Back to top

Gesztenye édesen és sósan

A szelídgesztenye késő ősszel, azaz október és november fordulóján érik meg. Tudta, hogy a legmagasabb a C-vitamin tartalma? Rendkívül egészséges, édes és sós finomságok készülhetnek belőle.

Délkelet-Európa hegyvidékeinek párás völgyeiből származik, és már a történelmi időkben elterjedt szerte a kontinensen. Magyarországon az Alpokalján található jelentősebb szelídgesztenyés terület.

Gazdag vitamin és ásványi anyag forrás

A szelíd- vagy édesgesztenye nemcsak egyedi íze, hanem értékes tápértéke miatt is nagyon népszerű. A belőlük készült ételek rendkívül egészségesek és táplálóak, a természetes orvoslás az idegrendszer és az immunrendszer támogatására, valamint a vérnyomás csökkentésére használja. Nemcsak a leveléből, hanem a héjából is készíthető tea, nyugtatja a nyálkahártyát, a hörghurut, valamint köhögési rohamok enyhítésében hatásos.

Az ehető gesztenye hasznos vitaminforrás,

kevésbé ismert, hogy  nagyon sok C-vitamin-t tartalmaz, igaz hőkezelés hatására ennek mennyisége csökkenhet. De magas a „sejtvédő” E-vitamin tartalma, ebből a gyümölcsök közül a gesztenyében van a legtöbb,

illetve, meglehetősen sok a B1, B2 és a B6 vitamint is található benne. Az ásványi anyagok közül jelentős a kálium, kalcium, vas, magnézium, foszfor, nátrium jelenléte és nyersrost tartalma is jelentős. Viszont zsiradék csak nagyon kevés, koleszterin pedig egyáltalán nincs benne.  

Magas szénhidráttartalmának köszönhetően helyettesíthető vele a gabonafékék és a burgonya is. Az őrölt gesztenyét, a gesztenyelisztet süteményekhez, palacsintához vagy házi kenyérhez adják,

 alternatíva lehet a lisztérzékenységben vagy a glutén intoleranciában szenvedők számára.

A szelídgesztenye nyersen is fogyasztható, de élvezeti értéke sokkal jobb, ha megfőzzük, sütjük vagy pörköljük. Nem véletlenül kedvenc ínyencsége a franciáknak a sült gesztenye, ami elterjedt szinte az egész világon.  

Édesen és sósan

Vásárláskor érdemes odafigyelni arra, hogy a gesztenye fényes, nehéz és telt legyen, ne mutassa rothadás vagy penész jeleit.

Ha a főzés mellett döntünk akkor 1 kg szelídgesztenye héját vágjuk be keresztbe, annyi vizet öntsünk, amennyi ellepi, adjunk hozzá 1-2 teáskanál sót, esetleg 1-2 babérlevelet és főzzük 30 percig. Tálaljuk forrón, hámozzuk meg a héját és távolítsuk el a keserű hártyáját étkezés előtt.

Sült gesztenye készítésekor is be kell vágni a héját a domború felületükön, és tegyük lapos oldalával a tepsire. 200 Celsius-fokos sütőben 20-30 percig sütjük. Még finomabb az íze, ha szabadtűzön készítjük.

Magyarországon főként édességekhez használjuk a gesztenyét, a legismertebb és legkedveltebb desszert a gesztenyepüré tejszínhabbal, de torták, sütemények hozzávalója is.

De ennél sokrétűbb is lehet a felhasználása, készülhet belőle leves, vagy lehet sülthúsok kísérője.

A francia gesztenye krémleveshez 0,5 kg főtt gesztenye, 3 csésze zöldségleves, fél csésze tejszín, 4 evőkanál creme fraiche vagy tejföl, csili ízlés szerint és só kell.

Egy hagymát vajon dinszteljünk meg, öntsük fel a zöldséglevessel, tegyük bele a megfőtt és meghámozott gesztenyét, forraljuk fel, adjunk hozzá csilit, vagy rozmaringot vagy szerecsendiót (kinek ízlése szerint) és kb. 5 percig főzzük, majd turmixgéppel simára keverjük. keverjük bele a tejszínt, és forraljuk össze. Tálaljuk a levest forrón, egy kanál tejföllel, vagy sült gesztenyével a tetején. Jó kis melengető fogás a hideg napokon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovita, a karácsonyi szilva

Új szilva jelent meg a gyümölcspiacon, a vörös húsú, szív alakú gyümölcsöt kinézete miatt Lovitának nevezték el, és termesztői szerint késői érése és eltarthatósága miatt gazdagíthatja a karácsonyi gyümölcsválasztékot is. Három francia gyümölcstermesztő vágott bele egy újfajta szilva termesztésébe.

A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem

Hajdú-Bihar megyében, a Sárrét szívében, Bárándon meglehetősen csípős a családi hangulat Erdei Rolandéknál. A mesterdiplomás agármérnök az egyik legjelentősebb chilitermelőnek számít idehaza, amihez kellett egy diplomamunka, némi elszántság, jó piaci érzék és mély elköteleződés az agrárium iránt. Eredményei magukért beszélnek, például az idén két terméke is díjat kapott az Egyesült Államokban.

Október hosszú hétvégéjén irány: Tállya!

A Tokaji Borlovagrend (Confrérie de Tokaj) elmúlt tíz évében végbement megújulásának egyik fontos bizonyítéka az az éves csúcstalálkozó, melyet idén Tokaji Szüret néven, Tállyán, a Maillot Kastélyban rendeznek meg, tállyai borászatok közreműködésével.

Budapesti távol-keleti étteremre csapott le a Nébih

Súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő hiányosságokat tártak fel egy budapesti távol-keleti étteremben a Nébih szakemberei október első napjaiban. A vendéglátóipari egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették az ellenőrök az ott tapasztalt általános takarítatlanság, továbbá a nem nyomonkövethető, valamint lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű alapanyagok miatt.

Készüljünk a télre: Wolf András tippjei az egészséges és finom almakompóthoz

A hideg időszak beköszöntével, különös tekintettel a mostani járványhelyzetre, érdemes átgondolni, hogyan biztosíthatunk az egész család számára télen is megfelelő vitaminforrást. Az Európai Friss Kalandok program nagykövete, Wolf András a kompótot ajánlja, amelynek elkészítéséhez néhány tippet is ad.

Galagonya: gyógybor-, és ketchup ízesítőnek is jó!

A galagonya a szenvedő szívek doktora.Erdei sétáink során gyakran találkozunk mostanában pirosban pompázó galagonya bokrokkal. A galagonya virágos ágvégből – tavasszal - enyhe szívpanaszokra kedvezően ható jóízű tea készül, de a most pirosló termések is felhasználhatók...

Bevetik az anyatejet a Covid-19 ellen

A koronavírusfertőzésen átesett szoptatós édesanyák teje olyan antitesteket tartalmaz, amelyek alkalmasak lehetnek a fertőzés elleni védekezésben. Ezt holland orvosok jégkrém formájában képzelik el. Az amszterdami Emma Kinderziekenhuis kórház orvosai arra a következtetésre jutottak, hogy az értékes összetevőkből álló anyatej fogyasztása segít a koronavírus megelőzésében, legyőzésében.

Ezért kellene több libát ennünk!

Ha a csirke, a kacsa, a pulyka és a liba vágóhús árát vetjük össze vitathatatlan, hogy a liba áll torony magasan a dobogó tetején: a többi szárnyashoz képest két-háromszoros ártöbblettel kell számolnunk, ha libasültet akarunk az asztalra tenni. Ám vannak, akik vallják, megéri!

Óbiródi vadászházak

A Balatontól mindössze 50 kilométerre található a Tolna megyei Óbiród. A legendákkal övezett festői erdőrengeteg legmélyén várja visszajáró és új, étkező és megszálló vendégeit a Gyulaj Zrt. két egymás szomszédságában álló patinás vadászháza.

Az erdő és a víz harmóniája

A Gemenci-erdő nemcsak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló. A térségben gazdálkodó Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. igyekszik az erdő- és vadgazdálkodási feladatai mellett mind többekkel megismertetni Gemenc látnivalóit, természeti értékeit. Nem utolsósorban kényelmes szállást és finom helyi ételeket is kínál egyebek közt a Pörbölyi Vendégházban.