Back to top

Akár életveszélyes is lehet az almaallergia

Sok embert érint az almaallergia, amelynek a tünetei általában enyhék, bizonyos esetekben azonban a torok dagadásával és légszomj kialakulásával is járhat.

Egy friss, ropogós, lédús almába beleharapni mindig nagy öröm. Sajnos csak azoknak, akik nem szenvednek az alma allergiától. Kevesen tudnak róla, pedig

évről évre egyre több embernél vált ki allergiás tüneteket az alma elfogyasztása, Németországban egy felmérés szerint 2-4 millió embert , Európa lakosságának csaknem 2%  érintheti a probléma. 

Különösen sokan lesznek érzékenyek az almára azok közül, akik korábban a nyírfapollenre vagy más fás szárú növény pollenjére is allergiások voltak. A jelenség hátterében az úgynevezett keresztallergia kialakulása áll. A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. A két anyag kémiai szerkezete közötti különbség olyan kicsi, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük.

A tünetek változóak lehetnek, járhat a száj vagy a nyelv zsibbadásával, a torok viszkető érzésével, súlyosabb esetben a torok akár be is dagadhat és légszomj is kialakulhat.

A különböző almafajták nem okoznak egyforma tüneteket, a kutatások szerint egyénenként változó, ki mennyire érzékeny az adott fajtára. A fajta genetikai tényezőin kívül, az alma termesztési és tárolási körülményei is befolyásolhatják a kiváltott reakciókat.

Fotó: www.pixabay.com

Megfigyelték, hogy régi fajták sokkal enyhébb tüneteket váltanak ki, mivel ezekben a fajtákban kevesebb allergén anyag található, és nagyobb mennyiségben tartalmaznak polifenolokat, amelyek nagyon jó hatással vannak az egészségre, egyúttal különleges aromát kölcsönöznek a gyümölcsnek. A magas polifenol-tartalom azonban azt is jelenti, hogy az alma vágás után gyorsan megbarnul, és kevésbé édes az íze.

2005 óta a BUND Lemgo szervezet elkezdte összegyűjteni az allergiások különböző almafajtákkal kapcsolatos tapasztalatait. Ennek köszönhetően napjainkra össze tudtak állítani az allergiások számára alkalmas almafajták listája, amely a szervezet honlapján mindenki számára elérhető. 

A Bajor Gyümölcs Központban (BayOz) nemesített allergén mentes fajtákról, pedig itt olvashat. 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Lassan nyugovóra tér a kert

Hamarosan megérkeznek a fagyok, ám a kertben még akad néhány olyan tennivaló, amelyek hatékonyabbak lesznek, ha még idén, tél előtt elvégezzük, ahelyett, hogy tavaszra halasztanánk.

A paradicsom lehet a kulcsa az aranka fajok elleni védekezésnek

A nünbergi Friedrich-Alexander Egyetem kutatói a Tübingeni Egyetem, a Tromsøi Egyetem, az UC Davis és a norwichi Sainsbury laboratórium munkatársaival együttműködve felfedezték, hogy egyes paradicsom fajták hogyan védekeznek a kártékony aranka fajok ellen. Egy idáig ismeretlen receptor segítségével azonosítják a parazitát.

Exportértékesítéshez kapott támogatást az Univer Product

Romániai exportértékesítését fejlesztő marketingkommunikációjához kapott kormányzati támogatást az Univer Product Zrt. A kecskeméti társaság ételízesítőit, sűrített paradicsomát és bébiételeit több mint 15 országba exportálja. Legnagyobb mennyiségben, az idei tervek szerint 3,2 milliárd forint értékben a romániai piacra.

Nagyon kell figyelni a Halloween-tökök és a sütőtökök közti különbségre

Október végén nagy hagyománya van a sütőtökfogyasztásnak, és – bár a Halloween hazánkban kultúridegen, kelta eredetű szokás - a tökfaragás is népszerű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja mindenki figyelmét arra, hogy körültekintően vásároljon illetve egyen tököt. Ugyanis míg a sütőtökök finom csemegék, a dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.

Hívatlan látogatók a kertben

A tavaszi és főként az őszi időszakban sok olyan kétségbeesett kert­tulajdonos szokott tanácsot kérni, aki otthonában különböző „vadállattal” találta magát szemben. A túlzó kifejezés cselőpókokra és ártalmatlan siklófajokra vonatkozik, melyek a pincében, farakás alatt vagy akár a szobában is felbukkanhatnak az említett időszakokban.

Új korszak az agráriumban

Csiza Gergő úgy érzi, egyszerűen beleszületett a mezőgazdaságba, a középiskola és a szakirányú egyetem elvégzése után sikeresen vett részt a fiatalgazda-pályázaton. Jelenleg egyéni vállalkozóként gazdálkodik sümegprágai birtokán, Veszprém megyében.

Japánbirsek: nemcsak dísz-, gyógynövények is

A japánbirsek kedvelt díszcserjék, ám termésükről kevesen tudják, hogy feldolgozva fogyaszthatóak, sőt gyógyhatással is rendelkeznek. Régen befőttek, lekvárok savanyúságának beállítására gyakran használták ezeket az aranyszínű almácskákat.

Kertekben is másolhatjuk a növénytársulásokat

A természetben található növényi életközösségek nem véletlenszerűen kialakuló csoportok. A növények társítása a kerti kultúrkörnyezetben is hasznos, hiszen az egyes fajok segíthetik, vagy pont ellenkezőleg: akadályozhatják is, megnehezíthetik egymás életét...

A legtisztább gyümölcs: csak egy kupicával!

Köztudott: egy liter 40-45 fokos whiskyt nagyjából 2 kilogramm gabonából állítanak elő, egy üveg vodkának 3 kiló krumpli és víz az alapanyaga, miközben egy liter pálinkát legalább tíz kiló kiváló gyümölcsből készítenek. És ha valaki nagyon ínyenc készítheti szőlőből is!