0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vigyázzunk a magyar erdőkre

Az erdőjárók azzal tudnak leginkább hozzájárulni az egészséges erdő fenntartásához, ha mindenki hazaviszi magával a természetjárás közben keletkezett szemetét, a legapróbb, jelentéktelennek tűnő hulladékot is beleértve – hívta fel a figyelmet az erdei életközösség megóvására Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a „Tisztítsuk meg az Országot” program pilot projektjének záró eseményén.

Magyarország Kormánya forrást biztosít ahhoz, hogy az Agrárminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal együttműködve megtisztítsa az állami erdőgazdaságok erdőterületeit és a nemzeti park igazgatóságok területeit az illegálisan lerakott hulladéktól.

A program pilot projektje sikeresen lezárult, melynek részét képezte a Pilisi Parkerdő több, mint 3 hektáros erdőfoltja, ahol az erdőgazdaság munkatársai, közfoglalkoztatottakkal karöltve egy hét alatt 170 köbméter illegális hulladéktól tisztították meg a területet.

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy az állami erdőgazdaságok felmérték a főként erdők szélén található illegálisan lerakott hulladék mennyiségét, ami megközelítette a 50 ezer köbmétert. Az összegyűjtésnek, elszállításnak és az elhelyezésnek a költsége meghaladja a 1,5 milliárd forintot. Mint ismertette a legtöbb illegálisan lerakott szemét a főváros környéki parkerdőkben található, – közel 13 ezer köbméter – ezért az ország hulladékmentesítésben kiemelkedő a Pilisi Parkerdő erdészeinek munkája.

Szentpéteri Sándor hangsúlyozta, ahhoz, hogy egy tiszta országban élhessünk két eszköz lehet a segítségünkre: a szemléletformálás, és a megelőzés. Utóbbi célt szolgálja például a „Hulladék Radar” nevű, ingyenesen letölthető mobil alkalmazás is.

Az erdők és nemzeti parkok megtisztítása szervesen kapcsolódik az agrártárca Országfásítási Programjához, amellyel nemcsak az erdőterület növelését céloztuk meg, hanem a minőségi erdők fenntartását is.

Az emberi terhelés csökkentése, a hulladék elszállítása jelentősen hozzájárul az egészséges erdők fenntartásához, nagymértékben javítja az ország környezeti állapotát.

Forrás: AM közlemény