Back to top

Ez még nem a természetes őszi lombhullás – Növényvédelmi előrejelzés 40. hét

Növényvédelmi szempontból a késő nyarat idéző, mintegy három hétig csapadékmentes időjárás inkább a kártevők fellépésének kedvezett, míg a kórokozók tevékenysége háttérbe szorult. Ezzel együtt a címben is említett korai lombhullásért két gombabetegség a felelős, ahogy a korai dióhullás okát is kórokozók támadásában kell keresnünk.

A gyümölcsös kultúrák kártevőegyütteséből már csak néhány aktív, az almamoly már hetek óta nem repül, a keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly rajzása folyamatosan csökkenőben van. A nyugati dióburok-fúrólégy repülése is jelentősen lecsökkent.

Változatlan aktivitással szívogatja viszont a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska a tápnövények széles skáláját.

Az idén az előbbi poloskafaj dominál a kártevőegyüttesben. Bőven található még lárva és kifejlett egyed, de a jelenlegi időjárás kedvező, hogy minél több lárva alakuljon át imágóvá a hideg idő beálltáig, áttelelni ugyanis csak a kifejlett imágók képesek.

Néhány gyümölcsféle lombozata az utóbbi napokban erőteljesebb hullásba kezdett. Ez a folyamat még nem az őszi természetes állapot jellemzője, hanem néhány kórokozó tevékenységének a velejárója. A csonthéjas gyümölcsű fák korai, idő előtti lombhullását két gombabetegség idézi elő leggyakrabban, ez a sztigminás levéllikasztó betegség, illetve a blumeriellás levélfoltosság. Mindkét kórokozó jelen van a fákon egész évben, de a szüret elmúltával a ritkább növényvédelem miatt szaporodik fel a fákon és okozza a levelek likacsosodását és foltosodását. A fák védekezésképpen szabadulnak meg a beteg levelektől.

A csonthéjas gyümölcsű fák idő előtti lombhullását két gombabetegség idézi elő leggyakrabban, ez a sztigminás levéllikasztó betegség, illetve a képen látható blumeriellás levélfoltosság
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

Ugyanez a helyzet az utóbbi napokban tapasztalt erőteljesebb diólombhullás esetében is, de itt a kórokozó a dióbakteriózis és a gnomónia. A beteg levelekkel együtt itt a fertőzött termés egy része is lehullik, a többi pedig a fán mumifikálódik. Az ilyen jellegű megbetegedések

kivédésére ebben az időszakban már a réztartalmú készítmények is alkalmasak,

melyeknek fungicid és baktericid hatása egyaránt kiváló.

Az éjszakai hűvösebb időjárás és a tartós szárazság nem gátolja a csupaszcsigák – elsősorban a spanyolcsigák – aktív éjszakai és reggeli tevékenységét. Az immár arasznyira megnőtt puhatestűek hihetetlen létszámban és étvággyal táplálkoznak, szinte minden útjukba kerülő növényt megrágva, a kedvenceket pedig totálisan megsemmisítve. A leghatékonyabb csalogatóanyagok sem képesek tökéletes biztonsággal elpusztítani ezeket a kártevőket.

A mezőgazdasági szempontból fontos bagolylepkefajok közül most még intenzíven repül a C-betűs bagolylepke és kisebb mértékben a saláta-bagolylepke. Mindkettő hernyója veszélyezteti a szabadföldi káposztafélék termését. A károk megelőzése érdekében már a fiatal hernyók ellen célszerű védekezni, amennyiben észleljük az első rágásnyomokat.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezt tegyük, hogy többé ne okozzon bosszúságot az őszi avar

Az őszi kerti munkák sokak számára inkább fáradtságot jelentenek, mint gondtalan kikapcsolódást, hiszen a lehullott falevelek folyamatos összegereblyézése kimerítő tevékenység lehet. De nem akkor, ha tudatosan és kreatívan állunk a kerti munkához! A STIHL szakértői szerint ugyanis mindez jelentősen megkönnyíthető, ha néhány egyszerű praktikát alkalmazunk.

Lovita, a karácsonyi szilva

Új szilva jelent meg a gyümölcspiacon, a vörös húsú, szív alakú gyümölcsöt kinézete miatt Lovitának nevezték el, és termesztői szerint késői érése és eltarthatósága miatt gazdagíthatja a karácsonyi gyümölcsválasztékot is. Három francia gyümölcstermesztő vágott bele egy újfajta szilva termesztésébe.

A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem

Hajdú-Bihar megyében, a Sárrét szívében, Bárándon meglehetősen csípős a családi hangulat Erdei Rolandéknál. A mesterdiplomás agármérnök az egyik legjelentősebb chilitermelőnek számít idehaza, amihez kellett egy diplomamunka, némi elszántság, jó piaci érzék és mély elköteleződés az agrárium iránt. Eredményei magukért beszélnek, például az idén két terméke is díjat kapott az Egyesült Államokban.

Nagyobb kereslet, nagyobb választék

A pozsgás növények több éve töretlenül népszerűek a vásárlók körében, mivel tökéletesen illeszkednek a jelenlegi lakberendezési irányzatokhoz. A korszerű otthonok tulajdonosai kedvelik a könnyen gondozható szobanövényeket, szívesen veszik magukat körbe velük, ez pedig növeli a keresletet.

Készüljünk a télre: Wolf András tippjei az egészséges és finom almakompóthoz

A hideg időszak beköszöntével, különös tekintettel a mostani járványhelyzetre, érdemes átgondolni, hogyan biztosíthatunk az egész család számára télen is megfelelő vitaminforrást. Az Európai Friss Kalandok program nagykövete, Wolf András a kompótot ajánlja, amelynek elkészítéséhez néhány tippet is ad.

Megfáztak a rózsák Ecuadorban

Az éghajlat változik és ezt már az ecuadori rózsatermesztők is saját bőrükön tapasztalják. Néhány héttel ezelőtt a Lassóban található Flowers House Group egyik üvegházában az éjszakai hőmérséklet 0 °C alá csökkent több mint két órán keresztül, amitől a fehér és a rózsaszínű fajták mintegy 90%-a károsodott.

Ellenségből barát – vírussal fertőzött gomba

A repcetermesztők minden évben jelentős veszteséget szenvednek el a szárrothadást és a fertőzés után pár napon belül a növényt elpusztító (Scle­rotinia sclerotiorum) gomba­kártevő miatt. Mycovírussal történt fertőzés után a repcét veszélyeztető gomba elveszíti fertőzőképességét.

Ha a lomb fele lehullott, kezdődhet a lemosás – Növényvédelmi előrejelzés 43. hét

Véglegesen elmúlt a késői nyár, ezzel együtt – a muslicákon kívül – a mezőgazdasági szempontból fontos kártevők is visszavonultak. Szőlőben és gyümölcsben is megkezdhető az őszi lemosó permetezés, a pázsitok áttelelésének elősegítésére pedig már most kiszórhatóak a magas kálium- és foszfortartalmú komplex műtrágyák.

Biológiai alapok - amire építenünk kell

A szőlő szaporítóanyag-termelés az ágazat egyik legerősebb lába, hiszen ezzel kerül kapcsolatba a termelő. "Nagy kérdés, kell-e új fajtákat létrehozni, vagy a régiek között keresgélni” – fogalmazta meg Kocsis László, az MTA doktora –, a kérdésből pedig egyből adódik a másik kérdés, hogy mit teszteljünk, mit vírusmentesítsünk, a szaporítóanyag-előállításhoz milyen ültetvényeket kell létesíteni.

Időutazás egy élő majorságban

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely ősszel is szeretné megismertetni a kicsikkel és nagyokkal a régi idők szokásait és a kertművelést, valamint felhívni a figyelmet a felelős állattartásra.