0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fejlesztés, munkahelyvédelem – Támogatás a kertészeteknek

Október közepén indul az az új fejlesztési támogatás, amely 30 milliárd forintot biztosít a kertészeti ágazat versenyképességet és hatékonyságot szolgáló beruházásaihoz.

A pályázat, amely új építésű üveg- és fóliaházak létesítésére, meglévőek bővítésére és korszerűsítésére, de hűtőházak, zöldségtárolók létesítésére és korszerűsítésére, valamint az áru kereskedelmi forgalmazásra történő előkészítését szolgáló technológiák beszerzésére is fordítható, az 50 százalékos támogatásintenzitás miatt mintegy 60 milliárd forintot mozdít meg az ágazatban. Emellett támogatás jut a dísznövény-ágazat munkahelyeinek védelmére és több mint 2 milliárdos igénnyel léptek fel a válságot megszenvedő borászatok is.

Az egész évben folyamatos, biztonságos primőrkínálat érdekében a kertészeti ágazat az eddigi támogatások mellett 30 milliárd forintos keretösszegű további fejlesztési forrásra számíthat – jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a közelmúltban Szentesen, a IX. Magyar Paprika Napja szakmai rendezvényen.

Technológia és hatékonyság

Feldman Zsolt előadásában felhívta arra a figyelmet, hogy október 19-én megnyílik egy új, kertészeti üzemek korszerűsítésére kiírt pályázat, amely új építésű üveg-és fóliaházak létesítésére, meglévőek bővítésére és korszerűsítésére, de hűtőházak, zöldségtárolók létesítésére és korszerűsítésére, valamint az áru kereskedelmi forgalmazásra történő előkészítését szolgáló technológiák beszerzésére is fordítható.

A forrásra mezőgazdasági termelők és meglévő termelői szerveződések egyaránt pályázhatnak. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az egy pályázó által elnyerhető összeg maximum 2 milliárd forint lehet, a támogatási intenzitás pedig 50 százalék.

Ötezer nyertes projekt

A 2014–2020 közötti Vidékfejlesztési Program (VP) eddigi pályázataira és odaítélt támogatásaira kitérve Feldman Zsolt elmondta: a kertészeti ágazatot érintően 5 ezer projektet támogatnak, amelyekre összesen 108 milliárd forintot ítéltek meg.

Az igényelt források negyede, 25 milliárd forint kapcsolódik valamilyen formában a hajtatásos zöldségtermesztéshez.

Eddig mintegy 55 hektár korszerű üvegház épült meg és további 25 hektárnyi létesül e kormányzati támogatás segítségével, sok esetben a régi, elavult növényházakat kiváltva.

A mezőgazdasági vállalkozások beruházásait ezenkívül 80 százalékos kamattámogatással segítik, amely program keretében eddig 57 milliárd forint értékű beruházási hitelhez nyújtottak támogatást.

Évi 500 milliárd bevétel

A kertészeti ágazat dísznövény -szegmense is komoly sikereket mutathatott fel az elmúlt években.

A magyar díszkertészeti termékek versenyképes minőséget képviselnek mind a hazai, mind az európai piacokon – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a nemrégiben megrendezett Hungaro Green 2020 szakmai napon, Szigetszentmiklóson.

Az agrárminiszter elmondta, hogy Magyarországon mintegy 2000 hektár szabadföldi és 315 hektár növényházi felületen főként faiskolai- és rózsatőtermesztéssel, növényházi cserepes dísznövény- és vágottvirág-termesztéssel, sza­bad­földi évelő növény-, szárazvirág-, valamint virágmagtermesztéssel fog­lalkoznak. Az ágazat csaknem 500 milliárd forintos árbevételt termel, 14 ezer gazdasági egységet tömörít és 120 ezer munkavállalónak biztosít megélhetést.

Intézkedések a válságban

Nagy István kiemelte, a koronavírus-járvány miatt a kormány azonnali segítségként, első lépésben terjesztette ki a dísznövény ágazatra is a jelentős mértékű járulékkedvezményt. Emellett a valamennyi gazdasági szereplő számára elérhető hiteltörlesztési moratórium, illetve a kisadózók számára bevezetett adófizetési könnyítés is nagymértékben javította a vállalkozások helyzetét.

Az egyszerűsített foglalkoztatásban pedig további könnyítés történt, amely érintette a szektort.

A növénytermesztési ágazatban megvalósuló alkalmi és idénymunka esetében a törvény által meghatározott éves időkorlát 120 napról 180 napra növekedett. Ezen túlmenően az alkalmi munka időtartama havi 15 napról 20 napra emelkedett.

A tárcavezető kifejtette: a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programból az egyes kertészeti tevékenységet végző vállalkozások részére a kormány további 1,4 milliárd forint összértékű támogatást nyújt. A dísznövénytermesztők foglalkoztatottanként 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kapnak, melynek felső korlátja 100 ezer euró. A támogatási program második szakaszában, szeptember 14-ig lehetett pályázni.

Az idei évben a Vidékfejlesztési programban pedig további 30 milliárd forintnyi beruházási forrás lesz elérhető.

A miniszter szerint az intézkedések segítségével, a kertésztársadalom áldozatos munkájának és a szakmaközi szervezet hatékony tevékenységének köszönhetően az ágazat helyzete mostanra stabilizálódott.

Komoly támogatási igények

A koronavírus-járvány következtében visszaeső turizmus és vendéglátás nyomán a borászok 2,2 milliárd forintnyi támogatási kérelmet nyújtottak be az agrártárcához, amely az eredetileg biztosított, 1,8 milliárd forintos keretet kiegészíti 400 millió forinttal – jelentette be a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár nemrégiben Etyeken.

Feldman Zsolt a második alkalommal, Gondolatok a buborék körül címmel megrendezett pezsgőkonferencián rámutatott, hogy az elmúlt hónapokban a járvány miatt sok prémium bor- és pezsgő-előállító szenvedett bevételkiesést, emiatt külön támogatást kérvényezhettek.

Több mint 700 borász igényelt 2,2 milliárd forintot, emiatt kiegészítették a keretet, hogy a szakmának teljes körű támogatást nyújthassanak.

Sikeres a tízmilliárdos szőlő-bor ágazati válságkezelő program, amit jól mutat, hogy egyensúlyközeli állapot alakult ki a kínálati és keresleti oldalon – tette hozzá.

Ötmillió palack exportra

Feldman Zsolt elmondta, hogy ma Magyarországon 24 millió palack pezsgőt állítanak elő, ebből mintegy ötmilliót exportálnak. Jelezte, hogy a magyar pezsgőt az exportpiacokon közel kétszeres áron értékesítik a magyar borhoz képest. Emlékeztetett arra, hogy a magyar pezsgő-előállítás „nem a legegyszerűbb adminisztrációs környezet­tel körbevett” szektor, mivel sok szabályozás betartását követeli meg.

Reményét fejezte ki, hogy – a 2013-as adminisztrációs egyszerűsítést követően, amikor a pezsgőkészítés lehetősége megnyílt a családi borászatok számára – 2021-ben a teljesen megújuló borászati szabályozás tovább javítja az adminisztrációs környezetet.

Rókusfalvy Pál borász, a konfe­rencia társszervezője kiemelte, Etyek „a magyar pezsgő hazája” azért szervezte meg a konferenciát, hogy minél inkább fogyasztható legyen az ünnepek itala a hétköznapokban is. Úgy vélte, ehhez a tapasztalatok átadása mellett feltétlenül szükséges, hogy a borászatok harminc év keresgélés után megtalálják saját útjukat.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság