Back to top

Személyi okok miatt kerül közvetlen miniszteri irányítás alá az élelmiszerlánc-felügyelet

Október elsejétől az Agrárminisztérium szervezetében, közvetlen miniszteri irányítás alá kerül a teljes élelmiszerlánc-felügyelet. A szakmai irányításért Bognár Lajos országos főállatorvos felel majd.

A változást egy személycsere okozta, miután a feladatot eddig ellátó Zsigó Róbert, aki korábban nagyon eredményesen végezte a feladatát, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter államtitkára lesz a jövőben – mondta az InfoRádióban Bognár Lajos országos főállatorvos. Tartalmi szempontból pedig az élelmiszerlánc-felügyelet megnövekedett felelőssége kívánja meg azt, hogy közvetlen miniszeri irányítás alá kerüljön a terület.

A szakember emlékeztetett, a koronavírus-járvány is rámutatott a biztonságos élelmiszerellátás szerepének fontosságára, az előállítást illetve a minőségi ellátást nemzetbiztonsági kérdéssé téve.

Bognár Lajos azt is közölte, egyelőre csak jogszabályi változásokra lehet számítani az élelmiszerlánc-felügyelet rendjével kapcsolatban, de mivel a globális kereskedelem miatt újabb és újabb veszélyek jelennek meg, ezek tükrében, adott esetben szükséges lehet szigorításokról gondoskodni – fűzte hozzá. Ugyanakkor azt is felidézte, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény az idei évben már módosult, büntethetővé téve például az élelmiszerrel kapcsolatos hamisítási eseteket, visszaéléseket.

Az országos főállatorvos nem tartja szükségesnek, hogy a szigorítások akár a háztartásokig is elérjenek. Mint fogalmazott, nem jogszabályokkal kell szigorítani a működésüket, hanem legfeljebb szemléletformálással, ennek mentén a Nébih, mint a központi élelmiszerlánc-felügyeleti szerv, ahogyan a korábbi években, a jövőben is nagy hangsúlyt fektet majd az ilyen jellegű kampányokra.

A közeljövőben elindul a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy is, amely – meglátása szerint – alapvetően segíteni fogja a családokat, hogy kiváló minőségű és hazai termékeket vásároljanak.

Bognár Lajos megjegyezte, a háztartások részéről a legfontosabb az élelmiszer-pazarlás csökkentése lenne, hiszen mint kiemelte: az élelmiszerrel nagyon komoly, pénzben kifejezhető értéket is kidobunk, ha nem gondosan kezeljük.

Forrás: 
Inforádió

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Erre figyeljenek a baromfitartók!

Bár Magyarország szeptember elejére visszaszerezte madárinfluenza-mentes besorolását, a baromfitartóknak továbbra is számos dologra oda kell figyelniük, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a vadmadaraktól való újrafertőződés esélyét.

Zakuszka Erdély ízeivel

Amikor Szabó Szilvia először kóstolt zakuszkát Erdélyben, rögtön rabul ejtette az ízvilága, és úgy gondolta, ha ő ennyire megkedvelte, más is szívesen fogyasztaná. Erre az elképzelésre alapozva hozta létre Erdély ízei és kincsei névre keresztelt vállalkozását, amely nemcsak a zakuszkát kezeli kiemelten, hanem a gasztronómiai hagyományokat is őrzi.

Új államtitkár felügyeli az élelmiszerlánc-biztonságot

A koronavírus okozta válsághelyzet egyértelművé tette, hogy az élelmiszer-ellátás biztonsága stratégiai jelentőségű terület, nemzetbiztonsági kérdés. Az Agrárminisztérium célja, hogy hazánkban továbbra is fenntartsuk, illetve emeljük ennek a mindannyiunkat érintő és a nemzetgazdaság szempontjából is meghatározó területnek a rangját.

A német sertéshús az EU-ban "rekedt"

Növekedett a német húsok mennyisége az európai piacokon, miután az ázsiai országok megtiltották a német húsimportot az afrikai sertéspestis kitörése után. A Reuters szerint Európában a sertésárak körülbelül 14% -kal csökkentek a német húsáruk beragadása miatt.

Márka üdítőital: a magyar szabadalom

Jövőre lesz 50 éve, hogy Budafokon elkészült az első MÁRKA szőlő ízű szénsavas üdítőital-minta a pincegazdaságok kutató laboratóriumában (BKKL).

Idén drasztikusan kevesebb svájci csoki fogyott

Több, mint 14 százalékkal kevesebb csokoládét adtak el a svájci gyártók idén, mint egy éve, melynek fő oka, hogy a vendéglátóiparban - elsősorban a éttermekben és a hotelekben - a járvány miatt jelentősen visszaesett a forgalom.

A hűtési technológiákról tart szakmai programot a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a „TANULJUNK EGYÜTT!” című programsorozat keretében ingyenes szakmai eseményt rendez, amelyen az iparág szereplői megismerhetik, hogyan javítható a termékek minősége a vákuumtechnika segítségével.

Díjat nyert a közös odafigyelés

Átadták a 2020. évi LIFE-díjakat, melyet idén az éghajlatvédelmi kategóriában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) FIRELIFE erdőtűz-megelőzési projektje érdemelt ki. A program jutalmazásával az unió elismerte azt a példaértékű, nagymértékben összefogáson alapuló munkát, amit a magyar lakosság és szakemberek az erdőtüzek visszaszorítása érdekében tettek.

Mérföldkő a világhírű sörmárka történetében

A világszerte ismert és kedvelt ír sörmárka a napokban jelentette be, hogy egy növekvő, de számára egészen új piacon jelenik meg új termékével, mely többéves munkát követően nyerte el végleges formáját, s kerülhet a boltok polcaira hamarosan.