Back to top

Huszárok és lovastúrázók közös platformon

Ezentúl intézményesen is segíti egymás munkáját a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség és a Magyar Huszár- és Lovashagyományőrző Társaság. Erről szóló megállapodást a hagyományőrző társaság éves közgyűlésén írta alá dr. Kedves Gyula, a társaság ügyvezető elnöke és Lóska János, a lovasturisztikai szövetség elnöke.

Lóska János és dr. Kedves Gyula
Fotó: Kiss Klára
A megállapodás értemében a hagyományőrző társaság - amelynek a magyar huszár hungarikummá nyilvánítása is köszönhető - részt vesz egyebek mellett a lovasturisztikai szövetség által létrehozott, jelenleg kiépítés alatt álló lovastúraútvonal-hálózat mentén kialakítandó hagyományőrző programok kialakításában.

Fotó: hba
Az 1998 óta működő lovasturisztikai szövetség 358 tagja között ma is szép számmal találhatók a lovas hagyományokat őrző lovasszolgáltatók, legyenek azok lovasíjászok, katonai vagy csikós hagyományőrzők.

A huszár- és lovashagyományőrző társaság közgyűlésén elhangzott, hogy a társaság tagjainak tudása kimagasló a lovashagyományok terén, magas átlagéletkoruk miatt azonban fiatalításra van szükség, hogy ez a tudás ne vesszen el.

Ennek érdekében az elmúlt két évben több lehetséges partnerrel folytatott előkészítő tárgyalásokat az elnökség, és míg több szervezettel elvetették az együttműködés lehetőségét, a lovas turisztikai szövetség és a hagyományőrző társaság céljai között számos kapcsolódási pontot találtak, így az együttműködés mindkét szervezet számára előnyös lehet. Az együttműködés részeként pedig a két szervezet kölcsönösen belép a másik tagjai közé.

Gyászlepelbe öltöztetett lovak a lovas díszegység előtt
Fotó: hba

A Magyar Huszár- és Lovashagyományőrző Társaság a közgyűlés kötelező programja mellett a Nemzeti Lovas Díszegység és a Budapest Helyőrség Zenekar közreműködésével megemlékezett az idén nyáron, 92 éves korában elhunyt alapító elnökéről, dr. Pál János címzetes egyetemi docensről is. Ahogy társai fogalmaztak:

„iránymutatónk, barátunk, apánk, nagyapánk volt, aki megtestesítette a huszár fő erényeit: bátor, furfangos, könnyed és vidám természetű volt.”

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Őszinteség és hála

Monica Theodorescuról, a háromszoros olimpikonról és családjáról, valamint a közelmúltban eltávozott orlov trotter legendáról, Balagurról a Pegazus januári számában olvashattak. A Pilisjászfalun megrendezett díjlovagló utánpótlás Európa-bajnokságon sikerült személyesen is megismernem a fantasztikus lovast, lovasembert, Monicát, aki a felnőtt német csapat szövetségi kapitánya.

Kaptassunk még magasabbra

A Soproni Parkerdő intenzíven látogatott városkörnyéki területét nyugati irányba elhagyva kiemelkednek a Soproni-hegység 500 méternél magasabb bércei. Közúton három irányból közelíthetjük meg a nyugati határterület: a Récényi úton, a Brennbergi-völgyben vagy Ágfalva felől.

Hollywoodi sztár is beszállt a hatalmasra tervezett rovartelep támogatói közé

A tervek szerint 2022-ben adják át a francia Ynsect új rovartenyésztő telepét, ahol 40 ezer négyzetméteren állítanak majd elő rovarokat, kezdetben főként takarmánycélú felhasználásra. A beruházásban sokan - köztük egy amerikai színész - látnak fantáziát.

Pöttyös tehenek, de ez még nem a végeredmény

Barátságos pofájú, szarvak nélküli, fekete-fehér pöttyös borjak sétálnak egy Drávához közeli legelőn, akik rendhagyó keresztezés eredményeként látták meg a napvilágot. Úri huncutság a kísérletezés a húsmarhával, de akár csoda is lehet belőle – véli Mihalecz András.

Nagy érdeklődés a dióspusztai nyílt napon

Ismét sokan ellátogattak Dióspuszta nyár végi nyílt napjára. A huszonöt felvezetett yearlingből hét kivétellel mindegyik új tulajdonosra vagy bérlőre talált. Emellett az Eminens személyében Magyar Derby-nyerőt is adott Silver Frost első Magyarországon született csikóit is megcsodálhatták az érdeklődők.

A mezőgazdasági bizottság előtt az agrárminiszter

Aszály, fagy, belvíz, ASP, madárinfluenza, COVID-19, pánik – ezekkel a kihívásokkal kellett a magyar gazdáknak megküzdeni 2020-ban, ők pedig eredményesen helytálltak, az agráriumról pedig ezen körülmények között bebizonyosodott, hogy stratégiai ágazat. Így foglalható össze mindaz, amit Nagy István agrárminiszter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtti éves meghallgatása során mondott.

Nóniusz és magyar sportló – lótenyésztés Mezőhegyesen

Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirok és Tangazdaságban össze kell egyeztetni a jövedelemtermelő tevékenységeket, az olyan feladatokkal, mint például a nóniusz fajta megőrzése. Ha padig jól csinálják, a nóniusztenyésztés is jövedelmező lehet.

Hajrá Rudolf-tanya!

Egyre többen választják az aktív időtöltést egész hétvégi programként, így éjszakára sem térve haza, erdei szálláshelyeken pihennek meg. Az ország szinte minden pontjain újonnan épített és felújított turista szállások várják a bakancsos, bringás, lovas vándorokat, hogy erdei körülmények között kipihenjék magukat.

Zöld szőrrel született a kiskutya

Rendkívül ritka eset, hogy egy kiskutya, vagy bármilyen más állat zöld szőrrel szülessen. Az ABC News tudósítása szerint a Pisztácia névre keresztelt kiskutya egy olaszországi gazdaságban, Szardínia szigetén látta meg a napvilágot. Az október 9-én született alomban még öt másik – fehér színű – kölyök van, Pisztácia az egyetlen színes szőrrel született.