja-díjat alapítók a várkapitány kardjának másolatát annak ítélik oda, aki tiszteli a város hagyományait és példaértékű tettekkel gazdagítja a város hírnevét. A kard szimbólum, a jóért való küzdelmet, a diadalt, a hősi erényt jelképezi.

2008 óta ismerik el ezzel a díjjal azokat, akik sokat dolgoznak Egerért, jó hírét keltik a városnak.

Fotó: Berán Dániel
Ez évben az egyik díjazott Tarsoly József hegybíró, aki nagy megtiszteltetésnek tartja a kitüntetést, amiről azt gondolja, hogy az elismerés a 15 éves hegybírói munkájának is szól.

- Az ország egyik legnagyobb hegyközsége tartozik hozzám. Nagy kihívás ez és még ehhez kapcsolódnak további társadalmi tevékenységeim és számos rendezvény szervezése.

Dobó István szobra előtt átvenni az ő kardját, szavakkal nehezen leírható érzés.

Azt mondja, nincs ahhoz hozzászokva, hogy kitüntetést vegyen át, hiszen általában ő ad át díjakat a szőlő- és bortermelőknek, borgasztronómusoknak. Ezért is nagyon megható számára ez az elismerés.  

A kard pengéjére Gárdonyi Géza: Egri csillagok című regényéből, a

várvédők esküjéből származó, mára már szállóigévé vált mondást vésték: „a falak ereje nem a kőben vagyon” 
- Én magam is ezt vallom, ha egy közösség jól működik, akkor ezen elvek mentén kell szerveződnie, vélekedik a hegybíró.

Tarsoly József Zalaegerszegen született, és több évtizede Egerben él. A szőlészeti és borászati szakmával a budafoki borászati technikumban „fertőződött meg”, majd munka mellett szerezte meg a  gazdasági mérnöki és szőlész-borász diplomáit. Tíz évig dolgozott családi pincészeteknél, többek között Toscana-ban is. 2005-ben, 31 évesen választották meg egri hegybírónak. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A borturizmus az egyik legnépszerűbb a járvány ideje alatt

A Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából egy elemzőcsoport adatai alapján, idén jelentősen megnőtt hazánkban a borászati rendezvények iránti érdeklődés, egész pontosan 50 százalékkal meghaladta a tavaly ilyenkor mért adatokat. Ez magyarázható azzal, hogy az őszi második vírushullám miatt a lakosság szemében felértékelődött a belföldi turizmus, ezen belül is a borturizmus.

A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem

Hajdú-Bihar megyében, a Sárrét szívében, Bárándon meglehetősen csípős a családi hangulat Erdei Rolandéknál. A mesterdiplomás agármérnök az egyik legjelentősebb chilitermelőnek számít idehaza, amihez kellett egy diplomamunka, némi elszántság, jó piaci érzék és mély elköteleződés az agrárium iránt. Eredményei magukért beszélnek, például az idén két terméke is díjat kapott az Egyesült Államokban.

A Monarchia régi-új borai

A kommunizmus 1989-es összeomlása felélesztette a közép-európai egység gondolatát. De vajon létezik-e közép-európai boridentitás is? Justin Keay írásában beszámol, hogy harminc évvel a kommunizmus összeomlása után úgy tűnik, a régi hagyományok újra életre kelnek a Habsburg Birodalom egykori nemzetállamaiban.

Október hosszú hétvégéjén irány: Tállya!

A Tokaji Borlovagrend (Confrérie de Tokaj) elmúlt tíz évében végbement megújulásának egyik fontos bizonyítéka az az éves csúcstalálkozó, melyet idén Tokaji Szüret néven, Tállyán, a Maillot Kastélyban rendeznek meg, tállyai borászatok közreműködésével.

Közgazdász pincekulccsal - szekszárdi generációváltó

Közgazdász diplomával, nemzetközi kitekintéssel a háta mögött állapodott meg a családi vállalkozásban ifj. Vida Péter. Nagy kérdés: mi az, ami a szőlész-borász irányba terelte, annak ellenére, hogy szülei sem erre a pályára szánták?

Fantasztikus magyar siker

Schmall Rafael, a Zselici Csillagpark fotósa díjat nyert a világűr és a csillagok fényképészeinek legnagyobb nemzetközi versenyén, a greenwichi királyi múzeum által szervezett Insight Investment Astronomy of the Year 2020 pályázaton.

Jó átlagos szőlőtermés ígérkezik

Szeptember végén nagyjából a felénél tartott a szőlőszüret Szlovákiában. A gazdák jónak mondják a termést, de egy-másfél hónappal ezelőtt még bizakodóbbak voltak. A mennyiség mellett szerencsére a minőséggel sincs különösebb probléma.

Biológiai alapok - amire építenünk kell

A szőlő szaporítóanyag-termelés az ágazat egyik legerősebb lába, hiszen ezzel kerül kapcsolatba a termelő. "Nagy kérdés, kell-e új fajtákat létrehozni, vagy a régiek között keresgélni” – fogalmazta meg Kocsis László, az MTA doktora –, a kérdésből pedig egyből adódik a másik kérdés, hogy mit teszteljünk, mit vírusmentesítsünk, a szaporítóanyag-előállításhoz milyen ültetvényeket kell létesíteni.

Agrármúlt - Régi magyar szőlőprések

Vincze István etnográfus történelmi borkultúránk két alapvető rétegét különböztette meg: a borkészítés préses és préstelen (taposó-zúzó) formáját. Felosztása a szőlőfeldolgozás e meghatározó szakaszára, a mustnyerés teljes munkafolyamatára vonatkozik. A lényerés során a tiszta mustot elválasztják a szőlőzúzaléktól, aminek különböző szőlőprések az eszközei.

Anya és borász 24 órában

Nyúlné dr. Pühra Beáta neve ugyanúgy összeforrt a Nyakas-pincészetével, akárcsak a közelmúltban elhunyt Malya Ernőé. A 187 hektáros töki szőlőbirtok borászatát kivételes személy vezeti: egy háromgyerekes édesanya határozottságával és gondoskodásával egyszerre rendelkező szakember.