Back to top

Légkondicionált méhkas és precíziós öntözés a forróság ellen

A globális felmelegedés néhány észak-afrikai ország mezőgazdaságára komoly nyomást gyakorol. Negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében Tunéziában a startupok a méhek megmentését és a vízmegtakarítást tűzték ki célul.

Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet 2016-os előrejelzése szerint Tunéziában az aszály közel 30% -kal merítheti ki a nemzeti vízkészleteket az elkövetkező tíz évben. A szervezet úgy véli, hogy a megfogyatkozott erőforrások a növényzet jelentős csökkenéséhez vezethetnek, amely eredményeként egyre kevesebb beporzó rovar faj marad fenn.

Az országos becslések szerint az előző évben 12 000 méhész működött az országban a Nemzeti Agrárberuházási Ügynökség szerint.

Jövőjük védelme érdekében, a tunéziai kormány arra ösztönzi a technológiai startupokat, hogy olyan megoldásokat fejlesszenek ki, melyek ellensúlyozzák az éghajlatváltozás természetre gyakorolt hatásait.

Dolgos méhek

Egy harminchárom éves mérnök, Khaled Bouchoucha az IRIS Technologies vezérigazgatója, még 2011-ben kezdett bele egy környezetvédelmi innováció kidolgozásába. A fiatal mérnök 30 000 dolláros forrásból elindított egy „intelligens méh” nevű elektronikus eszközt, amely napi rendszerességgel figyeli a méheket és küld frissítéseket a gazdák okostelefonjára.

"Apám méhész, és az egyik a télen sok méhet vesztettünk, melynek oka a magas páratartalom volt, ezért arra gondoltam építek egy légkondicionáló rendszert a méhkasok számára."- számolt be a kezdetekről az Inspire Middle East-nek.

Vállalkozása felkeltette a helyi termelők figyelmét, melynek eredményeként tavaly 50 000 dolláros árbevételt ért el.

Walid Alhamdi helyi méhész, illetve felhasználó elmondta, hogy az eszköz alkalmazása előtt a méztermelés más volt, nem volt megszervezve. "Fogalmam sem volt, hogy a méhek mennyi mézet tudnak termelni, de ezzel az eszközzel minden sokkal egyszerűbb."

Vízhiány

2018-ban a Világbank jelentése szerint Észak-Afrika vízfogyasztásának több mint fele meghaladja a természetesen rendelkezésre álló mennyiséget. Egy negyven éves szoftver mérnök azonban egy briliáns ötlettel rukkolt elő.

Yeser Bououd, az Ezzayra vezérigazgatója, 150 000 dolláros tőkével megalkotott egy technológiát, mely segít takarékosan bánni a vízzel. A feltaláló egy olyan szoftvert fejlesztett ki, mely szenzorok segítségével adatokat küld a felhasználó telefonjára. Az érzékelők a talajban, a növények közelében vannak elhelyezve és összeköttetésben állnak a vízszivattyúkkal.

A mérnök négy évvel ezelőtt indította el a projektet, és mára már 100 tunéziai gazdaságot szolgál ki.

"Egy idő után elértük, hogy néhány gazdaságban a felére csökkenjen a vízfogyasztás"- monda a szakember.

Állami támogatás

Faycal Ben Jaddi, a Földművelésügyi Minisztérium Tunéziai Nemzeti Agronómiai Intézetének igazgatója elmondta, hogy az ilyen kezdeményezések nemcsak az új vállalkozásokat segítik, hanem a fiatal mérnököket is motiválják saját projektjeik megkezdésében.

A tunéziai kormány reméli, hogy az elkövetkező években is olyan új fejlesztők kerülnek előtérbe, akik segítik az agráriumot a környezeti kihívások leküzdésében, lehetővé téve a mezőgazdasági ágazat számára, hogy továbbra is jelentősen hozzájáruljon a nemzeti GDP-hez.

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Háborítatlan vizek lakója

Vándorló eleink minden valószínűség szerint a Kárpát-medencében találkoztak először nagyobb számban vidrával. Legalábbis erre enged következtetni, hogy ugyanazzal a névvel illetjük ezt a vizes élőhelyekhez szorosan kötődő ragadozó állatot, mint a környező szláv népek. A faj a 19. században még igen elterjedt volt az egész medencében.

50 éve a szakmában

Az OMME pápai szervezete egyik „nagy öregjének” tapasztalatait szeretném megosztani az olvasókkal. Egy életen át tartó tanulás, alkalmazkodás a körülményekhez és a hasznos technológia átvétele ezen írás apropója.

Exportértékesítéshez kapott támogatást az Univer Product

Romániai exportértékesítését fejlesztő marketingkommunikációjához kapott kormányzati támogatást az Univer Product Zrt. A kecskeméti társaság ételízesítőit, sűrített paradicsomát és bébiételeit több mint 15 országba exportálja. Legnagyobb mennyiségben, az idei tervek szerint 3,2 milliárd forint értékben a romániai piacra.

KAP – Egyre kevésbé lesz közös és agrár

A Takarékbank agrár- és uniós kapcsolatok ügyvezető igazgatója, Mezei Dávid az EU közös agrárpolitika (KAP) kilátásait részletezte. A szakember úgy véli, hosszú távon a jelenlegi folyamatok akár a Közös Agrárpolitika megszűnéséhez is vezethetnek, hiszen egyre több hatáskör kerül vissza a tagállamokhoz.

A világon elsőként magyar kutatók részvételével térképezték fel keresőkutyákkal a sakálok jelenlétét

Az aranysakál rohamos délkelet-európai terjedése az elmúlt időszakban egyre inkább fókuszba került, ezért kiemelten fontos, hogy a fajjal kapcsolatos ismereteink minél frissebbek és pontosabbak legyenek. A Szent István Egyetem vadbiológusai osztrák és bajor kutatókkal együttműködve erre a célra a világon elsőként alkalmaztak keresőkutyákat.

Lemken – 240 éve a mezőgazdaság szolgálatában

A minőségi talajművelő-, vető- és permetezőgépeiről híres, talajművelő gépeivel számos európai országban vezető pozíciókat szerzett családi vállalkozás is, mint mezőgépgyártó, 240 évvel ezelőtt egy kovácsműhelyben kezdte működését. Kezdetben lópatkolással, lóvontatású eszközök (ekék, boronák, gereblyék, szekerek stb.) javításával és egyedi gyártásával foglalkozott.

Új korszak az agráriumban

Csiza Gergő úgy érzi, egyszerűen beleszületett a mezőgazdaságba, a középiskola és a szakirányú egyetem elvégzése után sikeresen vett részt a fiatalgazda-pályázaton. Jelenleg egyéni vállalkozóként gazdálkodik sümegprágai birtokán, Veszprém megyében.

Könnyített adózás, új támogatások: Döntött az Agrárminisztérium

Új adózási szabályozás várható 2021-től az őstermelők és a családi gazdaságok esetében, amely kisebb adminisztrációt, nagyobb átláthatóságot és jelentős könnyebbséget jelent minden érintettnek. Mindeközben új válságkezelési támogatás, új pályázat jelent meg, és egy korábbi keret megemeléséről is döntött a szaktárca.

A 25 év alattiak munkához jutását segíti az alacsony iskolai végzettségű fiatal álláskeresők támogatása

A 25 év alattiak munkához jutását segíti az alacsony iskolai végzettségű fiatal álláskeresők támogatása – jelentette ki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában.

Közel egy százalékkal nőtt az agrárgéplízing finanszírozott összege a második negyedévben

Közel egy százalékkal emelkedett az idén a második negyedévben az agrárgéplízing finanszírozott összege, a teljes portfólió 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt – közölte a Magyar Lízingszövetség szombaton az MTI-vel.