0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A holnap ma kezdődik – faültetés Múcsonyban

A fásítás élhetőbbé teszi környezetünket, megváltoztatja a településképet, miközben közösségét is építi és a klímaváltozás negatív hatásaival is dacol - fogalmazott Belánszky-Demkó Zsolt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Múcsonyban.

Az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a háromezer lakosú településen a helyi polgármesterrel közösen elültetett néhányat a Településfásítási Program pályázatán elnyert fák közül. A helyettes államtitkár a településhez kötődő ifjúkori élményeit felidézve úgy fogalmazott: több tíz évre visszagondolva, kedves emlékként a Sajó és az itteni fák, bokrok illatára emlékszik, a most elültetett fák pedig a jövő generációjának nyújthatják majd ugyan ezt az élményt.

A kormány által meghirdetett Országfásítási Program és azon belül a Településfásítási Program harminc éve a legnagyobb fatelepítési terv az országban.

Az állam 500 településen ültet fákat, sőt, minden megyében megkezdődött az újszülöttek erdejének ültetése, amelynek keretében minden újszülött után 10-10 fát ültetnek el – mondta a helyettes államtitkár.

Belánszky-Demkó Zsolt a programban érintett közmunka intézményéről szólva kiemelte, hogy „nemcsak azért szeretnénk visszaállítani a kétkezi, fizikai munka tiszteletét és anyagi elismertségét, mert ez kell ma a magyar gazdaságnak, hanem mert ez a természetes. Aki dolgozik, mintát ad a környezetének, rendet tart életében.” Fontosnak nevezte a kertész-, és erdész-szakmák megbecsülését is.

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy a tárca egy évvel ezelőtt jelentette be a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásainak növelését, amely meghozta a várt eredményt. Az intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt évben több mint 17 ezer hektár új erdő telepítésére és 3.000 hektár iparifa ültetvény létesítésére adtak be kérelmet a gazdák, így összesen 20 ezer hektárral növelhető az ország fával borított területe.

Belánszky-Demkó Zsolt szólt a felelős környezetvédelem fontosságáról is.

„Soha többé nem gondolhatunk arra, hogy a természetet le kellene győznünk, hogy uralkodnunk kell felette, hanem elsőbbséget kell neki adnunk az életünkben”

– fejtette ki a helyettes államtitkár, utalva a borsodi térségben a szocializmus évtizedei alatt folytatott súlyos ipari szennyezésekre.

Viszlai Viktor, az egykor cser és tölgyerdővel borított, 800 éves múlttal rendelkező település polgármestere reményét fejezte ki, hogy a mostani fásítás is hozzájárul az egészségesebb, élhetőbb környezet megteremtéséhez.

Forrás: AM Sajtóiroda