Back to top

Cirokremények Kiszomborról - Tavaszi vetésű növénybemutató

A szegedi Gabonakutató kiszombori telepén szeptember 9-én tartották több tavaszi vetésű növény bemutatóját. Ezúttal a cirokról és a cirokhoz tartozó fajtákról szólunk, Palágyi Andrea előadására támaszkodva.

GK Péter: ígéretes silócirok fajtajelölt, 80 tonna feletti zöldtömeg hektáronként
Néhány év óta a figyelem középpontjába került a cirok. Főleg azokon a területeken lehet versenyképesen termeszteni, amelyek egyébként is hajlamosak a szárazságra vagy gyenge a vízmegtartó képességük. Mára, főleg a klímaváltozás, tehát a melegedés miatt egyre ígéretesebb fajjá válik a cirok, és Palágyi Andrea azzal a szándékkal és meggyőződéssel állt ki a hallgatóság elé, hogy bebizonyítja, igenis érdemes cirokkal foglalkozni. A vetésterületéről se megbízható, se másmilyen adatunk nincs. Azt tudni róla, hogy tavaly 18 százalékkal nőtt a világszerte learatott területe az előző évihez képest.

Ha statisztikában nem is jeleskedünk, tényként kezelhető, hogy a cirok és a szudánifű iránti érdeklődés egyre nagyobb idehaza, és kijelenthető, hogy a termelők termesztési szándéka fokozatosan nő. Főként állattartó családi vállalkozások foglalkoznak vele. Ugyanakkor néhány nagyüzem szintén termeszt cirkot.

Ahol nagy tehenészet működik, ott nagyon jó szolgálatot tesz ez a növény tömegtakarmányként.

Például a hajdúnánási Nyakas Farm kiemelt figyelemmel termeszti a cirkot, vagy a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének néhány szervezete is. Az erdélyiek a GK Eriket és a GK Balázst különösen kedvelik.

GK Emese: hektáronként 9–9,5 tonna szemescirok, 10,5–12,5% fehérje

A ciroktermesztés legnagyobb gondja, mondhatni, rákfenéje a hazánkban egyre inkább terjedő fenyércirok-fertőzés. Ez a gyomnövény régóta megkeseríti nemcsak a szemeskukorica-termesztők életét, és újabban már a csemegekukorica-termesztőkét is. A ciroktermesztők mindenképp megoldást várnak rá, mert anélkül már-már ellehetetlenül a vetőmag-előállítás.

A cirkot frissen megmunkált, apró morzsás talajba célszerű vetni. Vetésideje május eleje-közepéről napjainkra áttevődött április közepére-végére.

Természetesen másodvetésként is lehet foglalkozni vele, akkor június vége, július eleje lehet a vetés ideje.

Gyomirtási kísérlet Successor TX-szel
A cirok gyomirtásában az eddig alkalmazott szerek már nem használhatók. Helyettük a szegediek is a Successor TX-et ajánlják, hangsúlyozva, hogy a preemergens kezelés a legfontosabb és a leghatásosabb, ám a gyomirtás későbbi szakaszairól sem szabad megfeledkezni, amikor mechanikai módon, gyomfésűvel vagy kultivátorral gyéríthetőek a gyomnövények. Jelen helyzetben az FMC-Agro készítménye szükséghelyzeti engedéllyel volt használható a kísérletben, de hosszú távon mindenképpen egy végleges engedélyre lenne szükség. (A bemutatót követő napon Bordányban különböző növényvédelmi cégek és a növényorvosi kamara közös vegyszeres gyomirtási bemutatót tartott olyan készítményekkel, amelyeknek egy része engedélyezett, egy része már visszavont vagy nem rendelkezik engedéllyel. A szerző.)

Érésgyorsítás nélkül szeptember végén, október elején kezdhető el a cirok betakarítása. A Reglone deszikkálót betiltották, ezért csak a reglonozás nélküli elszáradás jöhet szóba.

A betakarított cirokmag szárítására mindaddig szükség van, amíg a szemek nedvességtartalma meghaladja a 13 százalékot.

A szegedi Gabonakutató cirokból minden éréscsoportba tud vetőmagot adni a termesztésére vállalkozóknak. A szemes cirkok közül a GK Er­zsébet 2019-ben kapott állami minősítést, tehát valódi újdonság. Új fajtajelöltjeikről ál­­talánosságban el­mond­ható, hogy ko­raiak, magvaik vörös színűek, és kimondottan alacsony a toxintartalmuk. A bemutatott fajtajelöltek 13–20 százalékkal többet termettek az idei összehasonlító kísérletekben.

GK Erzsébet: fehérmagvú korai hibrid, érésgyorsító nélkül is beérik
Különösen kedvelik a cirkot a baromfitartók, és néha a sertéshizlalók is.

A GK Péter a legújabb szegedi silócirok-fajtajelölt, a kései éréscsoportba tartozik. Látványosan magasra nő, és akkor sem dől meg, ha 3,5–4 méter magas az állomány.

Szilázsnak szudánifű-fajtajelölteket ajánlottak idén, általában korai fajtákat. Ezeket évente két-háromszor lehet kaszálni.

Nagy előnyük, hogy száruk és levélzetük vékony, ezért kiválóan emészthető takarmány készíthető belőlük.

A szudánifű további előnyei, hogy jó szárazságtűrő, zöldtakarmányként beilleszthető a zöldítési programba, amellett szénakészítésre is alkalmas.

Érdekesség – vagy talán annál is több –, hogy az év gluténmentes termékcsaládjának készítéséhez főként a GK Food fajtát használják, és még a bemutatón kínált süteményeket is abból készítették.

Akklimat: korai szudánifü, jól bokrosodik, jól sarjad

Előző cikkünket a hibrid kukoricával kapcsolatban ezen a linken olvashatja el.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/40 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Veszélyben a tölgyek

A világkereskedelem napjainkra hihetetlenül kiterjedt és felgyorsult. Az év minden percében repülők, vasúti szerelvények és óriás tengerjáró hajók szállítják az árut a világ legkülönbözőbb pontjaira. A globális áruforgalomnak a nyilvánvaló előnyei mellett bőven vannak „mellékhatásai” is, például az idegenhonos növénykárosítók behurcolása, terjesztése.

Csak természetesen

Aranygombos Telkibányát, a hajdanvolt virágzó bányavárost és környékét a középkori leírások roppant erdőségekkel, gazdag aranybányákkal jellemezték. Az arany- és ezüstbányák mára kiapadtak, a roppant erdőség azonban – hála sok-sok erdészgeneráció lelkiismeretes munkájának – megmaradt, és folyamatosan gyarapodik.

Bármilyen furcsa, megéri kipróbálni – Növényvédelmi előrejelzés 45. hét

A házikertekben is egyre inkább terjedőben van a forgatás vagy ásás nélküli talajművelés, amikor a talajt csupán a vetés mélységéig lazítjuk fel, a termőréteg többi részében pedig az aktív talajéletre bízzuk az optimális talajállapot kialakulását és fennmaradását. Ásni csak indokolt esetben szabad. Próbálják ki, megéri, mert a talaj egészséges állapota hosszú távon csak így tartható fenn.

Díszfák szabadföldi nevelése

A faiskolai tevékenység két évszázados múltra tekint vissza, hazánkban jelenleg mintegy 2500 hektáron 335 gazdasági egység termeszt fás szárú dísznövényeket. A díszfaiskolai nevelés célja, hogy a vonatkozó szabványi előírásoknak és a vevők igényeinek megfelelő méretű, fajú, illetve fajtájú, az átültetés utáni zavartalan fejlődéshez kellő gyökérzettel rendelkező növényeket kínáljanak.

Retekfélék minden évszakra

Az őszi-téli, valamint a kora tavaszi időszakban egyik kedvelt zöldségfélénk a retek. Általában kenyér mellé fogyasztjuk, de frissítő ízt ad különféle saláták összetevőjeként is. Néhány éve népszerű a pár napos reteknövénykék fogyasztása is.

Hollywoodi sztár is beszállt a hatalmasra tervezett rovartelep támogatói közé

A tervek szerint 2022-ben adják át a francia Ynsect új rovartenyésztő telepét, ahol 40 ezer négyzetméteren állítanak majd elő rovarokat, kezdetben főként takarmánycélú felhasználásra. A beruházásban sokan - köztük egy amerikai színész - látnak fantáziát.

Pöttyös tehenek, de ez még nem a végeredmény

Barátságos pofájú, szarvak nélküli, fekete-fehér pöttyös borjak sétálnak egy Drávához közeli legelőn, akik rendhagyó keresztezés eredményeként látták meg a napvilágot. Úri huncutság a kísérletezés a húsmarhával, de akár csoda is lehet belőle – véli Mihalecz András.

Őszi határszemle Mezőhegyesen

Októberben közel 80 mm csapadék hullott, szemben a megszokott 37 milliméterrel, ez igencsak megnehezítette a betakarítási, talajművelési, illetve vetési munkálatokat Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt földjein is. A betakarítás és a vetés is lassan befejeződik, a szántást Katalin-napra szeretnék elvégezni.

Referenciaárak, átlaghozamok a kárenyhítő juttatás benyújtásához

A 2020. kárenyhítési évben bekövetkezett mezőgazdasági károk után a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet ez év november 30-áig azon károsultak nyújthatják be, akik a 2020. évi kárenyhítési időszakban bejelentették kárukat.

Biológiai növényvédelem a szőlő feketerothadás ellen

A szőlőtermesztőknek igen komoly kihívásokkal kell szembenézniük a jelenlegi gazdasági és növényegészségügyi helyzetben. A változó időjárás és termesztéstechnológia következtében újabb és újabb, esetenként rég nem látott kórokozók, kártevők számára válnak alkalmassá a körülmények a Kárpát-medencében.